13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRobin Hood sau seriful din Nottingham?

Robin Hood sau seriful din Nottingham?

Noul nostru ministru al Justitiei, neverosimil de tanarul Tudor Chiuariu, s-a dus ieri la CSM sa ingroape securea razboiului pornit de Monica Macovei, sarcina trasata chiar de premier. Pe langa niste nefericite metafore feroviare, ceva cu asezarea cea mai buna a locomotivei in convoi si cu aruncatul mecanicului din tren, Chiuariu a transmis niste mesaje care se cer decriptate. Mai intai, ca nu vrea sa faca reforma Justitiei impotriva magistratilor, ci pentru magistrati. Ce inseamna exact acest lucru? Sa vedem. Daca reformulam si spunem: "Reforma Sanatatii trebuie facuta nu impotriva medicilor, ci pentru medici", pare mai acceptabil? Sau reforma Administratiei pentru birocrati? Sau a Politiei pentru politisti? Reforma sistemului pentru sistem ar fi, probabil, un concept inovator daca nu ar fi complet lipsit de sens.
Insasi ideea de reforma presupune schimbari in sistem. De regula, orice initiativa reformatoare intampina rezistenta sistemului pana intr-acolo incat gradul de rezistenta reprezinta o buna masura a intinderii si profunzimii politicilor reformatoare. Faptul ca Monica Macovei a deranjat atat de mult sistemul este, asadar, semn ca reforma Justitiei se afla pe un drum bun. In al doilea rand, ideea ca de schimbari trebuie sa beneficieze actorii sistemului este absolut scandaloasa. De reforma sanatatii trebuie sa beneficieze bolnavii, nu doctorii, reforma administratiei trebuie sa aiba drept scop eficienta institutiilor publice in interesul cetateanului care plateste impozitele. Scopul reformei Justitiei trebuie sa fie o societate mai dreapta, nu bunastarea magistratilor. Nu imi pasa daca judecatorii se simt sau nu bine, daca au sau nu conditii, dar ma intereseaza ca oamenii sa isi gaseasca dreptatea in tribunalele romanesti si, daca este posibil, in timpul vietii lor. Aiureala lansata de Chiuariu nu poate sa insemne decat un singur lucru: "Fiti linistiti, reforma Justitiei se opreste aici!".
Al doilea mesaj lansat de noul ministru al Justitiei este inca si mai interesant: "Nu vreau sa fiu un Robin Hood al Justitiei – le-a spus el membrilor CSM. Dupa Ioana D’Arc, nu se mai impune un Robin Hood".
Ironia ministrului se referea probabil la articolul de anul trecut din Die Welt, in care fostul ministru al Justitiei era comparat cu eroina franceza. Dar Robin Hood? OK, Robin Hood era un justitiar care a luat legea in propriile maini in vremurile nelegiuite ale regentei lui Ioan Fara de tara. Dar cine a zis ca vrea in Romania o Justitie haiduceasca, una care sa ia de la bogati si sa dea la saraci? Un justitiar la Justitie n-ar fi o idee tocmai rea, dar nimeni nu i-a cerut ministrului sa ia calea codrului.
Vrem numai o Justitie care sa nu ia de la saraci si sa dea la bogati. Adica vrem sa fim siguri ca oamenii care au facut averi colosale facand afaceri cu statul in detrimentul statului si contra comisioane grase vor ajunge sa dea socoteala in fata Justitiei, nu spalati de pacate de catre aceeasi Justitie. Se poate? Cerem prea mult?
Tudor Chiuariu vrea sa fie prieten cu magistratii si promite ca nu va fi Robin Hood. Dar cine ar vrea el sa fie cand va fi mare? Baiatul bun din sistem, dintre noi, pentru noi? Daca nu va fi Robin Hood, promite ca nu va deveni seriful din Nottingham?

Cele mai citite

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă