27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialRevista presei internationale de business

Revista presei internationale de business

Presedintele american considera ca un acord pe marginea reducerii emisiilor depinde in mare masura de pozitia Chinei, vinzarile de masini scad vertiginos in Marea Britanie iar Comisia Europeana ar putea reduce TVA-ul la o serie intreaga de produse si servicii ca un preambul la legea pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii. NBC Universal s-a hotarat sa cumpere The Weather Channel, Emiratele Arabe Unite iarta Irakul de datorii, Virgin vrea sa lanseze un fond de investitii pentru a profita de oportunitatile care se ivesc in sectorul transportatorilor aerieni si potrivit unui raport Goldman Sachs, bancile europene ar putea necesita capital suplimentar de 90 de miliarde de euro. Acestea sunt doar cateva din titlurile presei internationale de business de luni, consultata de The Money Channel.

Bush crede ca un acord cu China ar fi vital pentru progresul agendei G8, titreaza Financial Times. Presedintele american a declarat ieri ca va adopta o atitudine constructiva pe marginea problemei climatice, a insistat inca ca orice acord depinde de participarea Chinei si a Indiei. Summitul G8, care incepe astazi in nordul Japoniei, la Hokkaido, ar trebui sa marcheze un avans fata de momentul 2007. Atunci, la Heiligendamm in Germania, liderii statelor puternic industrializate s-au angajat ca se vor preocupa serios de reducerea cu 50% a emisiilor de gaze pana in 2050.

Cativa dintre liderii G8 si-ar dori un angajament mai ferm fata de aceasta problema, pana acum insa, Statele Unite s-au dovedit reticente in a sustine masuri concrete. Acesta este cel mai mare summit din istoria G8, avand in vedere faptul ca sunt invitati lideri din 14 state care nu apartin grupului. Purtatorul de cuvant al ministerului de externe nipon a declarat ca reuniunea la nivel inalt va aborda o gama larga de probleme. Se asteapta ca printre acestea sa figureze pretul la petrol si modalitatile de a preveni proliferarea energiei nucleare in scopuri militare. Expertii sunt de parere ca este putin probabil sa asistam la un acord consistent, avand in vedere ca termenul limita pentru un document post-Kyoto este peste 18 luni.

Din The Guardian aflam ca pe britanici ii asteapta noi scumpiri la carburant. Recenta cotatie record a pretului la barilul de petrol se va traduce in urmatoarele saptamani printr-o scumpire de 20pence sau 0,25 de eurocents a pretului la pompa, potrivit ultimilor prognoze. Acestea mai releva ca in Marea Britanie, vanzarile de masini vor incepe sa se plaseze pe o traiectorie descendenta. Un raport al Asocitiei Producatorilor si Distribuitorilor de automobile arata ca in iunie, vanzarile au scazut cu 6,1% fata de luna precedenta, pana la nivelul de 209.000 de unitati

"Statele membre UE ar putea taxa mai putin serviciile locale", titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung. Comisarul european pentru impozitare Laszlo Kovacs va prezenta astazi la Bruxelled un set de propuneri menite sa permita statelor membre sa reduca TVA-ul pentru anumite categorii de bunuri si servicii. Printre acestea s-ar putea numara articole de igiena sau chiar audiobooks, dar si sectoare precum cel gastronomic sau lucrari de renovare ale locuintelor.

NBC va achizitiona The Weather Channel, titreaza cotidianul The Wall Street Journal. NBC Universal, companie care apartine de concernul General Electric, alaturi de doi parteneri financiar au anuntat ieri ca vor cumpara The Weather Channel impreuna cu activele conexe. Cumparatorii nu au facut publice detaliile financiare dar surse apropiate situatiei vorbesc despre o suma putin sub nivelul de 3,5 miliarde de dolari. Acordul reprezinta finalul unei curse, pe parcursul careia multi ofertanti s-au vazut nevoiti sa renunte. NBC Universal slaturi de fondurile de investitii Bain Capital si Blackstone au initiat luna trecuta negocieri in exclusivitate cu Landmark Communications, detinatorul The Weather Channel, dupa ce rivalii de la Time Warner au renuntat la intentii.

Tot din The Wall Street Journal mai aflam ca Emiratele Arabe Unite s-au hotarat sa ierte Irakul de datorii. Anuntul a fost facut de autoritatile de la Abu Dhabi, in urma unei vizite efectuate de premierului irakian Nouri al-Maliki, in bogatul stat din zona golfului. Datoriile se ridicau la 7 miliarde de dolari, dintre care 3 miliarde reprezentau dobanzile aplicate.

"Mediul de afaceri face apel la Banca Angliei pentru mentinerea dobanzii la actualul nivel", titreaza The Times la sectiunea economica. Reprezentantii celor mai importante asociatii din industrie si comert cer cu insistenta bancii centrale britanice sa nu majoreze dobanda de interventie pe 10 iulie pentru a nu risca intrarea in recesiune. Mai mult decat atat, acestia sunt de parere ca daca economia va incetini in continuare, Comitetul de Politica Monetara va trebui sa recurga la reducerea dobanzilor. David Kern, consilier economic al Camerei de Comert Britanice crede ca o eventuala scumpire a creditului ar reprezenta o lovitura devastatoare aplicata economiei.

Tot din The Times mai aflam despre creearea a trei fonduri de investitii care au in vedere cumpararea de active ieftine in Marea Britanie. Sectoarele avute in vedere sunt cel aviatic, hotelier si imobiliar. Potrivit unor surse, pe zona transportatorilor aerieni, Sir Richard Branson, fondatorul Virgin a inceput sa abordeze discret fonduri de pensii, fonduri speculative si fonduri suverane, pentru a-i determina sa se alature unui proiect denmit provizoriu Virgin Aviation Fund. In domeniul hotelier, astazi ar putea urma un anunt important care ar viza achizitia de unitati in Marea Britanie iar grupul imobiliar new yorkez Weis Group ar putea de asemenea sa anunte lansarea unui fond european la Londra, care ar urma sa cumpere active in Statele Unite.

Bancile europene ar putea necesita capitalizare suplimentara de 90 de miliarde de euro, titreaza Wirtschaftsblatt. Potrivit un ui raport Goldman Sachs, in cazul in care institutiile bancare de pe batranul continent vor dori sa-si majoreze capitul social conform acordului Basel 2, la 9 procente, atunci acestea ar avea nevoie de peste 60 de miliarde de euro. In cazul in care pierderile pe partea de creditare se vor amplifica pana la nivelul recesiunii de la inceputul anilor 90, analistii cred ca suma ar putea ajunge la 90 de miliarde de euro. De la inceputul crizei financiare, bancile europene au pierdut 570 de miliarde de euro din capitalizare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă