Primăria din Agnita a primit fonduri europene pentru finanţarea unui proiect de colectare şi sortare a deşeurilor menajere. Care este drumul acestor deşeuri?
Deşeurile sunt colectate de către firma S.C. Eco-Valea Hârtibaciului S.A., care oferă lunar cetăţenilor oraşului Agnita câte doi saci menajeri, în care aceştia îsi pot depozita resturile reciclabile. Această firmă a oferit oraşului pubele colorate, pentru sortarea gunoaielor. Prin „deşeuri reciclabile” înţelegem mai multe tipuri de resturi: hârtie şi carton, cutii de lapte şi suc, sticle din plastic, sticle şi borcane, metale (doze de aluminiu), anvelope uzate si deşeuri electrice. Aceste deşeuri trebuie să fie uscate, iar recipientele să nu conţină lichide. Deşeurile cetăţenilor sunt colectate pe categorii, iar apoi acestea sunt transportate la hala de sortare. În prezent hala de sortare este echipată cu o bandă transportoare, un utilaj de încărcare şi ridicare, o presă, instalaţie spălare (spălare cu apă sub presiune a incintei de sortare, a autogunoierelor, a containelor de sortare), container sortare (pentru depozitarea deşeurilor rest sortate), pubele, dar şi containere Zincate .
Muncitorii aşază deşeurile reciclabile pe bandă şi le sortează pe tipuri de culori. După sortare, acestea sunt introduse în presă. Ieşiţi din presă, baloţii de deşeuri sunt depozitaţi în hală. Firma vinde baloţii altor firme care se ocupă cu reciclarea lor. Cu banii primiţi, reuşesc să plătească salariile muncitorilor, care lucrează opt ore pe zi, şi cheltuielile. Muncitorii dispun de o sală de mese, duşuri şi toaletă. Iarna, firma reduce orele muncitorilor, deoarece hala nu este izolată termic. Fiecare muncitor are o pauză de 15 minute pe oră. În această pauză, ei sunt serviţi cu ceai cald şi au la dispoziţie o cameră încălzită. Iarna sunt mai puţine deşeuri, dar vara numărul acestora creşte semnificativ.
Agnita are preţul foarte scăzut la serviciul de colectare a deşeurilor, faţă de alte oraşe adiacente. Reciclând aceste deşeuri, ei menţin preţurile pieţei reduse. Odată acumulate 15 tone de deşeu pe o anumită categorie, un tir transportă gunoiul la o firmă reciclatoare. Pentru deşeurile sortate pe culori, firma reciclatoare le oferă mai mulţi bani. În anul 2010 s-au colectat 51 de tone de deşeuri sortate. Însă pentru bunul mers al colectării deşeurilor contează foarte mult comunicarea între primărie şi cetăţeni.