”Parlamentul a devenit Casa contra Poporului. Cum au uneltit aleşii împotriva Codului Penal”, titrează Adevărul. Amendamentele propuse de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor la legislaţia penală în noaptea de luni spre marţi şi adoptate precipitat de plen a doua zi schimbă fundamental raportul dintre lege, pe de o parte, şi demnitari, parlamentari sau aleşi locali, pe de altă parte. Aceştia din urmă capătă imunităţi de neconceput, realizate prin simpla schimbare a unor sintagme sau cuvinte din Codul Penal. Indicii copleşitoare arată că operaţiunea a fost pregătită din timp şi a fost purtată după toate legile războiului.
Tot Adevărul scrie, joi, despre trecerea României la moneda unică. ”Isărescu vede aderarea României la euro abia peste zece ani”. România are nevoie de încă zece ani pentru a ajunge la 60% din media UE a produsului intern brut pe cap de locuitor, la finalul acestui interval regăsindu-se şi o perioadă de acalmie politică, fără alegeri timp de trei ani (2021-2023), recomandată pentru aderarea la euro, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
”Occidentul avertizează: România face un pas înapoi”, scrie Evenimentul Zilei. Poziţia Comisiei Europene privind amendamentele la Codul Penal din România va fi reflectată în raportul MCV din luna ianuarie, a declarat purtătorul de cuvânt Mark Gray. Deşi nu a dorit să comenteze textul legii, pe care nu-l văzuse la acea oră, şi nici pe marginea unor cazuri individuale, Gray a precizat că problemele precum conflictul de interese, integritatea şi aplicarea regulilor în materie de corupţie sunt evaluate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi vor fi abordate în următorul raport despre România, ce va fi adoptat de Comisie luna viitoare.
Tot din EvZ aflăm că ”IMM-urile vor fi sacrificate pe altarul electoral”.Ca să facă loc cheltuielilor electorale, pentru care Ministerul Dezvoltării primeşte în plus 1,2 miliarde de lei în 2014, o parte din fondurile pentru stimularea IMM-urilor vor fi sacrificate. În cea mai mare parte este vorba de programe de finanţare nerambursabilă, un ajutor real pentru întreprinzătorii la început de drum. Programele pentru stimularea exportului sau a turismului se pare că vor avea aceeaşi soartă.
Superimunitatea a fost doar aperitivul: iată adevărata BOMBĂ introdusă în Codul Penal. „Prin asta, s-a dat liber la furat din banii publici”, scrie Gândul.info. Zgomotul în jurul modificării Codului Penal în sensul instituirii unei superimunităţi pentru parlamentari prin scoaterea lor din categoria funcţionarilor publici a aruncat în plan secund o altă schimbare făcută de deputaţi pe şest şi a cărei miză este mult mai mare. Mai exact, printr-o a doua lege de modificare a Codului penal, trecută cu 266 de voturi pentru şi 32 împotrivă, deputaţii au redefinit conflictul de interese, astfel încât aleşii locali – primari, consilieri sau şefi de Consilii Judeţene, dar şi miniştrii să scape de răspundere penală atunci când, folosindu-se de funcţia lor, iau o decizie în avantajul lor sau al familiilor.
Tot în Gândul citim: Băsescu: Nu voi participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Bolcaş. ”Mi se pare inadmisibil să numeşti în CCR un om cu mentalitatea şi gândirea lui”.Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş ca judecător al Curţii Constituţionale, arătând că i se pare „inadmisibil” să fie numit la CCR „un om cu mentalitatea” acestuia.
”După demiterea Consiliului de Administraţie al TVR MediaSind cere Parlamentului să demită şi conducerea Radioului Public”, scrie Cotidianul.”Federaţia din Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a luat act de hotărârea Parlamentului României din data de 10 decembrie 2013 de a respinge Raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune şi, în consecinţă, demiterea Preşedintelui-Director General şi alConsiliului de Administraţie. În data de 30 noiembrie 2013, la Congresul de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, delegaţii atrăgeau Parlamentului atenţia că nu salariaţii sunt de vină pentru managementul dezastruos din ultimii ani, soldat cu pierderea ilegală a peste 700 de locuri de muncă, ci conducătorii numiţi politic”, precizează într-un comunicat Federaţia.
”Ţara mea de crime, ţară de omor”, scrie Jurnalul. Când INML a anunţat că nu mai are reactivi în laborator pentru a reface expertizele în cazul Elodia, spiritele s-au inflamat, iritate că se amână mult aşteptatul deznodământ. Nimeni însă nu s-a întrebat: bine, şi dacă mâine li se cere celor de la INML expertiza genetică pentru un caz de omor comis aziĂ Să fim serioşi… Cazul Elodia este, pentru mulţi, ultima crima săvârşită pe aceste meleaguri.
Tot în Jurnalul citim că ”Hienele de pe moşia Brătienilor, implicate şi în demolarea mediului”. Echipa Vişoiu-Pricop a produs un dezastru ecologic în Munţii Făgăraş pe banii CEC. Afacerile imobiliare oneroase cu terenurile familiei Brătianu au adus în prim-plan un cuplu de “băieţi deştepţi” care au reuşit să obţină o despăgubire uriaşă, de 10 milioane de euro. Cuplul Vişoiu-Pricop este binecunoscut în Argeş şi pentru alte isprăvi care s-au aflat şi în investigaţiile ziariştilor de la Jurnalul Naţional.
În Capital citim ”Cum se construieşte un imperiu imobiliar cu bani împrumutaţi de la bancă”. Autorul celei mai mari investiţii imobiliare din ţară aşteaptă undă verde pentru demararea construcţiei celui de-al treilea mall din portofoliul local, îşi continuă proiectul de birouri început, însă se fereşte de rezidenţial din cauza preţurilor prea mici de vânzare.
Şi tot în Capital citim despre ”Mărirea şi decăderea lui Dinu Patriciu”. Şase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca să spulbere cele aproximativ două miliarde de euro încasate pe Rompetrol şi să cadă de pe locul întâi în Top 300 (ediţia din 2007) pe locul 17 (ediţia actuală). Tot ceea ce se ştie, cu siguranţă, la ora actuală despre Patriciu este că nu a vrut şi nu vrea să-şi plătească datoriile, că este hărţuit de procese civile şi penale, că are datorii de minimum 100 de milioane de euro şi că este în plin proces de divorţ.
”România. Preşedintele, ultima speranţă a democraţilor”, scrie Deutsche Welle. Potrivit principiilor democraţiei, „toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, relevă un comunicat al Ambasadei Americane de la Bucureşti. Care condamnă amendamentele la Codul Penal adoptate ieri. Ele ameninţă şi presa.