Statele Unite îşi amplasează deja, sistemul de apărare antirachetă în Europa, fără să aştepte un acord cu Rusia, a declarat, joi, la Bruxelles, ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, citat de RIA Novosti în pagina electronică, scrie Mediafax.
România a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu Statele Unite, să amplaseze interceptori în cadrul sistemului antirachetă la o bază aeriană sovietică învechită” de pe teritoriul său, comentează agenţia. Moscova a cerut, imediat, garanţii juridice din partea Statelor Unite, asupra faptului că scutul antirachetă nu va viza forţele strategice nucleare ale Rusiei.
„Am văzut încă o dată planurile Statelor Unite de a-şi amplasa sistemul (antirachetă) de facto, fără să aştepte finalul negocierilor (privind apărarea antiaeriană) cu Rusia, aşa cum o arată situaţia cu tratatul cu România”, le-a spus Rogozin jurnaliştilor, după o întâlnire la nivel de ambasadori în cadrul Consiliului NATO-Rusia, joi.
Rogozin a mai declarat, joi, că Moscova va coopera cu NATO doar în cadrul unui proiect al unei reţele europene de apărare antiaeriană şi că nu va lua parte la un sistem de apărare antirachetă al Statelor Unite în Europa.
Rusia şi NATO au fost de acord să coopereze asupra unui sistem european de apărarea antirachetă, la summit-ul NATO de la Lisabona, în noiembrie 2010. NATO insistă asupra existenţei a două sisteme independente care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia susţine un sistem comun cu o interoperabilitate integrală.