1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialRomani la... Casablanca

Romani la… Casablanca

Recent, a avut loc la Casablanca (Maroc) cea de-a 17-a editie a Festivalului International de Teatru Universitar (FITUC), manifestare la care au participat peste douazeci de trupe de teatru (profesioniste, studentesti si reprezentand invatamantul de arta scenica) din Portugalia, Olanda, Suedia, Tunisia, Finlanda, Arabia Saudita, Slovenia, Irak, Spania, Franta, Maroc si Romania, un evantai imens, divers colorat.

Specificul acestei editii s-a dovedit a fi colaborarea in materie de arta teatrala intre natiuni, fiind prezentate spectacole realizate in parteneriat, cum ar fi intre Maroc si Olanda (spectacol jucat in ambele limbi), Finlanda si Olanda, Franta si Maroc, Franta si Irak, dovedindu-se in acest sens ca teatrul este si un limbaj international (din punct de vedere estetic), dar si ca poate fi un spatiu de toleranta si buna intelegere intre popoare (din punct de vedere politic, asadar).
Tara noastra a fost reprezentata de Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” din Targu Jiu, cel mai tanar teatru profesionist din tara, cu spectacolul “Doi pe o banca” de Alexandr Ghelman. Cei doi sunt interpretati de Adriana Gugu si Marian Negrescu. Reprezentatia a fost fructul unei colaborari cu Suedia, cu firma de impresariat “Schapira International”. Din Suedia au venit la Targu Jiu si au plecat impreuna la Casablanca regizorul Zolt'n Schapira si psihologul dr. Olivia Costea, cea care a semnat analiza prealabila a personajelor, pe baza unei teorii numite “psihodesign”. Spectacolul s-a bucurat de un succes unanim, fiind considerat drept cea mai buna reprezentatie din festival, acordandu-i-se Diploma de Onoare a manifestarii, practic cea mai insemnata distinctie acordata.
De la Cluj-Napoca s-a prezentat la concurs trupa de amatori studenti a Casei de Cultura a Studentilor, cu un foarte interesant spectacol coregrafic dupa “Trei surori” de Cehov, in conceptia regizorului budapestan Uray Peter.
Cei doi “suedezi” de origine romana au sustinut un atelier pe tema psihodesignului, iar subsemnatul a organizat in fata studentilor de la Facultatea de Litere si Stiinte Umane din Casablanca (organizatoarea principala a festivalului) workshop-ul intitulat “Constantin Brancusi et le theatre”. Asadar, Romania a ocupat un larg spatiu in cadrul acestui prestigios festival si a inregistrat mai multe succese. Dincolo de Diploma de Onoare amintita si de cele doua ateliere, Romania a mai cucerit un premiu pentru coregrafie si un premiu pentru interpretarea unui rol secundar feminin, prin trupa clujeana si prin studenta Skovran Tunde.
Consemnam si mult aplaudatul discurs de la festivitatea de inchidere pe care l-a rostit prof. Victor Bercea de la Cluj-Napoca, unul dintre oamenii de cultura care au creat relatia cu acest festival. Romanii au fost excelent primiti in Maroc, fiind unanim apreciati ca reprezentanti ai unui teatru de cea mai buna calitate.
Pentru Teatrul din Targu Jiu aceasta prima iesire internationala a insemnat o recunoastere a valorii sale in crestere. Pe artistii gorjeni ii asteapta deja o alta confruntare, in Suedia si Danemarca, la sfarsitul acestei luni.

Cele mai citite

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...

Serghei Lavrov are acceptul să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru o reuniune a OSCE

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate...

Maroc: Un internaut a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui

O curte de apel din Maroc l-a condamnat luni pe un internaut la trei ani de închisoare pentru ofensă adusă regelui, după ce acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă