2.1 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialRevista presei internationale de business

Revista presei internationale de business

Franta intentioneaza sa inghete alocarile bugetare pe urmatorii cinci ani, autoritatile americane cer ajutorul bancilor in cazul asiguratorilor de bonduri, fondurile suverane sunt somate la transparenta, iar cancelarul german Merkel are incredere in economia europeana. Grupul Renault Nissan declara razboi indienilor de la Tata, Romania are o contributie spectaculoasa la cifra de afaceri a Carrefour, iar daca la noi consumul creste, la italieni scade. Pe larg, in revista presei internationale de business, realizata de The Money Channel.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului Financial Times, ministrul francez de finante vorbeste despre planul de inghetare al alocarilor bugetare pe o perioada de 5 ani. Masura este parte a celui mai mare program de reforma al finantelor publice efectuat din anii 60 si pana acuma.

Tot de aici aflam despre presiunea crescanda pentru transparentizare la care vor fi supuse fondurile suverane din partea autoritatilor americane. Oficiali ai trezoreriei vor profita de intrunirea din aceasta saptamana de la Davos pentru a purta discutii cu reprezentantii fondurilor guvernamentale din Asia si zona Golfului Persic.

 

"Cresterea volumului de investitii al acestora ne face sa ne intrebam daca motivatia mai este strict comerciala", a declarat David McCormick, subsecretar de stat pentru Trezorerie.

Financial Times ne mai informeaza si asupra planulului autoritatilor de reglementare new-yorkeze de a determina marile banci sa ofere pana la 15 miliarde de dolari asiguratorilor de bonduri aflati in dificultate. Eric Dinallo, directorul agentiei de reglementare in domeniul asigurarilor, a purtat ieri discutii cu sefii marilor banci americane. In cadrul intalnirii, acesta le-a cerut sa faca o infuzie initiala de 5 miliarde de dolari. Exista ingrijorari serioase potrivit carora reducerea ratingului unor asiguratori precum Ambac sau MBIA ar putea determina un nou val de deprecieri ale activelor in rindul marilor institutii financiare, ceea ce ar putea avea urmari catastrofale pentru economie.

Din The Guardian aflam despre continutul minutelor sedintei Comitetului de Politica Monetara a Bancii Angliei de la inceputul lunii. Potrivit acestora, hotararea de pastrare a actualului nivel de 5,5 procente, a fost luata cu 8 voturi impotriva si unul pentru. Astfel, la fel ca si in cazul Bancii Central Europene, modelul american nu este urmat, cel putin pentru moment, iar principala preocupare ramane inflatia.

In ciuda scaderilor drastice de pe bursa germana care a inregistrat cel mai prost inceput de an din 1965 si pana acum, cancelarul german Angela Merkel are o atitudine optimista ne informeaza Frankfurter Allgemeine. "Economia europeana, inclusiv cea germana, se bucura de fundamente bune. Am devenit intr-o mai mare masura independenti fata de piata americana.Insa, avand in vedere evolutiile economice la nivel global trebuie sa fim foarte vigilenti" a declarat Merkel.

Din Handelsblatt aflam despre investitiile de miliarde pe care concernul de turism TUI intentioneaza sa le efectueze in urmatorii ani. Pentru 2011 vor fi comandate sase vase de croaziera, cu o capacitate de 8750 de containere standard sau TEU pe vas. Conform unor surse apropiate companiei, conducerea TUI a aprobat investitii de 2,6 miliarde de euro pana in anul 2013.

The Wall Street Journal ne informeaza despre evolutia interesanta a indicilor americani pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri. In cele din urma, Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 2,5 procente, sentimentul pozitiv provenind in mare parte de la informatiile potrivit carora autoritatile de reglementare pregatesc un proiect de sprijin al asiguratorilor de bonduri.

Tot de aici aflam despre planurile Wal Mart de a se extinde pe piata extrem de lucrativa a farmaciilor sau achizitionarea de catre Berkshire Hathaway, fondul controlat de catre Warren Buffet a unei participatii de 3 procente din gigantul de asigurari Swiss Re.

Un alt subiect din Wall Street Journal este legat de demisia directorului executiv al Ebay, Meg Whitman, dupa o perioada de 10 ani la carma companiei. Anuntul vine pe fondul unor rezultate mai slabe, situate usor sub previziunile analistilor. Potrivit estimarilor companiei, veniturile pe 2008 se vor situa intre 8,5 si 8,75 de miliarde de dolari fata de cele peste 9 miliarde prognozate de catre Wall Street, fapt care a dus ieri la o ieftinire a titlurilor cu aproape 6 procente.

Grupul Renault Nissan declara razboi indienilor de la Tata si intentioneaza sa produca o masina foarte ieftina, scrie cotidianul francez Les Echos. Din articol aflam ca vehicolul low cost marca Renault ar putea fi comercializat din 2010. Declaratia a fost facuta de presedintele constructorului francez, Carlos Ghosn la forumul de la Davos.

Tot din Les Echos aflam ca cifra de afaceri a retailerului Carrefour a crescut cu 7% in 2007 la 92,3 miliarde de euro. Cel mai important aport l-au avut rezultatele din ultimul trimestru, cand vanzarile au cunoscut o crestere de peste 10 procente fata de 2006. Performanta Carrefour in Franta a fost una foarte buna, in ciuda estimarilor nu tocmai optimiste, dar cel mai mare procent de crestere l-a inregistrat Romania cu peste 50%.

Comerciantii italieni sunt din in ce mai ingrijorati fata de situatia economica, scrie cotidianul Il Giornale. Presiunea fiscala creste, consumul se diminueaza, iar puterea de cumparare este din ce in ce mai scazuta. Mesajul reprezentantului comerciantilor a fost: "Ceea ce pana acum era urgent acum a devenit si mai urgent", referindu-se la masurile fiscale care se impun.

Cele mai citite

ASF: Poliţele de asigurare încheiate de Euroins încetează pe 7 decembrie

Poliţele de asigurare încheiate de Euroins Asigurare Reasigurare încetează de drept, în data de 7 decembrie 2023, cu excepţia contractelor de asigurare încadrate în...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete de decorare cu ocazia Zilei Naționale. Un nou înalt oficial a fost distins

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare, cu prilejul Zilei Naţionale a României, între cei decoraţi numărându-se noul şef al...

Guvernul israelian va da în continuare arme de foc civililor

Guvernul israelian va continua să furnizeze arme de foc civililor, anunţă joi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unui atac armat în zona coloniei...
Ultima oră
Pe aceeași temă