5.2 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialRODELTA – exercitiu impotriva poluarii marine

RODELTA – exercitiu impotriva poluarii marine

» Cel mai important exercitiu european pentru interventie si raspuns in caz de poluare maritima va avea loc in Constanta.

» In zona Midia se vor intalni cei mai buni specialisti din UE si cele mai performante echipamente din domeniu.

Autoritatea Navala Romana, in colaborare cu institutii de profil din intreaga lume si sub egida Organizatiei Maritime Internationale, a organizat, la Constanta, un seminar al carui scop este pregatirea tuturor partilor implicate pentru interventia si raspunsul in caz de poluare marina. Directorul ANR, Paul Branza, a declarat ca, in ultimii ani, au existat cazuri de poluare pe oceane, produse fie erorii umane, fie managementului defectuos.
Incununarea seminarului va avea loc in perioada 21 – 24 august, cand se va desfasura exercitiul RODELTA, care are ca scop instruirea personalului pentru a raspunde cat mai bine in astfel de situatii. Astfel de evenimente au loc o data la doi ani, precedentul (care a fost de fapt si primul) fiind organizat in 2007 de Turcia. "Vor participa toate institutiile responsabile din Romania si din tarile riverane, care vor veni cu personal specializat, cu forte aero si navale, precum si cu echipament de limitare a extinderii poluarii", a precizat Paul Branza. Acesta a mai spus ca exercitiul va avea loc in zona Midia, unde exista un port petrolier, un terminal petrolier, amplasat la 20 kilometri in largul marii, precum si conducte submarine care traverseaza platoul continental.
serban Berescu, directorul adjunct al ANR, a precizat ca naufragii precum cele ale navelor Exxon Valdez (1989, Alaska), Erika (1999, Franta) sau Prestige (2002, Spania, peste 77.000 tone de titei deversat in mare) sunt numai cateva exemple tragice care au determinat aparitia unor astfel de exercitii.

» Vas specializat
Piesa de rezistenta a exercitiului va fi nava GSP Orion, care apartine Grup Servicii Petroliere. Vasul a fost pus la dispozitia tarilor Uniunii Europene inca de anul trecut, dupa ce GSP a castigat licitatia organizata de Agentia Europeana de Siguranta Maritima (EMSA). Navei, care este deja functionala, i se vor mai aduce imbunatatiri pentru acest exercitiu. Pana in prezent, investitia in echipamente s-a ridicat la 3,5 milioane euro. GSP Orion poate interveni pentru recuperarea  de produse petroliere deversate accidental atat in Marea Neagra, cat si, la nevoie, in Marea Mediterana.

Cele mai citite

Elena Lasconi: România nu este de vânzare şi nici de dat cadou Rusiei

Candidatul USR la alegerile prezidenţiale, Elena Lasconi, afirmă că a constatat în societate „frică” în urma primului tur de scrutin, având în vedere că...

China interzice livrarea către SUA a unor materiale sau minerale folosite pentru fabricarea procesoarelor

China interzice livrarea către SUA a unor minerale sau materiale utilizate în fabricarea procesoarelor, într-o decizie care oglindeşte politica americană de control a exporturilor,...

ONU: Rusia acuză Ucraina că sprijină rebelii care luptă în nord-vestul Siriei

Ambasadorul rus la ONU a acuzat marţi Ucraina că sprijină militar luptătorii din grupul islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care desfăşoară o ofensivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă