1.3 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Teodorovici: „De ce să fim noi campioni la austeritate când...

REVISTA PRESEI. Teodorovici: „De ce să fim noi campioni la austeritate când alţii cheltuiesc şi astfel se dezvoltă?“

Din ziarele de marți, aflăm că magistraţii implicaţi în procesul celor şapte violatori din Vaslui au luat mai multe decizii din cauza cărora inculpaţii au ajuns liberi, legea privind amnistia fiscală vizează persoanele cu activităţi independente, dar și ce spune ministrul Finanțelor despre decizia lui Iohannis de a retrimite în Parlament Codul Fiscal.

Din ziarul Adevărul aflăm că magistraţii implicaţi în procesul celor şapte violatori din Vaslui au luat mai multe decizii din cauza cărora inculpaţii au ajuns liberi. Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost trimişi în judecată pe 8 decembrie 2014, sub acuzaţia de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. În faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, care au instrumentat cazul, inculpaţii au negat acuzaţiile, afirmând că adolescenta de 18 ani ar fi fost de acord să întreţină relaţii sexuale. În faţa instanţei, toţi au refuzat să dea alte declaraţii, prevalându-se de dreptul legal la tăcere.

Din Capital.ro aflăm că legea privind amnistia fiscală vizează: persoanele cu activităţi independente (PFA, PFI, cu drepturi de autor) cărora le-au fost reconsiderate veniturile ca salariate, în urma unui control, persoanele cărora le-au fost reconsiderate diurnele ca venituri salariale, tot în urma unui control, şi persoanele obligate la plata contribuţiei de sănătate în funcţie de salariul minim, de regulă din oficiu, deşi veniturile lor au fost inferioare acestui nivel. Legea pentru anularea unor obligaţii fiscale a fost promulgată, urmând să se publice în Monitorul Oficial.

Ziarul Financiar ne prezintă un interviu cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici despre decizia lui Klaus Iohannis de a retrimite în Parlament Codul Fiscal. Astfel, Teodorovici susține că reducerile de taxe trebuie să provoace un şoc economiei. „De ce 1,2% din PIB deficit bugetar în 2016? De ce ne raportăm la acest 1,2%? Gu­ver­nul nu poate sta în acest deficit. Eu nu spun că trebuie să creştem pe datorie, dar trebuie să fim mai pozitivi. De ce să fim noi campioni la MTO (Medium Term Obligation – n.red.) când alţii cheltuiesc şi astfel se dezvol­tă?“, susţine ministrul finanţelor. Decizia de reducere a taxelor nu este una contabilă, este una politică, subliniază el. Prin urmare, abordările strict contabile nu-şi au rostul în această discuţie.

Evenimentul Zilei prezintă memoriile scrise de Miron Mitrea în pușcărie. Încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, fostul parlamentar PSD a scris prima lui carte de după gratii: „Amintiri …subiective. Momente de istorie imediată”, în care dezvăluie experiențe inedite trăite cu Petre Roman și Ion Iliescu.

Wall Street ne explică care sunt aptitudinile fundamentale, tehnice și mentale de care ai nevoie pentru a interpreta evenimentele economice, pentru a defini și identifica oportunități de tranzacționare și pentru a putea executa acele tranzacții fără emoții și fără teamă. Astfel, președintele Trading Behavior Dynamics, Mark Douglas, subliniază că, fără o bună dezvoltare a aptitudinilor mentale, traderii nu vor putea să înregistreze câștiguri consistente și constante. 

Hotnews ne informează că  mai multe autostrăzi în construcție sunt blocate din cauza procedurilor de mediu. Așa se face că milioane de euro sunt pierdute zilnic din cauza întârzierilor. Autostradă A10 Sebeș – Turda și mai multe tronsoane din autostradă A3 Transilvania stau blocate în prezent sau au acumulat întârzieri din cauza procedurilor de mediu care ”bat pasul pe loc”. La fel se întâmplă și în cazul pasajului suprateran Centură București – Domnești, proiect ce încă se chinuie să demareze din cauza că nu are încă eliberat Avizul de Mediu. „Numai în cazul autostrăzii Sebeș – Turda volumul lucrărilor nerealizate zilnic din cauza blocajului în procedura de mediu este în valoare de 1 milion Euro/zi de întîrziere”, estimează Asociația Pro Infrastructura (API) care cere Ministrului Mediului să urgenteze procedurile ce țin marile proiecte pe loc. 

Din Prosport aflăm că suporterii din România continuă să stea departe de stadioane. Media de asistenţă după primele două etape, în care fiecare echipă a jucat un meci pe teren propriu, este de aproximativ 4.600. Cifra este peste cea din ultimele două sezoane, dar este în continuare mică pentru o primă ligă din Europa. România este în acest moment pe locul 15 în clasamentul coeficienţilor în fotbalul european şi naţionala noastră a ajuns până pe un onorant loc 8 în topul FIFA. Cu toate acestea, rămânem codaşi la prezenţa pe stadioane. Scandalurile, lipsa achiziţiilor importante şi jucătorilor valoroşi sau lipsa unei strategii de marketing sau a stadioanelor moderne sunt câteva dintre motivele pentru care românii ocolesc stadioanele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă