Bruxelles-ul se va lovi de opozitia multor state membre in problema tintelor pentru emisii, Microsoft este investigata din nou de catre Comisia Europeana, americanii vor baza de date internationala si retailerii germani se descurca bine in clasamentele globale, 20.000 de angajati ai Citigroup si-ar putea pierde locurile de munca, in acelasi timp Banca de Dezvoltare Chineza a renuntat la investitia in Citi, EADS vrea sa produca Airbus in America iar Italia se confrunta cu protestele metalurgistilor. Acestea sunt numai cateva dintre principalele titluri ale presei internationale de business de marti, consultata de The Money Channel.
"Tintele stabilite de catre Comisia Europeana pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon starnesc proteste printre statele membre", este unul dintre principalele titluri din Financial Times. Cu doar citeva zile inainte de publicarea documentului final, liderii statelor europene se pregatesc deja sa contracareze planul Bruxelles-ului.
Partea franceza si cea germana poarta discutii pentru formarea unui front comun, mai mult, intr-o scrisoare adresata lui Jose Manuel Barroso, Presedintele francez Sarkozy spune ca "propunerile nu sunt nici eficiente, nici sustenabile din punct de vedere economic". In urma calculelor jurnalistilor britanici, Parisul ar trebui sa-si mareasca volumul de energie regenerabila utilizata de la 9% la 20% din totalul consumului pana in anul 2020.
Conform noilor norme si Marea Britanie va trebui sa-si ajusteze volumul de la doua la 14 procente in urmatorii ani.
Tot de aici putem afla si despre noua investigatie a Comisiei Europene asupra Microsoft in urma plangerilor in legatura cu ofertarea unor programe alaturi de sistemul de operare Windows sau despre noile masuri luate de catre Autoritatea Britanica pentru Servicii Financiare in vederea cresterea competitivitatii bursei de la Londra.
British Energy este in discutii cu spaniolii pentru construirea unei centrale nucleare, aflam din cotidianul The Times. Iberdrola, compania spaniola de utilitati si detinatoarea Scottish Power, este interesata intr-un joint venture cu producatorul britanic. Proiectul consta in construirea unei centrale de 1600 megawatti in Sudul Angliei, cu o investitie estimata la 2,8 miliarde de euro.
Din The Guardian aflam despre planurile FBI-ului de acces imediat la date de identificare ale cetatenilor britanici. Oficiali ai Scotland Yard sunt in discutii avansate cu Biroul Federal pentru lansarea proiectului american "Server in the sky", o baza de date internationala care ar urma sa contina masuratori biometrice, amprente digitale si ale retinei. Alaturi de Marea britanie si Statele Unite, la proiect mai participa Canada, Australia si Noua Zeelanda.
Frankfurter Allgemeine ne informeaza despre pozitiile de top ocupate de retailerii germani precum Metro, Lidl, Kaufland sau Aldi in clasamentul Global Powers of Retail intocmit de KPMG. Conform documentului, firmele germane se regasesc in primele 20 clasate. Cea mai inalta pozitie este ocupata de catre Metro care este situat pe locul 5, dupa concurentul britanic Tesco. Liderul ramine in continuare Wal Mart, urmat de Carrefour si Home Depot.
The Wall Street Journal ne informeaza ca Citigroup ar putea anunta astazi reducerea drastica a dividendelor, o infuzie de cel putin 10 miliarde de dolari si deprecieri ale activelor de 20 de miliarde de dolari. Ca parte a pachetului de masuri in vederea restructurarii, peste 20.000 de angajati ar putea fi disponibilizati, dintr-un total de 300.000. Potrivit cotidianului american, divizia de investment banking va fi cea mai afectata, acolo se asteapta peste 6500 de disponibilizari. Tot de aici aflam ca Banca de Dezvoltare Chineza nu va mai participa la infuzia de capital in Citigroup.Decizia releva neintelegerile majore a liderilor de la Beijing cu privire la investitiile facute pe pietele occidentale si rolul de generator de cash pe care il au fondurile de stat chineze. Tot Wall Street Journal ne mai informeaza si despre ajustarile bugetare facute de catre municipalitatile americane. Acestea simt nevoia sa stranga cureaua avand in vedere starea generala a economiei americane.
Daca in aceste zile toata lumea pare sa fuga de Statele Unite, AIrbus isi ia zborul peste ocean. Din cotidianul francez Les Echos aflam ca grupul mama al Airbus, EADS are de gand sa delocalizeze producerea avionului A 330 cargo in SUA . Constructorul european ravneste astfel la o parte din marea piata americana de aviatie militara, evaluata la circa 40 de miliarde de dolari. Jurnalistii francezi comenteaza curajul Airbus de a-si infrunta eternul rival, Boeing chiar la el acasa.
Situatie dificila la Torino acolo unde sute de membrii ai Federatiei Angajatilor din metalurgie protesteaza dupa ce negocierile cu sindicatele privind marirera salariilor cu 120 de euro pe luna au esuat. Corriere della Sera dedica prima pagina acestui subiect. Din articol aflam ca protestatarii au cerut interventia premierului Romano Prodi. Ei s-au aratat dispusi sa poarte negocieri cu guvernul.
Tot in Italia, citim in Il Giornale despre avertizarile Moodys privind starea economiei italiene. Situatia contului curent s-a imbunatatit dar taxele raman ridicate. Acesta este mesajul transmis de Alexander Kockerbeck, analistul agentiei de rating autoritatilor de la Roma. El estimeaza ca daca politica fiscala se va mentine pe calea cea dreapta, este posibila o imbunatatire a perspectivei de rating de la stabila la pozitiva.