Traderul de la Societe Generale este considerat "genial", guvernul Prodi a picat, fondurile suverane isi apara imaginea la Davos iar Nokia inregistreaza rezultate record, firmele de lobby americane au ajutat fondurile guvernamentale straine, pachetul de stimuli fiscali este pregatit, exportatorii din Asia sunt grav afectati de criza din America iar Parisul vrea sa inaspreasca normele de control bancar. Acestea sunt numai cateva din titlurile presei internationale de business de vineri, monitorizata de The Money Channel.
Guvernatorul Bancii Frantei il numeste "geniul fraudei", este vorba despre cel care a reusit sa zguduie temeliile sistemului bancar francez. Financial Times ni-l prezinta pe Jerome Kerviel, traderul de 31 de ani care a fraudat Societe Generale cu 4,9 miliarde de euro. Banca franceza, care a sustinut mereu ca este inventatoarea instrumentelor derivate, devine victima propriilor creatii. Momentan nu este cunoscut locul in care se afla Kerviel, dar avocatul acestuia a dezmintit zvonurile potrivit carora clientul sau ar fi fugit si a declarat ca traderul se va pune la dispozitia autoritatilor daca acestea o vor cere. Incidentul de ieri alimenteaza speculatiile conform carora Societe Generale ar putea deveni tinta unei preluari.
"Guvernul Prodi pica in urma votului din Parlamentul italian", este un alt titlu de prima pagina din Financial Times. Guvernul de centru-stanga a pierdut votul de incredere la o diferenta de doar cinci voturi, 161 la 156. Romano Prodi este asteptat sa-si inainteze demisia Presedintelui italian Giorgio Napolitano. Presedintele va putea sa incerce sa formeze un nou guvern sau sa declanseze alegeri anticipate. Tot de aici putem citi despre trendul puternic ascendent al actiunilor Microsoft. Acestea s-au apreciat ieri cu 10 procente dupa ce compania a publicat estimarile de venituri pentru anul in curs si care s-au situat in jurul a 60 de miliarde de dolari, cu 1 miliard peste estimarile analistilor.
Fondurile suverane resping acuzatiile privitoare la lipsa de transparenta, ne informeaza The Guardian. Mai multi reprezentanti ai fondurilor au tinut sa demonteze reprosurile legate de o agenda ascunsa si de lipsa unor criterii de guvernanta corporatiste clare. "Vorbim despre reglementari preventive impotriva unor fenomene care probabil nu se vor produce. Nu beneficiem de prezumtia de nevinovatie", a declarat Mohamed Al-Jasser de la Agentia Monetara Saudita. "Nici fondurile de mare risc nu au fost reglementate, in ciuda tuturor problemelor pe care le-au cauzat." a mai declarat acesta.
"Allianz inregistreaza castiguri record in ciuda crizei financiare", este unul dintre subiectele pe care le gasim in sectiunea economica a Frankfurter Allgemeine. In ciuda problemelor intampinate de catre una dintre bancile concernului si anume Dresner Bank, conform cifrelor preliminare, Allianz se poate mandri cu un castig net de 8 miliarde de euro pe anul 2007, fata de doar 6 miliarde pentru anul precedent. Pe sectorul bancar, reprezentat de Dresdner Bank, concernul german se confrunta cu deprecieri de active de 900 de milioane de euro rezultate in urma expunerii la piata americana de credite subprime.
Nokia cucereste peste 40 de procente din piata telefoanelor mobile. In plin scandal legat de inchiderea fabricii din Bochum, presedintele gigantului finlandez a anuntat ca in ultimul trimestru al anului trecut a reusit sa vanda 133,5 milioane de telefoane mobile. Cifra de afaceri anualizata a inregistrat o crestere de 24%& fata de anul precedent, ridicandu-se la 51 de miliarde de euro. Castigul net a crescut cu 67 de procente pana la nivelul de 7,2 miliarde de euro. Presedintele Kallasvuo si-a cerut scuze pentru comunicarea defectuoasa in cazul Bochum si a declarat ca exploreaza solutii pentru cei 2300 de disponibilizati si pentru intreaga regiune.
Firmele de lobby au facilitat intrarea pe piata americana a investitiilor guvernamentale straine, este unul dintre principalele titluri din Wall Street Journal. Daca in urma cu doi ani, Congresul American a reusit sa determine Dubai-ul sa-si abandoneze intentiile de a gestiona porturi americane, astazi situatia este cu totul alta. Guvernele unor state din Golful Persic, China sau Singapore au achizitionat participatii la institutii care reprezinta coloana vertebrala a sistemului financiar american. Mutarile spectaculoase si potrivit multora, amenintatoare au fost facilitate de catre initiati ai coridoarelor puterii din Washington. Brokerii de putere provin atat din rindul republicanilor cat si cel al democratilor si au creionat tranzactiile de asa natura incat ele sa nu atraga prea mare atentie din partea legislativului american.
"Washingtonul pune in miscare planul de a revigora economia", este un alt titlu din cotidianul Wall Street Journal. Congresul si Casa Alba au ajuns la o concluzie in privinta pachetului de stimuli fiscali menit sa umpla bunzunarele consumatorilor dar si ale companiilor cu 150 de miliarde de dolari. Piesa centrala este pachetul de inlesniri de taxe in valoare de 100 de miliarde indreptat catre 117 milioane de familii americane. Majoritatea platitorilor taxei pe venit vor primi o reducere de 600 de dolari, in cazul unei familii cu ambii soti angajati, suma se va ridica la 1200. Pentru fiecare copil, guvernul ofera de asemenea o inlesnire de 300 de dolari.
Exportatorii din intreaga Asie tremura la perspectiva unei crize americane, este unul dintre titlurile din sectiunea economica a New York Times. Diminuarea cererii americane reprezinta deja un fapt. Comenzile pentru tractoare de gabarit mic spre exemplu au scazut cu 5% anul trecut si este de asteptat ca cererea sa fie in continuare afectata. Aigret Indutries, producator chinez de sisteme de telecomunicatii si aparate de fax se confrunta cu o scadere de peste 30 de procente a comenzilor venite din Statele Unite.
Din cotidianul austriac Wirtschaftsblatt aflam despre expansiunea companiei de constructii Strabag in Rusia. Aceasta isi consolideaza pozitia pe piata ruseasca prin achizitionarea a doi dezvoltatori imobiliari autohtoni, PIK Group si Otrkrytie. Pana acum, Strabag a amai incheiat parterneriate cu firme ale oligarhului rus Oleg Deripaska sau Deutsche Bank.
Parisul vrea sa inaspreasca controlul in sistemul bancar, scrie Le Monde la sectiunea economica. Din articol aflam ca presedintele Nicolas Sarkozy se va intalni pe 29 ianuarie la Londra, cu primul ministru englez, Gordon Brown, cu premierul italian demisionar, Romano Prodi si cu Angela Merkel pentru a discuta problemele din sistemul bancar in contextul fraudei uriase produse la Societe Generale. Sarkozy este preocupat in mod special de forma de calcul a ratei solvabilitatii bancilor si de capacitatea lor de rezistenta la socuri financiare puternice.