O trecere in revista a unora dintre principalele publicatii de limba germana, realizata de Rador.
"In Serbia a triumfat ratiunea" – titreaza marti Süddeutsche Zeitung realegerea lui Boris Tadic in fruntea statului. Europa a oftat usurata la aflarea imbucuratorului rezultat al celui de-al doilea tur de scrutin – scrie Kölnische Rundschau, in timp ce Die Welt considera ca, in pofida victoriei lui Tadic, societatea sarba continua sa fie scindata, din care motiv Uniunea Europeana ar face bine sa ofere Serbiei perspectiva aderarii si pentru a-si asigura comportamentul corect al Belgradului in chestiunea kosovara.
Dezamagitor, in schimb, este pentru Uniunea Europeana modul in care Bulgaria si Romania au inteles sa combata coruptia sau, mai bine zis, sa nu faca nimic pentru a starpi acest flagel. Maxima ingrijorare starneste la Bruxelles fenomenul coruptiei la cel mai inalt nivel – releva Die Welt, citand si afirmatiile unui purtator de cuvant al Comisiei. Situatia din cele doua tari noi membre ale Uniunii Europene prejudiciaza credibilitatea procesului extinderii, desi ar fi prematur ca de aici sa se deduca unele concluzii privind viitoarea extindere. "Calificativul, nesatisfacator" – titreaza Süddeutsche Zeitung un comentariu pe aceeasi tema, precizand ca verdictul dat felului in care Romania si Bulgaria si-au facut temele de casa la capitolul "Combaterea coruptiei si reforma justitiei" este unul intermediar, dar care trebuie totusi luat foarte in serios de ambele tari. Acelasi ziar publica un amplu reportaj in cuprinsul caruia sunt retinute opiniile unor lideri europeni, dar si a
le unor responsabili de la Bucuresti despre stadiul nesatisfacator in care se afla la un an dupa aderare campania anticoruptie si reforma justitiei. Frankfurter Allgemeine Zeitung remarca in cuprinsul unui scurt articol ca, dat fiind caracterul intermediar al raportului de tara, nu exista motive de activare a clauzei de salvgardare.
Si presa elvetiana, mai exact, cotidianul National Zeitung, din Basel, a inregistrat criticile Comisiei Uniunii Europene la adresa Romaniei si Bulgariei.
Si, deloc in ultima instanta, scandaloasa decizie a Curtii Constitutionale privind rolul CNSAS nu a scapat neobservata. Süddeutsche Zeitung publica in editia de weekend un amplu reportaj intitulat "Slugile lui Ceausescu se afla inca la putere".