22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialRevista presei internationale de business

Revista presei internationale de business

Liderii G8 ridica din umeri atunci cand vine vorba de pretul petrolului, Uniunea Europeana pune presiune pe agentiile de rating, banca ipotecara Bradford and Bingley se afla din nou in dificultate iar purtatorul de cuvant al Voestalpine a confirmat ca a semnat un protocol cu autoritatile ucrainiene.Sectorul bancilor ipotecare din Statele Unite se pregateste de noi pierderi, companiile aeriene sunt nevoite sa anuleze zboruri transatlantice pentru a face fata costurilor la combustibil si tot din cauza pretului mare la petrol, economia germana ar putea pierde 200.000 de locuri de munca. Acestea sunt doar cateva din titlurile presei internationale, monitorizata de The Money Channel.

Liderii G8 isi declina competentele in privinta petrolului, titreaza Financial Times. Cativa membri ai grupului statelor puternic industrializate au tinut luni seara sa tempereze asteptarile potrivit carora ar putea salva economia mondiala de efectele unui pret al petrolului din ce in ce mai mare. Aceasta tema figureaza astazi pe agenda discutiilor. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a re-iterat astazi apelul catre statele producatoare pentru majorarea livrarilor. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat insa ca posibilitatea de interventie a liderilor G8 este una limitata."Sincer, trebuie sa ne recunoastem limitele", a spus Barrosso, adaugind ca "trebuie sa gasim o solutie la dependenta cronica fata de combustibilii fosili".

Cancelarul german, Angela Merkel a declarat la randul sau ca nu pot fi luate multe masuri, fara a implica si economiile emergente, al caror consum de energie creste rapid "Trebuie sa repunem aceasta chestiune pe tapet atunci cand ne intalnim cu China, India, Mexic, Brazilia si Africa de Sud", a declarat Merkel.
Acestea intalniri vor avea loc miercuri.

Uniunea Europeana pune presiune pe agentiile de rating, este un alt titlu din Financial Times. Comisia Europeana va intreprinde primii pasi catre un control mai strict al agentiilor de rating. Executivul de la Bruxelles da astfel curs apelurilor potrivit carora, acestea ar trebui sa raspunda in fataa autoritatilor de reglementare a sectorului financiar. Este asteptat ca ministri de finante ai celor 27 de state sa sprijine argumentele comisarului pentru piata interna Charlie Mc Creevy, potrivit carora, sistemul de auto-reglementare s-a dovedit ineficient.

Bradford and Bingley, din nou in dificultate, titreaza The Guardian la sectiunea economica. Eforturile bancii ipotecare britanice de a strange capital sunt din nou puse la incercare dupa ce ieri, actiunile s-au prabusit sub nivelul stabilit in cadrul emisiunii de actiuni. Ieri, titlurile B and B, au consemnat pe bursa londoneza un declin de 17%, pana la 41 de pence, pentru a inchide mai apoi la 42 de pence. Pretul propus de banca pentru actiunile nou emise este de 55 de pence.

Potrivit cotidianului rusesc Kommersant, citat de Wirtschaftsblatt, Voestalpine a semnat un "Memorandum" cu ministerul industriei din Ucraina. Documentul are 4 pagini si scopul ar fi co-operarea in vederea investitiei de 5 miliarde de euro, pe care austriecii ar putea sa o faca la Odessa. Contactat de Wirtschaftatsblatt, purtatorul de cuvant al Voestalpine a declarat: "Intr-adevar, am semnat un protocol de patru pagini. Nu suntem insa foarte multumiti de formularea Memorandum.

Este vorba mai degraba de o scrisoare de interes, care prevede punctele de vedere ale ambelor parti, un fel de concluzie a pasilor intreprinsi pana acum. Am semnat documente similare si cu autoritatile din statele de care ne interesam."

IndyMac ia in calcul pierderi masive si disponibilizari, titreaza cotidianul The Wall Street Journal. Reprezentantii bancii ipotecare Indymac Corp au declarat ca nu mai acorda noi credite si ca vor disponibiliza mai bine de jumatate din personal, pentru a puta face fata nevoii de lichiditate. Anuntul a generat un recul de 5,5% pentru actiunile bancii californiene, una dintre institutiile care genereaza cel mai mare volum de credite tip Alternative A, care se incadreaza intre categoriile prime si subprime. Directorul executiv al IndyMac a informat actionarii prin intermediul unei scrisori ca declinul preturilo la proprietati a redus drastic valoarea activelor bancii si ca pierderile pe timestrul al doilea le vor depasi pe cele din trimestrul anterior. In conditiile in care banca nu a reusit sa atraga lichiditati suplimentare din piata, restructurarea ramane singura alternativa viabila.

Tot de aici mai aflam si despre masurile de eficientizare intreprinse de catre companiile aeriene, Pentru a face fata preturilor record la combustibil, transportatorii aerieni se vad nevoiti sa anuleze din zborurile intercontinentale. Mai multe companii americane au luat de asemenea decizia sa amane lansarea de noi zboruri catre China sau Rusia. Masurile vin in ciuda noilor aeronave puse la dispozitie de catre Airbus sau Boeing, care pot transporta sute de persoane pe curse de peste 18 ore pe rute si care pana de curand necesitau cel putin o oprire. Aceste noi legaturi economisesc timp iar companiile percep un pret cu 20% mai mare pentru posibilitatea de a zbura direct. Insa, declinul in volumul de trafic, face ca zborurile mai lungi de 12 ore sa devina vulnerabile la pretul carburantilor.

Aproape toate sectoarele economiei prezinta date dezastruoase, titreaza The Times la sectiunea economica. Din ce in ce mai multe date indica faptul ca economia britanica se indreapta catre recesiune. Potrivit unui chestionar al Camerei de Comert Britanice, cea mai mare parte dintre cele 5000 de companii chestionate se asteapta la o deteriorare a perspectivelor economice. La aceasta se adauga si datele oficiale sosite ieri care indica o scadere a productiei industriale cu 0,8% in luna mai, respectiv cu 1,6% mai putin decat in aceeasi perioada din 2007. Potrivit analistilor, sectorul manufacturier se afla deja in recesiune.

De la sectiunea economica a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung aflam ca pretul mare la combustibil ar putea costa economia germana 200.000 de locuri de munca. Seful Camerei de Comert si Industrie din Germania, Martin Wansleben a declarat ca:" Traiectoria pretului la barilul de petrol ar putea insemna o reducere a ritmului de crestere economica cu 0,5%. Tradus in cifre acest lucru reprezinta intre 150.000 si 200.000 de locuri de mucnca." Temerile sale legate de forta de munca sunt impartasite si de catre ministrul economiei Michael Glos. Dintr-un anumit punct de vedere insa, actuala situatie avantajzeaza Germania, a mai spus Wansleben, avand in vedere ca exportul este indreptat in mare parte tocmai catre acele state care livreaza petrol, precum Rusia sau statele arabe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă