Europa face concesii mari Dublinului, Goldman Sachs se pregateste de restructurarea fondului Cheyne, inflatia baga in corzi Banca Angliei iar Dresdner Bank se va ocupa de IPO-ul Deutsche Bahn. Posibilitatea ca FED-ul sa majoreze dobanda cheie este din ce in ce mai mica, Lehman Brothers isi oficializeaza pierderea pe trimestrul al doilea, in Marea Britanie criza creditelor ia amploare iar Volksbank nu are nevoie de actionari rusi. Acestea sunt cateva din cele mai importante titluri din presa economica internationala de marti, consultata de The Money Channel.
Concesii europene pentru Dublin, titreaza Financial Times. Comisia Europeana va oferi Irlandei garantii de suveranitate suplimentare, in speranta ca tratatul de la Lisabona ar putea fi totusi salvat. Potrivit oficialilor Europeni, Comisia ar putea sa faca serioase concesii in zone precum fiscalitatea, politica militara sau legi familiale. Potrivit acelorasi oficiali, planul care este inca in faza de elaborare nu ar presupune modificari aduse textului tratatului. In caz contrar, toate guvernele care deja au aprobat documentul, s-ar vedea nevoite sa ratifice si varianta modificata. Un asemenea proces nu ar avea practic nici o sansa de reusita, in special in Marea Britanie.
Solutia Goldman ar putea indica directia pentru SIV-uri, este un alt titlu din Financial Times. Goldman Sachs este aproape de finalizarea unui plan de resturcturare a unuia dintre vehiculele sale investitionale, sau SIV. Reorganizarea SIV-ului, condus pana nu demult de fondul speculativ londonez Cheyne, are in adeministrare active de 7 miliarde de dolari. Solutia propusa ar putea reprezenta un model pentru restructurarea altor asemenea fonduri. Este asteptat ca in cursul zilei de astazi sa fie aprobata varianta finala.
Sectorul financiar va urmari cu atentie solutia propusa, avand in vedere ca aceasta ar fi prima de acest gen iar Cheyne este unul dintre cele mai mari SIV-uri independente. Administratorul special, Deloitte and Touche, a fost ieri la un pas de semnarea actului final. Cheyne a intrat in administrare speciala toamna trecuta, dupa ce valoare activelor sale a scazut abrupt.
"Inflatia baga in corzi Banca Angliei", este materialul de deschidere din The Guardian. Marti dimineata sunt asteptate datele legate de inflatie si nimeni nu are motive sa fie optimist. Nivelul de peste 3 procente ar declansa, conform normelor, un schimb epistolar intre guvernatorul Bancii Angliei si ministrul de finante. Primul care ar trebui sa puna mana pe o coala de hartie si sa dea explicatii pe marginea situatiei, ar fi seful bancii centrale, Mervyn King. Surse din cadrul Finantelor au lasat sa se inteleaga peste weekend ca Alistair Darling este pregatit pentru vesti proaste.
Din Handelsblatt aflam ca Dresdner Bank se va ocupa de IPO-ul Deutsche Bahn, Caile Ferate Germane. Banca se va ocupa de vanzarea actiunilor catre investitorii privati si se va ocupa de asemenea de pachetul de actiuni detinut de catre angajati
Posibilitatea ca FED-ul sa majoreze dobanzile se diminueaza, titreaza cotidianul The Wall Street Journal. Potrivit specialistilor, Rezerva Federala nu va modifica actualul nivel al dobanzii cheie in cadrul sedintei de politica monetara, ce va avea loc saptamana viitoare. Este de asteptat ca FED-ul sa nu scumpeasca creditele mai devreme de aceasta toamna, decat in cazul in care perspectivele inflationiste se vor deteriora considerabil.
Pe futures, multi investitori pariaza ca banca centrala americana va modifica dobanda de 2% in cadrul sedintei de politica monetara din luna august. La fel de multi sunt insa de parere ca un asemenea pariu este unul foarte riscant. Posibilitatea unei majorari in August nu poate fi exclusa, mai ales avand in vedere faptul ca pana atunci sunt asteptate o serie intreaga de date macro-economice care ar putea avea o influenta majora. Pana atunci insa, oficialii Rezervei Federale vor sa dea dovada de vigilenta in ceea ce priveste inflatia, in acelasi timp insa vor sa ofere economiei sansa de a se dinamiza.
Tot de aici aflam ca Lehman a confirmat pierderea neta de 2,8 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea. In cadrul unei tele-conferinte, directorul executiv Richard S. Fuld, a declarat ca situatia de fata este una "totalmente inacceptabila" si ca isi asuma responsabilitatea pentru planul de restructurare lansat in urma cu cateva zile. Totodata, seful Lehman Brothers a respins speculatiile potrivit carora cea de-a cincea banca de investitii ar fi mult prea mica pentru a se putea descurca pe cont propriu. Fuld a insistat ca Lehman Brothers isi poate asuma in continuare parcursul individual.
"Criza creditelor ia amploare", titreaza The Times la sectiunea economica. Doua mari banci ipotecare au majorat ieri dobanzile la credite si chiar si-au retras cateva dintre ofertele ipotecare, pe masura ce noi date releva ca numarul de constructii noi a scazut pana la nivelul de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Pentru a doua oara in ultimile doua saptamani, Nationwide a scumpit ieri creditul cu jumatate de punct procentual. In acelasi timp, Barclays a renuntat la cel mai popular produs ipotecar din portofoliul, imprumutul cu dobanda fixa pe o perioada de doi ani.
Cotidianul austriac Wirtschaftsblatt consemneaza cresterea record de 7%, inregistrata de Produsul Intern Brut al Bulgariei pe primul trimestru si tot de aici aflam ca seful Volksbank respinge categoric posibilitatea co-optarii in actionariat a oligarhilor rusi. Declaratiile au fost facute in contextul raportului intocmit de catre Merrill Lynch, potrivit caruia bancile europene au nevoie de 71 de miliarde de euro pentru re-capitalizare. Saptamana trecuta, presa a speculat de asemenea pe marginea intentiei unui grup de oligarhi rusi, in frunte cu Sulejman Kerimow, de a cumpara participatii la mari banci occidentale.