Raportul autoritatilor franceze pe marginea fraudei de la Societe Generale sugereaza neglijenta din partea presedintelui bancii, se anunta vremuri grele pana si pentru operatorii low cost, iar BMW are parte de un inceput de an foarte slab in America. Bugetul Presedintelui Bush impresioneaza, chiar daca sunt slabe sanse sa treaca de congres, Microsoft trece la amenintari, presa franceza scrie despre vizita presedintelui Sarkozy la Bucuresti, iar somajul in Austria a scazut semnificativ pe luna ianuarie. Pe larg, in revista presei internationale de business de marti, realizata de The Money Channel.
Christine Lagarde propune un control mai strict asupra bancilor franceze, titreaza Financial Times. Raportul intocmit de ministrul francez al finantelor pledeaza pentru puteri sporite acordate autoritatilor de reglementare si penalitati dure pentru banci in cazul neglijentelor in operatiunile de tranzactionare. Documentul mai releva ca presedintele Societe Generale, Daniel Bouton a fost atentionat de doua ori in cursul anului trecut de catre comisia bancara, asupra aspectelor care necesitau un control mai atent.
Tot din Financial Times aflam despre deprecierile inregistrate de actiunile Ryanair, in urma anuntului potrivit caruia profiturile pe anul in curs s-ar putea situa mult sub nivelul celor din 2007. Conform celui mai pesimist scenariu, castigurile s-ar putea diminua chiar cu 50 de procente. Reprezentantii celei mai importante companii aeriene low cost din Europa au invocat ca principale cauze recentele cotatii ale petrolului si scaderea considerabila a pretului la bilete. In urma anuntului, titlurile Ryanair s-au ieftinit cu peste 11%.
Olivant se retrage din cursa pentru Northern Rock, titreaza The Guardian. Compania de private equity a renuntat la oferta pentru banca ipotecara din Newcastle. In cursa mai raman astfel doar Virgin Group si gruparea in-house care incearca sa preia controlul bancii. Motivele invocate de Olivant sunt lipsa parametrilor de natura sa satisfaca criteriile investitionale ale fondului si dificultatea in asigurarea finantarii propuse de guvern.
Tot din The Guardian aflam despre staruinta BHP Biliton manifestata in preluarea Rio Tinto. In ciuda eforturilor chinezilor de la Chinalco, surse apropiate companiei vorbesc despre lansarea unei oferte de 130 de miliarde de dolari, reprezentand un raport de trei actiuni BHP pentru una Rio Tinto.
"Alstom sperie Siemens", titreaza Frankfurter Allgemeine. Concernul industrial Alstom va prezenta astazi ultima generatie a trenului TGV. Noul model se va numi AGV sau automotrice grand vitesse si este menit sa consolideze dominatia francezilor in domeniul trenurilor de mare viteza. Totodata, Alstom spera sa poata cuceri si piata germana. Se preconizeaza ca, in a doua jumatate a anului, Caile Ferate Germane sa comande intre 7 si 10 noi modele, devenind astfel un concurent direct pentru Velaro de la Siemens, care circula deja pe rute spaniole cu 350 de km/h. Conform datelor furnizate de catre francezi, AGV-urile ating o viteza de 360 de km/h, fata de 320 in cazul TGV-urilor.
Din Handelsblatt aflam despre debutul de an slab inregistrat de BMW in Statele Unite. Conform raportarilor de ieri, numarul masinilor vandute a scazut in ianuarie cu 22,4%, pana sub nivelul de 17.000 de unitati. In ciuda inceputului de an dezamagitor, gigantul auto din Muenchen ia in calcul vanzari anualizate care s-ar situa usor peste cele din 2007.
Presedintele Bush se pregateste de lupta pentru facilitatile fiscale, titreaza The Wall Street Journal. Presedintele american a prezentat ieri congresului propunerea de buget de peste 3 mii de miliarde de dolari. Proiectul nu se bucura de sanse prea mari, avand in vedere controlul democratilor asupra forului legislativ. Documentatia care a stat la baza propunerii releva ca facilitatile propuse de actuala administratie vor costa executivul peste 2 mii de miliarde in a doua decada.
In ceea ce se anunta a fi o veritabila lectie in negociere, The Wall Street Journal trece in revista optiunile pe care Yahoo le are in momentul de fata. In urma sprijinului oferit de Google, Microsoft a transmis semnale amenintatoare, sugerand ca este gata de o preluare ostila in urma caruia board-ul Yahoo ar urma sa fie dominat de membrii companiei din Seattle.
Tot The Wall Street Journal scrie ca Moodys intentioneaza sa-si modifice sistemul de rating al titlurilor de valoare ipotecare. Agentia a admis ca actuala evaluare este departe de a fi perfecta si a hotarat sa introduca noi repere care vor semnaliza in mod adecvat riscurile.
Presedintele roman pledeaza pentru participarea Gaz de France la proiectul Nabucco, scrie Le Monde pe prima pagina. Articolul face referire la declaratia de ieri a presedintelui Traian Basescu, in cadrul conferintei de presa cu ocazia vizitei lui Nicolas Sarkozy in Romania. Acesta a declarat ca si-ar dori ca Franta sa ia parte la constructia gazoductului Nabucco. La randul sau, presedintele francez a precizat ca este extrem de important pentru Gaz de France sa participe la acest proiect. De cealalta parte, conducerea GDF a spus ca nu a luat nici o decizie oficiala in acest sens.
Acelasi subiect il putem gasi si in cotidianul austriac Wirtschaftsblatt. Conform agentiei APA, Christian Dolezal, purtatorul de cuvant al Nabucco nu a dorit sa comenteze declaratia presedintelui Basescu. El a afirmat insa ca cel de-al saselea partener al gazoductului va fi prezentat astazi la Viena in cadrul unei ceremonii festive. Potrivit ultimelor informatii nu este insa vorba despre Gaz de France, ci despre nemtii de la RWE.
Tot in Wirtschaftsblatt putem citi si despre rata somajului din Austria. Aceasta a scazut in luna ianuarie cu 9% fata de aceeasi perioada din 2007. In acest moment, numarul celor care sunt in cautarea unui loc de munca se situeaza la 268.752 de persoane, cu aproape 27.000 mai putin decat in anul anterior. Conform Eurostat, rata somajului in Austria se situeaza la 4,3 procente.
Presedintele Ibedrola cauta investitori spanioli pentru a contracara o posibila preluare de catre EDF, scrie El Pais. Compania franceza este interesata sa preia Ibedrola si ia in considerare lansarea unei oferte in urmatoarele 18 luni, potrivit declaratiilor presedintelui EDF, Pierre Gadonneix, citat de Le Figaro. De cealata parte Ignacio Sánchez Galán, presedintele Ibedrola cauta investitori autohtoni pentru a pune piedicii tentativei francezilor.