Merril Lynch nu mai gaseste resurse de finantare pe Wall Street si trebuie sa priveasca spre Kuweit, KazMunaiGaz devine actionar semnificativ in consortiul condus de Eni care urmeaza sa opereze in Kazakhstan, managerii Northern Rock iau in secret prime in ciuda situatiei aproape falimentare a bancii si Volkswagen inregistreaza vanzari record. Printul saudit bin Talal si Banca de Dezvoltare a Chinei fac infuzii de capital la Citigroup, bancile cumuleaza creante pe cardurile super-bogatilor, europenii contruiesc doua reactoare nucleare la Abu Dhabi iar ritmul de crestere economica a Spaniei este in continua scadere. Acestea sunt titlurile, ne vedem imediat. Acestea sunt numai cateva din titlurile presei internationale de business de luni, monitorizata de The Money Channel.
Potrivit unor surse citate de Financial Times, Guvernul Kuweitului va investi 4 miliarde de dolari in Merril Lynch. Ajutorul vine din afara Statelor Unite, pe masura ce pierderile bancii americane de investitii se acumuleaza. Autoritatatea pentru Investitii din Kuweit sau KIA va deveni astfel unul dintre actionarii semnificativi, alte participatii ar putea merge catre investitori din Europa. Acelasi fond kuweitian ar putea investi 2 pana la 3 miliarde in Citigroup.
Tot de aici aflam despre acordul incheiat ieri intre Kazakhstan si consortiul condus de Eni cu privire la exploatarea petrolifera din Kashagan. Consortiul din care mai fac parte ExxonMobil, Shell si Total au fost de acord sa plateasca statului kazah intre 2,5 si 4,5 miliarde de dolari drept compensatii pentru intarzierile in demararea proiectului. Ei au fost de asemenea de acord sa vanda o participatie suplimentara catre KazMunaigas, asa incat compania kazaha detine acum 16,8%, echivalentul detinerilor celor mai mari membri ai consortiului.
Din editia de duminica a cotidianului Independent aflam despre bonusurile secrete de la Northern Rock. Acestea se ridica la 2 milioane de lire pe luna si sunt platite catre 173 din totalul de 6.000 de angajati ai bancii. Este de asteptat ca aceste dezvaluiri sa starneasca furie in randul actionarilor si nu numai, dupa cum stiti, banca ipotecara din Newcastle, fiind la un pas de nationalzare.
In Frankfurter Allgemeine citim despre cresterile salariale de 11% obtinute de sindicatul conducatorilor de locomotive din Germania si negocierea unui contract colectiv de munca exclusiv, pericolul grevelor pare sa fie astfel depasit. Analistii economici vorbesc deja despre "ingenuncherea conducerii Deutsche Bahn". Tot Frankfurter Allgemeine ne vorbeste in exclusivitate despre inceperea demersurilor Autoritatatii Federale pentru Concurenta de verificare a pietei carburantilor. Verificarea are la baza suspiciuni legate de instaurarea practicilor de monopol si cartelizare a pietei.
Volkswagen vinde pentru prima oara peste 6 milioane de autoturisme, ne informeaza cotidianului economic Handelsblatt. Daca in Germania, anul 2007 nu a fost unul stralucit pentru Volkswagen, nu acelasi lucru se poate spune despre China, Brazilia sau Rusia. Pe aceste piete, vanzarile au inregistrat cresteri spectaculoase in ultimul an. Concernul din Wolfsburg se poate asfel mandri cu o crestere anualizata a volumului de vinzari cu 8 procente. Potrivit declaratiilor facute in cadrul salonului de la Detroit de catre executivul Martin Winterkorn, tinta profitului brut de 5,1 miliarde de euro pentru 2007 ar fi fost atinsa.
Citigroup cauta investitori peste hotare, este unul dintre titlurile din editia de weekend a cotidianului Wall Street Journal. Se pare ca banca americana de investitii va apela din nou la printul saudit Alwaleed bin Talal pentru a depasi actuala criza de lichiditati. De data aceasta insa, surse apropiate Citigroup dau ca sigura si achizitionarea unor participatii de catre Banca de Dezvoltare a Chinei. In momentul de fata, nu se stie la cat se va ridica investitia printului bin Talal, in cazul bancii chineze ar putea fi insa vorba despre 2 miliarde de dolari.
Tot de aici aflam si despre situatia mai putin roza pe care o traverseaza segmental cardurilor platinum. Daca in urma cu trei sau patru ani, bancile le promovau in mod agresiv in randurile clientilor super-bogati prin facilitati exclusiviste si linii de credit impresionante, acum se pare ca aceasta strategie genereaza contra-efecte.
Cazurile in care clientii nu isi mai pot permite sa plateasca datoriile accumulate se inmultesc de la o zi la alta. Investitorii si analistii vor avea ocazia sa examineze cu atentie problema cardurilor, cu ocazia publicarii rezultatelor pe trimestrul al patrulea de catre Citigroup si JP Morgan Chase s doi dintre cei mai mari emitenti americani de carduri.
Total, Suez si Areva planuiesc constructia a doua reactoare nucleare de ultima generatie la Abou Dhabi, este subiectul exclusiv publicat de Les Echos pe prima pagina. Din articol aflam ca cele trei companii au incheiat un parteneriat pentru a construi si apoi a exploata reactoarele nucleare, iar in urma vizitei presedintelui francez, Nicolas Sarkozy in Emiratele Arabe Unite se asteapta semnarea unui acord de cooperare nucleara intre cele doua state. Documentul care atesta parteneriatul dintre Total, Suez si Areva urmeaza sa fie semnat in cursul zilei de astazi.
De la sectiunea economica a Le Monde aflam ca majorarea preturilor la unele medicamente ii nelinisteste pe farmacistii francezi. Federatia sindicatelor din industria pharma a condamnat cresterea preturilor de la 1 ianuarie la un numar de medicamente care erau trecute pe lista de produse compensate. In acest context, sindicalistii cer implicarea guvernului si masuri de asigurare a protectiei sociale.
Pe pagina economica a cotidianului spaniol El Pais citim despre estimarea saptamanalui britanic The Economist cu privire la avansul economiei spaniole in 2008. Astfel potrivit The Economist, Spania va avea anul acesta o crestere economica de 2,4%, mai mica decat cifra estimata de Guvern de 3,1%. Specialistii britanici anticipeaza ca procentul va scadea cu 0,1% anul viitor. Cresterea produsului intern din Spania este totusi superioara mediei estimate pentru zona euro.