Conducerea companiei „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) estimeaza ca se va obtine profit la patru ani de la inceperea activitatii la proiectul minier din Muntii Apuseni. Richard Young, vicepresedinte si director financiar la „Gabriel Resources”, actionarul majoritar la RMGC, a declarat ca, cel mai proba-bil, profitul companiei va fi obtinut incepand cu anul 2013.
„Ne asteptam sa obtinem profit la circa patru ani de la extragerea primului gram de aur, prevazuta pentru 2009, deci cel mai probabil vom deveni profitabili in jurul lui 2013 – 2014”, a spus Young.
RMGC ar urma sa investeasca aproximativ 800 milioane dolari pentru lucrarile de constructie ale exploatarii aurifere de la Rosia Montana si se asteapta ca profitul net total sa atinga circa 1,2 miliarde dolari. Initial, planul de investitii in proiect viza o suma totala cheltuita de 600 milioane dolari, din care 437 de milioane dolari in faza de constructie si 123 milioane dolari in faza operationala. Investitiile de mediu se vor situa in jurul cifrei de 250 milioane dolari.
La sfarsitul anului 2005, investitiile la Rosia Montana vor depasi 150 milioane dolari, in conditiile in care faza de constructie a exploatarii miniere va debuta in 2007. „RMGC va prezenta raportul privind impactul asupra mediului pentru exploatarea de la Rosia Montana in martie 2006 si, in functie de aprobarea si de obtinerea descarcarii arheologice si a autorizatiei de constructie, lucrarile vor incepe in 2007”, a afirmat presedintele RMGC, Alan Hill.
Potrivit sursei citate, prioritatile companiei pentru urmatoarele luni sunt finalizarea evaluarii privind impactul asupra mediului, reinceperea achizitiilor de proprietati din Rosia Montana, situate pe locul viitoarei exploatari, obtinerea certificatului de descarcare arheologica si a autorizatiei de constructie. Conducerea RMGC sustine ca exploatarea pe care o va realiza la Rosia Montana va respecta toate detaliile privind protectia mediului, astfel incat nivelul cianurii, care se foloseste la extragerea aurului, sa nu depaseasca 15-20 miligrame pe litru, in conditiile in care nivelul maxim admis in Uniunea Europeana este de 50 miligrame cianura pe litru.
Reprezentantii RMGC au mentionat ca se va face o reabilitare progresiva a celor patru zacaminte care vor fi exploatate, urmand ca acestea sa arate ca inainte de exploatare. La Rosia Montana se gaseste cel mai mare zacamant aurifer neexploatat din Europa si una din cele mai mari mine din lume.