7 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăSpecialRomânia a devenit partener în proiectul Transgreen, care vizează construirea de autostrăzi...

România a devenit partener în proiectul Transgreen, care vizează construirea de autostrăzi și căi ferate cu impact redus asupra mediului în Carpați

România a devenit partener în cadrul proiectului Transgreen, finanțat cu circa 2,48 milioane de euro, prin care se urmărește dezvoltarea în zona Carpaților a unei infrastructuri de autostrăzi și căi ferate construite în așa fel încât să aibă un impact redus asupra mediului, a anunțat luni organizația WWF-România, citată de Agerpres.

Proiectul Transgreen a demarat oficial la 1 ianuarie 2017 și are ca dată de finalizare 30 iunie 2019.

"Dezvoltarea rețelei de autostrăzi și căi ferate ce conectează între ele puncte cheie ale României și, mai departe, țara noastră cu restul Europei este un proces în plină desfășurare. Planurile de dezvoltare a acestor tipuri de 'infrastructură mare' prevăd traversarea Munților Carpați și, implicit, fragmentarea și perturbarea unor ecosisteme valoroase incluse în arii naturale protejate, precum siturile de interes european Natura 2000. Pentru a preîntâmpina și diminua aceste presiuni și amenințări asupra naturii, proiectul Transgreen își propune să dezvolte soluții pentru a contribui la crearea unei rețele de transport cu impact cât mai redus asupra mediului și pe care să se circule în siguranță în România, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria", precizează organizația de mediu.

În viziunea celor implicați, Transgreen aduce împreună organizații implicate direct în dezvoltarea planurilor de infrastructură mare și în conservarea naturii: autorități publice naționale (precum Ministerul Transporturilor și Ministerul Mediului din România) și regionale, organizații internaționale, centre de cercetare și universități, companii de autostrăzi, organizații de mediu.

"Aceste instituții au capacitatea, experiența și autoritatea de a dezvolta soluții concrete de reducere a impactului asupra mediului și de a propune elemente de 'infrastructură verde' potrivite, cu atenție specială pentru coridoarele ecologice ce asigură posibilitatea deplasării speciilor celor mai vulnerabile la impactul autostrăzilor și căilor ferate: carnivorele mari (ursul brun, lupul și râsul) și anumite specii de ierbivore.

Pachetele de măsuri concrete ce țin de planificarea, construcția, managementul și monitorizarea infrastructurii mari se vor concentra pe patru proiecte-pilot, respectiv: autostrada Tîrgu Mureș — Iași (România), calea ferată Arad (Radna) — Deva (România), autostrada Miskolc (Ungaria) — Kosice (Slovacia) — Uzhgorod (Ucraina), autostrada Beskydy (Cehia și Slovacia). În plus, proiectul urmărește crearea unor standarde de abordare integrată a planificării proiectelor de infrastructură și promovarea acestora spre integrare în politicile publice din regiune.

Proiectul Transgreen beneficiază de un buget în valoare de aproximativ 2,48 milioane de euro, din care 2,109 milioane de euro reprezintă contribuție din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Finanțarea este realizată prin Programul Transnațional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei — SEE).

Conform WWF-România, acest program finanțează proiecte ce au ca obiectiv îmbunătățirea politicilor publice și a cooperării instituționale, implementate printr-un parteneriat transnațional extins, Axa prioritara 3 — Conectivitatea în Regiunea Dunării.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Bilanț COVID, 27 noiembrie: Peste 1.700 noi cazuri de infectare

Bilanț COVID, 27 noiembrie 2021: 1.727 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 180...

Dosar penal după accidentul de pe plaja Perișor din Delta Dunării

Poliţiştii tulceni au întocmit, sâmbătă, un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, după ce un bărbat s-a rănit în timp...

Derby-ul Universitatea Craiova- FCSB va avea spectatori doar până la pauză

Derby-ul dintre Universitatea Craiova şi FCSB se va juca cu spectatori, dar doar până la pauză. Recent măsurile anti-pandemice au fost relaxate astfel încât...
Ultima oră
Pe aceeași temă