3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialRevista presei internationale de business

Revista presei internationale de business

Ratificarea tratatului de la Lisabona ar putea suferi noi amanari, France Telecom si-ar putea imbunatati oferta pentru Telia Sonera, in paginile cotidianului The Guardian putem citi scrisoarea adresata de catre guvernatorul Bancii Angliei cancelarului Darling si in Germania, managerii de varf vid petrolul la peste 150 de dolari, Spielberg ar putea incheia un acord cu indienii de la Reliance, potopul din America inunda pretul la etanol, Marea Britanie ar putea intra intr-o noua "era a grevelor" iar concernul Rewe trebuie sa se conformeze normelor europene, pentru a putea prelua lantul de magazine Adego. Acestea sunt cateva titluri din presa economica internationala de miercuri, monitorizata de The Money Channel.

"Noi amanari pentru tratatul de la Lisabona", titreaza Financial Times. Liderii europeni care vor participa joi la summitul de la Bruxelles, se asteapta la noi probleme puse in calea ratificarii tratatului de la Lisabona. Asta dupa ce, saptamana trecuta, documentul a fost respins de catre irlandezi. Din cauza unor complicatii de ordin politic si legal care au aparut in Cehia si Polonia, este putin probabil ca cele doua state est-europene sa poata ratifica tratatul inainte de summitul din luna octombrie. Alaturi de votul Irlandei, acestea constituie de altfel doua motive suplimentare pentru care reformele la nivel european stipulate in tratat, sa nu intre in vigoare incepand cu data de 1 Ianuarie. Este de asemenea posibil ca documentul sa nu fie ratificat nici pana la alegerile parlamentare care vor avea loc in iunie 2009.

"France Telecom ar putea imbunatati oferta pentru Telia Sonera", este un alt titlu din Financial Times. Operatorul de telefonie francez a insistat asupra ofertei propuse initial de 41,3 miliarde de euro. Francezii au spus ca nu vor mari oferta pana cand cei de la Telia Sonera nu se vor asea la masa negocierilor. Lucrurile par insa a se fi schimbat. France Telecom ia acum in calcul o oferta imbunatatita, printr-un surplus de cash, asta pentru a sparge gheata dintre cele doua companii. Noridicii au refuzat in prima faza orice fel de negocieri si au cerut conditii mai avantajoase.

La sectiunea economica a cotidianului The Guardian putem citi scrisoarea adresata de catre guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, ministrului de finante Alistair Darling. King pune nivelul ridicat al indicelui preturilor de consum pe seama scumpirii petrolului, alimentelor, a gazelor si a electricitatii. Conform procedurii, la numai o ora dupa ce datele legate de inflatia pe luna mai au fost publicate, seful bancii centrale britanice au trimis o scrisoare explicativa catre cancelar. In document, guvernatorul avertizeaza asupra unei perioade prelungite in care presiunile inflationiste se vor accentua.

"Managerii germani de varf vad petrolul la peste 150 de dolari", titreaza Handelsblatt. Un sondaj efectuat de cotidianul german releva ca doua treimi dintre executivii chestionati iau in calcul un pret al barilului de petrol care va depasi 150 de dolari pe baril in urmatorii ani. Jumatate dintre acestia sunt chiar de parere ca pragul superior ar putea fi mult mai mare, respectiv 180 de dolari. Sondajul realizat la comanda Handelsblatt a fost efectuat pe un esantion de 500 de manageri.

Spielberg ar putea incheia un acord cu indienii, titreaza cotidianul The Wall Street Journal. Potrivit unor sursea apropiate situatiei, Dreamworks este aproape de a semna un acord cu una dintre cele mai mari conglomerate indiene din zona de entertainment. Mutarea ar oferi companiei fondata de Steven Spielberg lichiditatile necesare finantarii proiectelor sale cinematografice, dupa despartirea de Paramount Pictures. Indienii de la Reliance i-ar putea pune lui Spielberg la dispozitie o suma cuprinsa intre 500 si 600 de milioane de dolari, pentru a incheia una dintre cele mai titrate dispute corporatiste de la Hollywood. In Reliance, Dreamworks ar putea gasi de asemenea un partener extrem de influent, cu activitati in sectorul financiar sau cel de telecomunicatii. Indienii ar detine un pachet de actiuni semnificativ intr-un posibil joint venture.

"Inundatiile din America pun presiune pe preturile benzinei la pompa", este un alt titlu din The Wall Street Journal. In ultima perioada, preturile la etanol au crescut odata cu nivelul apelor, pe masura ce traderii de marfuri devin din ce in ce mai ingrijorati fata de distrugerea culturilor de porumb. Saptamana trecuta, contractele futures pe etanol au crescut cu 17%, pana la nivelul de 2,89 de dolari pe galon. In aceiasi perioada, o evolutie similara au avut-o si preturile la porumb, care s-au scumpit cu 13 procente.

"O noua era a grevelor", titreaza The Times la sectiunea economica. Sute de mii de lucratori din serviciul public ameninta cu declansarea unui val de proteste, in cazul in care contractele de munca nu vor fi re-negociate. Datele referitoare la inflatia pe luna mai, publicate ieri, au determinat sindicatul Unison sa ceara guvernului cresteri de salarii pentru aproximativ 500.000 de angajati din sectorul public de sanatate. Cereri similare sunt asteptate si din partea altor sindicate.

Tot de aici mai aflam si ca facturile la energie s-ar putea scumpi anul acesta in Marea Britanie cu pana la 40%. Cresterile sunt asteptate, pe masura ce companiile din sectorul energetic incearca sa-si pastreze rentabilitatea, in ciuda nivelului ridicat al pretului la gaze naturale. Analistii sunt de parere ca majorari de o asemenea amploare s-ar traduce printr-o valoare medie de 1467 de lire sterline la factura de energie, fata de 1048 de lire, cat este in prezent.

Din cotidianul austriac Wirtschaftsblatt aflam detalii despre planurile Rewe de preluare a lantului de magazine Adeg. Pentru a putea obtine aprobarea Bruxelles-ului, 21 de unitati ar putea fi desfiintate, datorita unor posibile incalcari ale normelor concurentiale la nivel zonal. Mai concret, in cazul in care cota comuna de piata depaseste 30%, plusul rezultat in urma preluarii, trebuie pastrat sub 5 procente.

Cele mai citite

Bucură-te de multe tipuri de legume în sera ta de iarnă!

O seră la tine acasă poate fi un vis devenit realitate. Fie că intenționezi să-ți crești fructele și legumele direct în seră sau pur...

Bucură-te de multe tipuri de legume în sera ta de iarnă!

O seră la tine acasă poate fi un vis devenit realitate. Fie că intenționezi să-ți crești fructele și legumele direct în seră sau pur...

PSD crește ca Făt Frumos în sondaje

PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL - 20,1%, AUR - 19,5%, iar partidul Dianei Şoşoacă, S.O.S., ar trece de pragul de 5% necesar...
Ultima oră
Pe aceeași temă