21.5 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăSpecialRise Project: Miliardarul Benjamin Steinmetz, implicat și în scandalurile Rafo şi Dărmăneşti

Rise Project: Miliardarul Benjamin Steinmetz, implicat și în scandalurile Rafo şi Dărmăneşti

Omul de afaceri și miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, pe numele căruia autoritățile române au emis mandat de arestare în dosarul retrocedărilor de păduri, în care este implicat și prințul Paul de România, al cărui nume este legat de Roșia Montană,  a fost implicat, prin compania sa BSG Resources, şi în scandalurile legate de rafinăriile RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, dezvăluie jurnaliștii de la Rise Project, pornind de la documentele din Panama. 

Primul stăpân la RAFO a fost Corneliu Iacobov, fost politician PSD supranumit “Împăratul Moldovei”, acum la pușcărie tocmai pentru afacerile desfășurate cu rafinăria din Onești. Și numele său apare în arhivele din Panama. El a cumpărat tot de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles. acobov a achiziționat Ayalex în timp ce judecătorii români dezbăteau anii de închisoare pe care trebuia să-i execute pentru devalizarea RAFO. Procurorii români nu au dat însă de urma acestei firme care ar putea deține o parte din averea secretă a lui Iacobov. Băcăuanul a fost condamnat să plătească 19 milioane de lei către RAFO însă nu este clar dacă rafinăria a recuperat această sumă de la fostul politician. 

Pe lângă Iacobov, la RAFO și Dărmănești au mai mărșăluit, în calitate de patroni, Marian Iancu poreclit “Elefantul“, fost stăpân al echipei de fotbal Poli Timișoara, și Ovidiu Tender, controversat om de afaceri, legat și el de afacerea Roșia Montană, la fel ca Benjamin Steinmetz. Și Iancu și Tender sunt acum la pușcărie pentru devalizarea rafinăriei din Onești.

Iancu a folosit pentru a prelua RAFO inclusiv o firmă înființată de Vasile Frank Timiș, inițiatorul proiectului Roșia Montană. Timiș a fost și el client fidel al Mossack Fonseca. “Elefantul“ a vândut la mijlocul anilor 2000, pe când era în arestul Poliției Capitalei, majoritatea acțiunilor RAFO către un consorțiu de firme reprezentate de un misterios investitor israelian din Ucraina pe nume Uri Bider. Acesta era fața unui grup de firme cu acționari ascunși care a condus RAFO în următorii ani. Uri Bider apare și el în documentele din Panama, conectat direct la interesele lui Steinmetz.

Ca și Ayalex-ului lui Iacobov, și Raglam Overseas era o companie “de raft” care a fost activată de grupul de firme controlat de Steinmetz. În 2006, Raglam a devenit acționar la RAFO, iar Uri Bider a negociat afacerile rafinăriei oneștene cu reprezentanți ai statului român. Tot Uri Bider și Raglam au jucat un rol important și la rafinăria Dărmănești pe care Raglam a preluat-o prin intermediul firmei Expanet Trading SRL, la care deținea tot capitalul social.

Citiți întreaga anchetă derulată de Rise Project aici. 
 

 

Cele mai citite

Boala Ebola ucide un medic în Uganda – Primul angajat în sănătate ucis în acest focar

Un medic tanzanian care lucra în Uganda și care a contractat Ebola a murit, fiind primul lucrător din domeniul sănătății ucis de boală în...
00:01:52

VIDEO: Bolsonaro duce o luptă electorală dură după patru ani grei în Brazilia

După ce a gestionat greșit pandemia COVID-19 și nu a reușit să ridice standardele de viață pentru mulți brazilieni, președintele brazilian de extremă dreapta,...

Grecia și Bulgaria au început exploatarea comercială a unei conducte de gaz mult amânate

Grecia și Bulgaria au început exploatarea comercială a unei conducte de gaz mult amânate, care va contribui la reducerea dependenței Europei de sud-est de...
Ultima oră
Pe aceeași temă