7.5 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialREVISTA PRESEI: Parapeții separatori de pe DN1, plătiți de o firmă privată,...

REVISTA PRESEI: Parapeții separatori de pe DN1, plătiți de o firmă privată, nu de CNADNR

În ziarele de vineri, citim despre instituția care distribuie banii în cercetare și încercările Parlamentului de a o desființa, parapeții separatorii de pe DN 1 care au fost montați de o firmă și nu de CNADNR, instituția finanțată de stat pentru aceste lucruri, mănăstirea Curtea de Argeș, dar și abuzurile pe care le pot comite inspectorii de la Fisc și care sunt pârghiile comercianților.

Gândul arată că pe o porțiune de 1,5 kilometri de pe DN 1, în zona comunei Băneşti, în judeţul Prahova, au fost montaţi parapeţi separatori de sens. Însă, separatorii nu au fost plătiți sau montați de CNADNR ci de o firmă privată, potrivit primarului comunei Bănești. Firma a suportat costurile separatorilor după un accident care s-a petrecut acum șase luni, când un tânăr a intrat pe contrases și a murit. Reprezentanții firmei au precizat că accidentul ar fi putut fi evitat dacă ar fi existat separatori pe drum. “După accidentul din toamna trecută, soldat cu şase victime, când un tânăr care a vrut să se sinucidă a intrat pe contrasens, o firmă ne-a contactat spunând că vrea să facă donaţie pentru montarea de parapeţi New Jersey”, au declarat pentru gândul surse din CNADNR. Donaţia a fost făcută autorităţilor locale, CNADNR fiind in imposibilitate de a accepta o astfel de donaţie din motive juridice.

La Hotnews, citim despre Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) pe care Parlamentul vrea să o desfințeeze și să o îmapartă în trei organisme, la cinci ani după ce Executivul a decis că este necesar ca banii pentru cercetare să fie distribuiți de o singură instituție. Astfel, surse din executivul comunitar al Comisiei Europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la desființarea instituției.”Comisia Europeana este ingrijorată, deoarece infiintarea și dezvoltarea UEFISCDI au contribuit la îmbunătățirea calității cheltuielilor publice românești pentru cercetare și inovare. Agenția a întărit capacitatea administrativă de care România avea nevoie pentru a îmbunătăți managementul programelor sale de finanțare”, au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Adevărul prezintă zece secrete ale Mănăstirii Curtea de Argeș. Astfel, aflăm că legendarul Meșter Manole ar putea fi inspirat din Manoli din Niaesia, constructorul șef al mănăstirii, un armean a cărui cultură se regăsește în construcția edificiului, faptul că marmura a fost adusă de la greci, ceea ce nu a fost ușor deoarece Insulele se aflau sub dominație otomană, și de ce apare numele lui Allah pe cărămida cheii de boltă. 

Evenimentul Zilei arată cum s-a implicat judecătoarea din Olt arestată în dosarul lui Bercea Mondial. Președinta Tribunalului Olt Carmen- Eugenia Marinescu este acuzată că a primit o mită de 200.000 de euro de la familia lui Mondial pentru ca Bercea Mondial să fie cercetat în libertate și să primească o pedeapsă mai blândă. În stenograme se regăsește declarația judecătoarei Liliana Oprea, preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului Olt, care a confirmat că Marinescu a fost în permanență interesată de situația lui Sandu Anghel şi care a sugerat, în repetate rânduri, atât ei cât şi judecătoarei Diana Mihaela Cotoi (care a preluat judecata pe fond a cauzei) să dispună cercetarea lui Bercea în stare de libertate. 

Capital scrie care sunt lucrurile pe care Inspectorii Anti fraudei Fiscale au voie să le facă și care sunt drepturile comercianților. Astfel, inspectorii anti fraudă nu pot să facă percheziții corporale. „Nu există o prevedere legală care să le permită inspectorilor Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) să facă percheziţii şi nici nu cred că au fost astfel de situaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Alexandru Cristea, care le recomandă celor care se simt nedreptăţiţi să facă sesizări. Abuzuri ale inspectorilor au fost reclamate de reprezentanţii sectorului de retail, după ce, pe 15 martie, a fost demarată o campanie naţională de verificare a utilizării caselor de marcat. Preşedintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România, HORA, Constantin Sebeşanu a spus că ospătarii sunt puşi “să-şi întoarcă buzunarele pe dos”.

Ziarul Financiar arată cum a câştigat un inginer IT din Iaşi un randament de 22% în două luni pe bursă. „M-am concentrat pe patru acţiuni: cele ale Bursei de Valori Bucureşti, ale Erste Group Bank, ale Fondului Proprietatea şi ale Băncii Carpatica. Principala acţiune din portofoliu au fost titlurile BVB. Am mizat pe faptul că aceste acţiuni sunt subevaluate şi au potenţial de creştere“, a spus Cristian Bişog.

Pro Sport scrie despre faprul că Dinamo nu poate juca în cupele europene, potrivit răspunsului dat de UEFA. Directorul Administraţiei de licenţierel, Viorel Duru, a spus că se aștepta la acest răspuns din partea UEFA. „Îl am pe mail, mai trebuie să trimit sub formă oficială către LPF acest răspuns. Dar i-am anunţat şi pe cei de acolo că nu se poate. Era clar! Eu nu ştiu de ce s-a mai pus această întrebare la UEFA.  Dacă Dinamo iese din insolvenţă luna viitoare, abia din sezonul 2016-2017 va avea voie să joace în cupele europene”, a spus oficialul FRF.

Cele mai citite

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...

Pericol de inundații pe râuri din mai multe județe. Hidrologii au instituit cod roșu

Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au instituit, vineri, cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţele Bihor, Cluj şi...

Voleibalistele de la CSM Lugoj, aproape de sferturile Cupei Challenge

CSM Lugoj a făcut un pas important spre calificarea în sferturile de finală ale Cupei Challenge la volei feminin, după ce a învins în...
Ultima oră
Pe aceeași temă