1.4 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeSpecialREVISTA PRESEI. Secretul unei afaceri de succes. Cum au reușit doi români...

REVISTA PRESEI. Secretul unei afaceri de succes. Cum au reușit doi români să devină IT-iști de top în SUA

Din ziarele de miercuri, aflăm că mulţi dintre cei care îşi deschid un depozit la bancă ajung să retragă mai puţin decât au depus, care sunt dezvălurile uluitoare care pot schimba soluţiile procurorilor date până acum în “Dosarul Mineriadei” din 13-15 iunie 1990, dar și cum cum au reuşit doi tineri români fără bani să ajungă unii dintre cei mai respectaţi IT-işti din Silicon Valley.

Din ziarul Adevărul aflăm că mulţi dintre cei care îşi deschid un depozit la bancă pot avea o surpriză la scadenţă, să retragă mai puţin decât au depus. Dobânzile tot mai mici la economii sunt anulate de comisioane. Astfel, dobânzile oferite de bănci la depozitele constituite de populaţie sunt pe un trend de scădere, astfel că, de multe ori, câştigul din economii este anulat de diversele comisioane percepute sau chiar se ajunge în situaţia în care clientul retrage la scadenţă mai puţini bani decât a depus. De regulă, comisioanele de administrare a contului sau cele de retragere a sumei după data scadenţei sunt fixe, astfel că, cu cât depozitul este mai mic, cu atât pierderea poate fi mai mare. Pentru a prezenta situaţiile în care un depozit poate deveni păgubos, am luat în calcul două depozite, unul de 5.000 de lei, altul de 15.000 de lei, ambele pe o perioadă de trei luni, respectiv şase luni. 

Evenimentul Zilei prezintă dezvăluri uluitoare care pot schimba soluţiile procurorilor date până acum în “Dosarul Mineriadei” din 13-15 iunie 1990. În acel moment, centrul Bucureştiului a devenit scena pe care s-au desfăşurat confruntări în urma cărora peste 1.000 de persoane au căzut victime prin împuşcare, vătămare corporală sau arestare ilegală. În 17 septembrie 2014, România a fost obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, în urma unei decizii a Curţii  Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Această instanţă sublinia, la acel moment, obligaţia statului român de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.

Din Capital.ro aflăm că românii se bat pe aceleaşi locuri de muncă de 15 ani. După dezindustralizarea masivă de la sfârşitul anilor ‚90 economia românească nu a mai reuşit nicicând să recupereze locurile de muncă pierdute. Numărul salariaţilor încadraţi cu acte în regulă s-a stabilizat în jur de 4,5 milioane de persoane. Peste ciclurile de business şi pe parcursul unui întreg ciclu de credit România nu a reuşit să se depărteze de acest reper, deviaţia nefiind mai mare de 200-300.000 de job-uri. Observaţia a fost făcută în urmă cu mai mulţi ani de analistul financiar Florin Cîţu. Realitatea nu l-a infirmat între timp. „Asta este economia“, ne spune. Inclusiv în anul 2007, când creşterea economică era furibundă, aveam „o producţie negativă de locuri de muncă“.

Ziarul Financiar ne informează că preţurile alimentelor au început să crească faţă de acum două luni, atunci când măsura reducerii de TVA la alimente de la 24% la 9% a intrat în vigoare, astfel că în unele reţele de magazine sunt produse care au preţuri majorate chiar şi cu 30%, arată Indexul Alimentar al ZF, care a luat în calcul un coş cu 21 de produse din trei magazine online.

Gândul.info ne informează cum au reuşit doi tineri români fără bani să ajungă unii dintre cei mai respectaţi IT-işti din Silicon Valley. Ioan Iacob şi Radu Constantinescu s-au cunoscut în şcoala generală, la olimpiadele de matematică, iar de atunci sunt prieteni. În 2007, cei doi prieteni, ambii acum în vârstă de 35 de ani, au decis că este timpul să meargă pe cont propriu. Începutul a fost dificil, cei doi folosind, în primii ani ai afacerii, toţi banii strânşi, împrumuturi de la părinţi şi prieteni, dar şi un credit bancar pe care Radu l-a garantat cu propriul apartament. Aşa a apărut QUALITANCE, companie care dezvoltă şi testează aplicaţii web şi mobile, de la soluţii scalabile pentru utlizatori finali, până la soluţii complexe de tip enterprise. Printre clienţi se numără firme din lista Fortune 500 a celor mai mari companii – IBM, Deutsche Telekom, Merck Sharp & Dohme -, dar şi companii inovative din Silicon Valley, cum sunt LeaderAmp, Fact0ry şi Gainful.ly.

Din Wall Street aflăm că  firmele din domeniul IT&C continuă să dea tonul tranzacțiilor cu birouri, pe o piață în care majoritatea tranzacțiilor mari sunt preinchirieri. Trendul pozitiv a oferit încredere și dezvoltatorilor, așa că suprafața de birouri care este așteptată în piață în 2015-2016 se ridica la 100.000-120.000 mp, potrivit unor cifre oferite anterior de NAI România. 

Din Hotnews aflăm că Guvernul Ponta a limitat capacitatea institutului Cantacuzino de a mai avea un rol semnificativ pe piața vaccinurilor din România. Lipsa fondurilor necesare, trecerea completă în zona educaţiei şi cercetării şi limitarea prin lege fac ca acest Institut să nu mai aibă aceeași rol pe piața românească.

Prosport ne informează că, după şase ani petrecuţi la Madrid, Nicuşor Craiu (16 ani) a considerat că e momentul să facă un nou pas în cariera sa. Vârful român a semnat cu Villareal, unde va avea mult mai multe şanse să se remarce şi să ajungă la prima echipă. În utlimii ani, puştiul român a impresionat multă lume la Madrid, reuşind să înscrie foarte des pentru echipele de tineret ale clubului blanco. Pentru a avea oportunităţi în plus, Craiu a decis să accepte oferta lui Villareal, la “submarinul galben” având, astfel, mult mai multe şanse să ajungă mai repede la echipa de seniori.

 

 

 

 

Cele mai citite

Strict Secret: Rusia se implică într-un domeniu strategic al României

Clubul de Presă a anunțat că îl susține pe jurnalistul Liviu Alexa împotriva tentativei de șantaj la care este supus în urma articolelor sale...

Tensiuni geopolitice. Conflictele și calendarul încărcat de alegeri, elemente-cheie ce agită economia mondială în 2024

Riscurile geopolitice vor fi principala amenințarea la adresa perspectivelor economice pentru 2024, ținând cont că războaiele la scară largă converg cu o serie de...

Premierul Ciolacu participă la lansarea proiectului RO 3.0, care va defini România pe următorii șapte ani

Premierul Marcel Ciolacu participă, în dimineața zilei de luni, 27 noiembrie 2023, la conferința dedicată proiectului "RO 3.0. Viziunea Viitorului". Potrivit unui anunț al Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă