Şpaga la medic se transformă în taxă legală, anunţă, vineri, Adevărul. Reforma în Sănătate obligă medicii să aleagă între privat şi stat. Doctorilor li se va permite să ofere asistenţă medicală în regim privat, în spitalele de stat, peste programul de şapte ore, obligatoriu pentru cadrele medicale. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care a precizat că de anul viitor le va da posibilitatea medicilor să stea peste program contra cost.
Mai clar, specialiştilor din sistemul sanitar de stat care au normă întreagă li se va interzice să mai lucreze în spitale private, dar li se va da şansa să ofere consultaţii peste orele de program pentru care pacienţii vor fi însă obligaţi să plătească. Tarifele pentru consultaţiile extra vor fi stabilite de managementul unităţilor sanitare.
CITIŢI ŞI: Cum ne putem trata în UE plătind asigurări în România
Tot în Adevărul putem citi despre omul de afaceri srian Omar Hayssam care va fi adus din nou în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti, vineri, pentru a afla dacă pe numele lui va mai fi emis un mandat de arestare preventivă. De această dată procurorii au cerut arestarea sirianului în dosar în care este acuzat de infracţiuni de delapidare şi înşelăciune. Prejudiciul creat în acest caz a fost estimat la aproximativ 20 de milioane de euro.
Evenimentul Zilei arată cum Silvio Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în procesul Mediaset.
Împreună cu fostul premier italian au fost condamnaţi foşti directorii executivi ai trustului Mediaset Daniele Lorenzano şi Gabriella Galetto, precum şi producătorul cinematografic Frank Agrama.
Silvio Berlusconi a mai fost judecat recent la Milano şi într-un alt dosar, cunoscut sub numele de „Rubygate”, pentru abuz de putere şi întreţinere de relaţii sexuale contra cost cu o prostituată, Karima El-Mahroug, numită „Ruby”, minoră la vremea respectivă.
În dosarul ”Rubygate”, el a fost condamnat în luna iunie de judecătorii Tribunalului din Milano la şapte ani de închisoare şi la interdicţia permanentă de a exercită funcţii publice.
Tot în EVZ putem citi despre cum Guvernul Ponta a desfiinţat Garda Financiară şi a înfiinţat, în loc, Direcţia Generală Antifraudă, atribuţiile noii instituţii fiind însă aproape identice cu cele ale fostei Gărzi Financiare (GF).
Curentul scrie despre declaratiile făcute de ministrul Apărării, cu privire la violarea spaţiului aerian.
Miercuri, la Piteşti, Mircea Duşa a declarat că: „aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării“.
Jurnaliştii de la Curentul mai scriu în ediţia de vineri şi despre Şova, care susţine că nu mai găseşte contractul Bechtel. Pentru a-i reîmprospăta memoria munistrului Dan Şova, predecesoarea sa în acest post, Anca Boagiu i-a indicat acestuia şi unde să caute originalul, în cazul în care nu mai găseşte documentul.
„Conform legii, contractul original Bechtel este la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58