13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRevolta pe "feuda" ministrului Apararii

Revolta pe “feuda” ministrului Apararii

Scandal fara precedent in PNL Alba cu ocazia dezbaterilor din delegatia permanenta a organizatiei, in legatura cu excluderea din partid a primarului orasului Zlatna, Silviu Ponoran. Cu 37 de voturi pentru si 29 impotriva, acesta a fost inlaturat, ieri, din randul liberalilor.

Decizia luata prin vot secret nu a fost lipsita de declaratii dure, adresate, in primul rand, ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, presedintele organizatiei judetene. Ministrul a fost acuzat de Ponoran ca a transformat PNL Alba intr-o “proprietate personala” si ca ceea ce se intampla in prezent in partid seamana cu o “dictatura”.
Atmosfera de la sedinta delegatiei permanente a fost destul de linistita, pana la ultimul punct de pe ordinea de zi, respectiv cel referitor la excluderea primarului Ponoran. Liderul filialei, Teodor Atanasiu, a prezentat motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie, dupa care i-a dat cuvantul primarului din Zlatna. Motivele invocate de presedintele organizatiei judetene ar fi: intentia lui Silviu Ponoran de a candida la parlament pe listele PRM, sprijinul acordat in campania electorala candidatului independent Cornel Olar, nerecunoasterea conducerii alese la Conferinta judeteana din iunie 2005, nerespectarea deciziilor conducerii organizatiei si denigrarea in public a unor reprezentanti ai Guvernului si a unor lideri PNL.
Reactia lui Ponoran a fost dura si l-a privit in mod direct pe Atanasiu. “Dupa acuzatiile care mi s-au adus, am ramas surprins. As vrea sa si dovediti aceste acuzatii. Stiu ca verticalitatea mea este lucrul care va deranjeaza. Faptul ca spun adevarul in orice situatie. Dupa alegerile din 2000 ar fi trebuit sa va dati demisia. Indiferent ce se va intampla nu este posibil ca PNL sa devina proprietatea cuiva. Nu am facut nici o declaratie impotriva partidului. Sunt acuzatii mincinoase si manevre slabe. Trebuie sa faceti integrare si sa intelegeti cadrul democratic. In politica se face lobby, dar nu dictatura. Aveti noroc ca sunt foarte multi oameni carora le este frica. Silviu Ponoran nu s-a lasat calcat in picioare de un val. Nu am fost acuzat de nici o escrocherie. Am ajuns dupa 10 ani in care am adus zeci de mii de voturi in partid sa fiu dat afara de cineva care nici nu stiu cu ce se juca atunci”, a afirmat primarul. El s-a referit si la modul in care s-a desfasurat Conferinta judeteana a PNL, sustinand ca a fost impartit in sala un biletel pe care erau scrise numele persoanelor ce ar fi trebuit votate de delegati.
“Nu cred ca volumul vocii da certitudinea ca cele spuse sunt adevarate. Nu cred ca cineva a fost amenintat sa voteze intr-un fel sau altul”, a spus Atanasiu, referindu-se la modul in care si-a spus discursul Ponoran, dar si la Conferinta judeteana. “Nu ati putut candida pentru ca nu v-ati consultat colegii pe care i-ati propus in echipa. Unii au spus ca refuza sa candideze. Nu ati raspuns la nici o solicitare a partidului si nu ati trimis nici una dintre decizii membrilor organizatiei din Zlatna”, a adaugat liderul filialei.
Atanasiu a fost sustinut de prefectul Cosmin Covaciu si de deputatul Tiberiu Barbuletiu. Gestul acestora a fost oarecum normal, tinand cont de faptul ca nu s-ar fi aflat in actualele posturi fara sprijinul decisiv al ministrului. Barbuletiu a spus despre Ponoran ca daca i s-ar acorda un premiu ar trebui sa primeasca “Oscarul” pentru ceea ce a facut impotriva PNL.
Cauza primarului din Zlatna a fost sustinuta, pe langa colegii din organizatia locala, si de primarul comunei Rosia de Secas, Gheorghe Wagner. Acesta a castigat alegerile locale dupa ce a candidat independent, dupa care s-a inscris in partidul liberalilor. “Cand m-am inscris in PNL am crezut ca o sa fiu sprijinit, dar sunt dezamagit. Daca il dati afara pe Ponoran, plec si eu. Am vazut lucruri nedemne. Ce spunea domul Ponoran, cu biletelele de la Conferinta judeteana, este adevarat. Acele biletele m-au dat peste cap. Nu mai stiu ce sa cred”, a mai spus primarul din Rosia de Secas.
Un discurs interesant a avut si vicepresedintele PNL Alba Iulia, Rares Buglea. Acesta a declarat ca prin excluderea lui Silviu Ponoran, PNL abandoneaza comunitatea din Zlatna. “Partidul are nevoie de altceva decat de scandaluri politice. Ceea ce i se imputa lui Silviu Ponoran este doar la nivel de zvon. Propun sa ramanem refractari la zvonuri”, a spus Buglea. El a completat ca nu vrea sa ia apararea primarului din Zlatna si ca in situatia in care acuzatiile sunt dovedite atunci Ponoran nu ar mai avea ce cauta in partid.
La momentul votului, presedintele Teodor Atanasiu a avut castig de cauza, astfel incat Ponoran a fost exclus din PNL. Acesta a reusit, insa, sa-i convinga pe destul de multi dintre membrii delegatiei permanente prezenti sa respinga propunerea ministrului. Nu a fost, insa, suficient, Atanasiu aratand ca, cel putin deocamdata, are ultimul cuvant in PNL Alba.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă