31.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialREVOLUŢIONAR: Cancerul va putea fi prevenit printr-un vaccin

REVOLUŢIONAR: Cancerul va putea fi prevenit printr-un vaccin

Un vaccin universal împotriva cancerului poate deveni în curând realitate în urma unei importante descoperiri din domeniul geneticii cu privire la refacerea legăturilor între celulele imunitare pentru a ataca orice tip de boală, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature, informează joi cotidianul britanic The Telegraph. 

Noua terapie potenţială implică injectarea unor microparticule conţinând cod genetic în organism. Odată pătrunse în organism aceste microparticule pornesc în căutarea celulelor imunitare şi le învaţă să recunoască şi să atace diferite tipuri de cancer. Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că este posibil să modifice celulele imunitare în afara organismului pentru a recunoaşte ţesuturile maligne, însă pentru prima oară se reuşeşte acţionarea asupra celulelor imunitare direct din organism. Iar cum codul lor genetic poate fi reprogramat pentru orice tip de cancer, această terapie poate fi universală – medicii nu vor avea nevoie decât de profilul genetic al unei anumite tumori pentru a realiza un vaccin specializat care nu numai că va lupta împotriva celulelor canceroase, dar va elimina şi pericolul reapariţiei bolii. 

Până în prezent, experimentele derulate pe cobai au demonstrat că acest vaccin declanşează un puternic răspuns imunitar, iar testele desfăşurate pe trei pacienţi cu cancer de piele au demonstrat că tratamentul poate fi tolerat de organismul uman. 

'Aceste vaccinuri sunt ieftine, se produc rapid şi practic orice antigene tumorale pot fi codate în ARN", a precizat coordonatorul cercetărilor legate de acest vaccin, Prof. Ugur Sahin, director al Centrului pentru Oncologie Translaţională de la Universitatea germană Johannes Gutenberg. 'Abordarea pe care o prezentăm poate fi considerată drept o nouă clasă de vaccinuri cu aplicabilitate universală în imunoterapia cancerului", a adăugat el. 

Agerpres scrie că echipa şi-a orientat cercetările spre o clasă particulară de celule imunitare – celulele dendritice – celule santinelă aflate mereu în căutarea corpurilor străine care pătrund în organismul nostru. Imediat ce o celulă dendritică detectează o celulă străină, aşa cum este o celulă tumorală, recoltează molecule de la suprafaţa ei şi le transmite celulelor ucigaşe T (limfocitele T) pentru ca acestea să recunoască tipul de ţesut pe care trebuie să-l atace şi aşa începe lupta sistemului imunitar împotriva bolii. Însă celulele canceroase arată foarte similar cu cele normale şi, de aceea, sistemul imunitar le evită des. 

Noua tehnologie de vaccin implică plasarea unui mic fragment de cod genetic într-o nanoparticulă care, odată pătrunsă în organism, va fi atrasă de dendritele din splină, ganglionii limfatici şi măduva spinării. Ajunsă la destinaţie, nanoparticula determină generarea unui antigen ce este apoi folosit pentru identificarea tuturor celulelor canceroase cu aceleaşi semnalmente din organism – un fel de portret robot în virtutea căruia sunt atacate şi eliminate toate celulele tumorale din organism. Autorii cercetării au demonstrat că această metodă determină un puternic răspuns imunitar din partea limfocitelor T. 

Noul vaccin a fost însă testat până în prezent pe doar trei pacienţi umani, fiind nevoie de o serie de teste clinice mai concludente pentru a confirma că este sigur şi eficient.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă