Arestarea, in urma cu doua zile, a patru chinezi in stare de ebrietate, prinsi in flagrant cu cadavrul deshumat al unei tinere in portbagajul masinii in care calatoreau, a redeschis discutiile despre macabra traditie 'Minghun', asa-numita nunta intre cadavre, noteaza ziarul ABC consultat de Agerpres.
"Cred ca traditia cea mai importanta in spatele acestei practici este aceea ca toata lumea trebuie sa se casatoreasca", spune Yao Ping, antropolog si istoric, autor al unei carti despre traditiile si femeile din China imperiala.
S-a intamplat in judetul Hangshang din provincia Shaanxi (centrul tarii), cand, dupa ce si-a pierdut fiul intr-un accident in august 2008, domnul Lu a intrat in legatura, in iunie 2009, cu un intermediar matrimonial, in acest caz vecinul sau, sa caute o fata de varsta apropiata si care decedase la o data apropiata.
In acest judet este frecvent acest tip de nunti 'postume', asigura ziarul local, astfel incat vecinul a negociat cu o alta intermediara matrimoniala cumpararea trupului neinsufletit al unei tinere care se sinucisese in 2007 din cauza anularii examenului de admitere la universitate.
Domnul Lu si fratele sau s-au deplasat la Dawang, localitatea sinucigasei, pentru a negocia cu unchiul moartei 'zestrea' si au convenit suma de 38.000 de yuani (5.560 de dolari sau 3.860 de euro). Totusi, rudele decedatei au rupt intelegerea, motiv pentru care Lu si fratele sau au decis sa fure, la 3 august, corpul neinsufletit al tinerei, moment in care au fost descoperiti de politie.
In spatele acestui ritual exista credinta chineza ca mortii necasatoriti aduc ghinion si trebuie sa li se asigure o companie fericita dincolo de mormant, o traditie raspandita in provinciile Shaanxi sau Fujian, dar si in Taiwan.
Yao, profesoara la Universitatea din California Los Angeles, spune ca primele insemnari istorice ale acestei traditii dateaza din timpul dinastiei Zhou (1045-256 i.H.), cand acest obicei era denumit 'jiashang' (vanatoarea de tineri morti), si era amplu raspandita si in dinastia Tang (618-907). Desi unii antropologi citeaza rude care asigura ca spiritele isi exprima dorinta de a fi casatorite, potrivit lui Yao, parintii sunt cei insarcinati sa le gaseasca perechea prin intermediari matrimoniali.
Aceasta traditie macabra a devenit o infractiune cand in ultimii ani mai multi indivizi au fost arestati si acuzati de asasinarea de femei prostituate sau retardate mintal, ale caror cadavre erau vandute drept 'prospaturi' pentru a indeplini ritualul Minghun, la pretul de 2.600 de dolari fiecare, intr-o bizara impletire a traditiei cu practicile capitaliste.
"Capitalismul este cel vinovat de aceste lucruri, nu au mai existat vreodata cazuri de asasinat in spatele traditiei Minghun", spune Yao, care asigura ca in antichitate "rareori se dadeau bani pentru zestre, cel putin nu in China imperiala".
Nu exista insa o lege specifica de interzicere a ritualului Minghun. Minghun, in limba mandarina inseamna 'soarta' si 'suflet', si variaza in functie de regiune si de situatia financiara a familiei, care poate organiza nunti intre cadavre cu muzica funebra si banchet, desi in mod obisnuit se rezuma la un ritual intre urne cu cenusa, iar pentru cei care nu isi permit o mireasa moarta o pot inlocui cu una de paie, care este mult mai ieftina.
Emily Ahern, antropolog explica in cartea sa, 'Cultul mortilor la poporul chinez', ca "viii sunt preocupati de cei care au murit prea curand si nu si-au putut implini viata printr-o casatorie" si recreeaza pentru ei un ritual complet Minghun.
Desi Yao asigura ca in prezent traditia Minghun nu mai este atat de frecventa, un ziarist care a calatorit in Chenjiayuan (Shaanxi), luand urma unor asasinate comise in 2006, a descoperit ca acest obicei se practica destul de frecvent in zona, ca respect al traditiei confucioniste privind valorile familiei.