20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialRobert Mugabe, dat jos din cauza soției, poreclită „Lady Macbeth“. Ea voia...

Robert Mugabe, dat jos din cauza soției, poreclită „Lady Macbeth“. Ea voia să-i succeadă la putere

Armata din Zimbabwe se află pe străzile capitalei Harare pentru a asigura „puciul soft” împotriva dictatorului Robert Mugabe, plasat, împreună cu soția, în arest la domiciliu, în palatul de 7,5 milioane euro al cuplului. 

Preşedintele Mugabe, unul dintre cei mai mari tirani ai timpurilor moderne, are cea mai îndelungată vechime ca șef de stat, conducând Zimbabwe din 1980. Acum în vârstă de 93 de ani, Mugabe insistă să-și termine mandatul, în timp ce militarii anunță o demisie a șefului statului, precizând că nu este vorba de o lovitură de stat.

Criza a fost determinată de disensiunile celui ce trebuia să-i fie succesor, Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, un fost director al temutelor servicii secrete din ţară, poreclit „Crocodilul”, și soția lui Mugabe, Grace, supranumită „Lady Macbeth” sau „Gucci Grace”. Niciunul n-ar face o figură mai bună în dictatura din Zimbabwe. „Crocodilul” este notoriu pentru brutalitatea lui, fiind singurul personaj politic ce merge prin țară fără escortă, fiindcă nimeni n-ar îndrăzni să atenteze la viața lui. De asemenea, este cunoscut pentru uciderea a peste 20.000 de oameni în reprimarea oponenților, în anii ’80, în ceea ce s-a numit „campania Gukurahundi”.

Ambiţiile sale s-au lovit de cele ale Primei Doamne, Grace Mugabe, în vârstă de 52 de ani, cunoscută pentru accesele sale de furie şi pentru viața luxoasă, având nenumărate proprietăți în Dubai, Hong Kong și Africa de Sud, și mașini luxoase. Numai pentru nunta fiicei sale a cheltuit peste trei milioane de euro, din fondurile publice, în timp ce poporul se afundă tot mai mult în sărăcie. 

Săptămâna trecută, Emmerson Mnangagwa a fost demis din funcţie, în urma unei dispute violente cu Grace, ceea ce a determinat intervenția armatei, de partea „Crocodilului”. Se pare că, înainte de puciul militar, șeful armatei, generalul Constantino Chiwenga, a efectuat o vizită în China, se bănuiește că pentru a cere acordul, relația dintre conducerea chineză și Robert Mugabe fiind una istorică. De unde și „puciul soft” împotriva lui. În momentul de față, se negociază un „exil confortabil” pentru dictatorul nonagenar.  

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Emisiune de titluri de stat Fidelis cu dobânzi atractive pentru investitori, din 2 octombrie

Ministerul Finanțelor a lansat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, destinată investitorilor persoane fizice, care se desfășoară între 2 și 11 octombrie....

Probleme de lot pentru Rapid înaintea meciului cu Oțelul

Marius Șumudică a evidențiat dificultățile cu care se confruntă echipa Rapid. Într-o conferință de presă premergătoare meciului din Liga 1, programat pentru sâmbătă, 28 septembrie,...

Schimbări radicale la FCSB după victoria cu RFS! 7 jucători, out din primul 11 pentru meciul cu Sepsi

Patronul Gigi Becali pregătește o restructurare semnificativă a echipei FCSB pentru duelul cu Sepsi. După o victorie impresionantă cu RFS în Europa League, în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă