Extinderea UE spre Est a fost menita sa integreze statele ex-comuniste intr-un bloc dedicat pluralismului, democratiei si statului de drept, dar noii membri par sa cedeze in fata a ceea ce pare a fi "oboseala reformei", a relatat International Herald Tribune (IHT). Incepand cu anul 2006, campaniile anticoruptie desfasurate in tari ca Letonia, Slovacia, Romania si Slovenia au intrat pe o panta descendenta. In Slovacia, principalele cotidiene au protestat impotriva unui proiect de lege care ar submina libertatea presei. In Slovenia, jurnalisti importanti au semnat o petitie in care protestau contra influentei guvernului. In februarie, Comisia Europeana a dat Romaniei si Bulgariei un termen-limita de sase luni pentru a remedia deficientele grave din domeniul justitiei si afacerilor interne, in caz contrar riscand sanctiuni. Reculul inregistrat de reforme a generat preocuparea Bruxelles-ului deoarece procesul de extindere a UE devine tot mai putin popular in randul alegatorilor. "Dupa ce adera la UE, nu mai putem face diferenta dintre noile si vechile state. As fi curios sa aflu cum s-ar descurca unele din vechile state comunitare, chiar si cele fondatoare, daca ar adera acum la UE", afirma un oficial comunitar. Incepand cu 2007, UE a inasprit criteriile de aderare.
Corespondent
Rusii scumpesc gazele pentru Republica Moldova
Gazprom a anuntat ca a scumpit gazul metan furnizat Republicii Moldova, astfel incat Chisinaul este nevoit sa plateasca, de la 1 aprilie, 211 dolari pentru mia de metri cubi. In decembrie 2007, partile convenisera ca Republica Moldova sa primeasca, in primul trimestru al anului, gaze la pretul de 190 de dolari pentru mia de metri cubi, dar acum Gazprom s-a razgandit. Datoria Republicii Moldova pentru gaze se ridica la 1,4 miliarde de dolari, din care 1,2 miliarde de dolari revin Transnistriei.
Deutsche Welle
Voronin isi instraineaza concetatenii
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a semnat sute de decrete privind renuntarea la cetatenia moldoveneasca, la scurt timp dupa ce a declarat ca nu mai vrea sa fie presedintele romanilor din tara sa. "Monitorul Oficial din Republica Moldova" a publicat decrete privind 289 de persoane. Aceasta tendinta de renuntare la cetatenie vine dupa ce peste un milion de persoane au parasit tara in incercarea de a-si salva familiile de saracie. Este pentru prima oara cand un numar atat de mare de moldoveni renunta concomitent la cetatenie. La inceputul anului, Parlamentul de la Chisinau a adoptat o lege care interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa ocupe functii publice si elective. Analistii sustin ca acest act legislativ urmareste sa ii impiedice pe principalii lideri ai opozitiei, majoritatea detinatori si ai cetateniei romane, sa se inscrie in cursa electorala din 2009.