Alitalia este in pragul falimentului dupa ce ieri seara negocierile cu Air France-KLM au esuat, Comisia Europeana investigheaza ajutorul acordat de guvernul britanic bancii Northern Rock, iar summitul NATO de la Bucuresti este dezbatut pe larg in presa internationala. Economia americana ar putea suferi o contractie in prima parte a anului, viziunea lui Bush pentru NATO prinde contur, Jerome Kerviel da in judecata Societe Generale, iar Bucurestiul se pregateste acum de sosirea lui Vladimir Putin. Acestea sunt numai cateva dintre titlurile presei internationale de business de joi, monitorizate de The Money Channel.
"Alitalia este in pragul falimentului, dupa intreruperea negocierilor", titreaza Financial Times. Compania aeriana Alitalia ia in calcul declansarea procedurii de faliment, dupa ce ieri seara Air France KLM si-a retras oferta de preluare. Presedintele Alitalia, Maurizio Prato, si-a inainat demisia in urma esecului negocierilor cu sindicatele pe marginea reducerilor de personal. Un reprezentant al sindicatului a declarat: "Aceasta companiei este blestemata. Doar un exorcist o mai poate salva". Jean Cyril Spinetta, seful Air France-KLM a emis un comunicat in care se precizeaza ca nu mai exista conditiile care sa asigure cadrul necesar negocierilor.
El a spus ca sindicatele au cauzat acest esec, deoarece conditiile impuse de catre acestea s-ar fi tradus in noi pierderi semnificative pentru Alitalia. Spinetta a mai indicat ca oferta Air France-KLM ramane valabila in cazul in care sindicalistii se razgandesc. In cursul zilei de ieri, ministrul de finante italian, Tommaso Padoa-Schioppa, a averitzat ca alternativa la preluare o reprezinta declansarea procedurilor de faliment. Acesta a mai spus ca guvernul, care a acceptat oferta pentru pachetul de 49.9% detinut la companie, nu va mai acorda imprumutul tranzitoriu de 300 de milioane de lire, in cazul in care dealul esueaza.
"Schimbare de ton a presedintelui american in legatura cu planurile de aparare ale Uniunii Europene", este un alt titlu din Financial Times. Presedintele american a sugerat ieri pentru prima oara ca planurile de aparare la nivel european ar putea veni in intampinarea intereselor NATO. Semnalul a fost lansat in cadrul discursului de la Bucuresti, in care seful Casei Albe a declarat ca statele europene ar trebui sa aloce mai multe fonduri domeniului apararii, a sugerat insa ca aceste alocari trebuei facute, indiferent daca este vorba despre operatiuni NATO sau UE.
"Comisia europeana investigheaza ajutorul acordat Northern Rock", titreaza The Guardian la sectiunea economica. Banca ipotecara din Newcastle ar putea fi obligata sa inapoieze imprumuturile contractate de la guvern mult mai repede si sa-si reduca in continuareactivitatea in cazul in care doreste sa obtina acordul Bruxellesului. Comisia Europeana a declansat o investigheaza posibilitatea ca Northern Rock sa fi beneficiat de ajutorul ilegal de la stat. In luna februarie, operatorul ipotecar nationalizat a imprumutat de la guvernul britanic 24 de miliarde de lire sterline. Investigatia s-ar putea extinde pe o perioada de 4 sau 5 luni si ar spori incertitudinile legate de viitorul bancii.
"Divergente pe problema Ucrainei si a Georgiei", este titlul articolului de deschidere din Frankfurter Allgemeine Zeitung. Sefii de stat si de guverne reuniti la Bucuresti in cadrul summitului NATO nu au ajuns la o concluzie comuna cu privire la Ucraina si Georgia. Ei au amanat de asemenea decizia in cazul Macedoniei, datorita perspectivei de veto din partea Greciei. Diplomatii NATO dau insa ca sigura aderarea Croatiei si a Albaniei.
"Economia americana s-ar putea contracta, dar majoritatea ajustarilor s-au produs deja", titreaza cotidianul The Wall Street Journal. Presedintele Rezervei Federale Ben Bernanke a recunoscut ieri pentru prima oara ca exista posibilitatea ca economia Statelor Unite sa intre in recesiune, pe fondul crizei din piata imobiliara si a inaspririi conditiilor de creditare. "O recesiune este posibila. Momentat, suntem intr-o usoara crestere dar credem ca exista sanse ca in prima parte a anului sa asistam la o contractie", a declarat ieri seful FED in fata comisiei pentru economie din congresul american.
Bernanke se asteapta la o schimbare a dinamicii economice in a doua jumatate a anului, pe masura ce incep sa isi faca efectele reducerile de dobanda si pachetul de stimuli fiscali. El a tinut totusi sa atraga atentia asupra faptului ca aceasta prognoza este insotita de o doza importanta de incertitudine si ca riscurile legate de inrputatirea situatiei economice se mentin. Alti oficiali americani, precum presedintele Bush sau secretarul pentru trezorerie Henry Paulsen, au facut tot posibilul sa evite termenul de "recesiune", pentru a nu afecta si mai mult increderea investitorilor si a consumatorilor. Multi economisti au laudat discursul lui Bernanke, tocmai datorita franchetii sale.
"Viziunea lui Bush pentru NATO prinde radacini", este un alt titlu din The Wall Street Journal. In ciuda tuturor divergentelor de opinie legate de angajamente militare si deschiderea fata de noi membri, se pare ca in cadrul summitului NATO de la Bucuresti incepe sa se creioneze un consens pe marginea rolului NATO, dincolo de granitele Europei. Acest lucru reprezinta o victorie pentru Presedintele Bush, care a sustine implicarea Aliantei si in alte zone care se confrunta cu probleme. NATO va fi insa nevoita sa-si defineasca misiunea cit de curind, pe masura ce cresc nemultumirile europenilor fata de Afghanistan.
"Jerome Kerviel da in judecata Societe Generale", este titlul unui material pe care cotidianul The Times il prezinta in exclusivitate. Kerviel, traderul acuzat ca ar fi fraudat banca franceza cu miliarde de euro, a gasit acum o noua modalitate de a face bani: el il va actiona in instanta pe fostul sau angajator pentru demitere nefondata. Pledoaria avocatilor lui Kerviel se bazeaza pe doua elemente:primul este acela ca tranzactiile lui Kerviel ar fi fost pe plus in momentul in care a fost depistat iar cel de-al doilea este legat de o tehnicalitate de ordin legal. Legea muncii din Franta prevede ca angajatorul sa poarte o discutie fata in fata cu angajatul in cazul concedierii, pentru a-i putea aduce la cunostiinta argumentele care au motivat decizia.
"Anatomia unei crize". Cotidianul Handelsblatt face radiografia factorilor care au condus la actuala criza cu care se confrunta banca regionala de stat West LB. Ieri, banca a anuntat o pierdere de 1,6 miliarde de euro pentru anul 2007.
"Bucurestiul il asculta pe Bush si il asteapta pe Putin", titreaza cotidianul The Moscow Times. Cu doar cateva ore, inainte de deschiderea oficiala a summitului NATO, presedintele american pregateste involuntar terenul pentru un posibil nou val de retorici dure la adresa Vestului din partea lui Vladimir Putin. Seful de la Kremlin va sosi vineri la Bucuresti.