Un templu thailandez ofera o solutie pentru a pacali criza economica: a muri si a renaste la putine minute pentru a incepe o noua viata binecuvantata de noroc. In fiecare zi, sute de thailandezi, dar si multi straini se ofera sa participe, pentru modesta suma de 80 de bahti (1,7 euro) la acest ritual budist, la templul din Prommanee, situat la o suta de kilometri distanta de Bangkok, noteaza ziarul Estrella Digital, citat de Agerpres.
Un grup de 70 de persoane isi asteapta solemn randul pentru a intra cu un buchet de flori in mana in sicriele dispuse de-o parte si de alta a statuilor infatisandu-l pe Buda, in timp ce calugarii supravegheaza atent. Imbracati cu traditionalele lor tunici de culoarea rosie si tatuati cu simbolurile religioase, ei isi murmura rugaciunile in timp ce trec de mai multe ori o panza pe deasupra sicrielor. Adeptii ritualului renasterii, o practica foarte veche in traditia budismului theravada, cred ca sufletul si nu corpul este cel care renaste pentru a lasa in urma nenorocul.
“Dupa cinci minute de ritual, participantii se ridica din sicrie si se indreapta spre templu cu sufletul renascut si cu satisfactia de a fi primit a doua sansa”, spune Viwat, unul din cei 12 calugari care traiesc la Prommanee. Viwat, care si-a inceput noviciatul la 14 ani in acest templu iar acum a implinit 50, asigura ca numarul vizitatorilor, care depaseste 600 la sfarsit de saptamana, a crescut de cand au decis sa inmulteasca sicriele, in urma cu zece ani.
Cererile au crescut atat de mult in ultimii ani incat reponsabilii de la Prommanee au decis sa oficieze de doua ori pe zi slujbele, la primele ore ale diminetii si la pranz. Cum este traditional la budisti, credinciosii depun in fata calugarilor ofranda, ce consta in flori, o cutie cu tamaie, lumanari si alte obiecte de cult, precum si o panza brodata. De fapt este vorba de ofrandele folosite traditional in ritualul nasterii si al mortii. Unii thailandezi cred ca Wat (templu) din Prommanee se imbogateste intr-un mod mai putin ortodox din comercializarea acestei ceremonii care tine mai mult de superstitie, decat de religie dar si din vanzarea unor podoabe si amulete purtatoare de noroc, binecuvantate de calugari.
“Nu avem nicio intentie comerciala, beneficiile le destinam unor activitati caritabile si scolii administrate de templu. Scopul nostru este de a-i ajuta pe oameni sa-si imbunatateasca norocul”, arata Viwat. “Multi straini, inclusiv francezi, danezi si spanioli au trait aceasta experienta si pot sa dovedeasca”, asigura el. Templurile din Thailanda, unde budismul este religia practicata de peste 90 la suta din cei 63 de milioane de locuitori, nu primesc subventii de la stat, motiv pentru care finantarea lor depinde de donatiile facute de credinciosi. Majoritatea budistilor thailandezi considera normala reincarnarea, credinta fiind principala forta a budismului.
“Toate ritualurile, precum cel al renasterii, are cu atat mai mare efect cu cat este mai mare credinta”, sustine Thammmong Inthapanya, de 51de ani si functionar al Ministerului de Justitie. “Am participat la ceremonia inhumarii de mai multe ori si mi-a adus de fiecare data noroc. O data am supravietuit miraculos dintr-un accident cand m-am ciocnit puternic de un camion in timp ce conduceam motocicleta si am fost aruncat la multi metri distanta”, povesteste el. Superstitie, religie sau afacere, adevarul este ca ritualul renasterii sufletului este unul dintre cele mai cerute in Thailanda in ultimul timp pentru a face fata preocuparilor generate de actuala criza economica.