Ziarele de miercuri scriu despre fostul eurodeputat PSD Adrian Severin, condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare, dar și despre creșterile înregistrate de piața electro-IT, anul trecut.
În Gândul citim despre cum a picat fostul eurodeputat PSD Adrian Severin în plasa unor jurnalişti de la Sunday Times care i-au oferit bani în schimbul susţinerii unui amendament.
„Imediat după izbucnirea scandalului, Adrian Severin a povestit cum a ajuns să cadă în această „capcană” a jurnaliştilor de la Sunday Times. În decembrie, „un tip şi o tipă” i-au trimis un email: dacă n-ar accepta o funcţie plătită în calitate de consultant în consiliul de experţi internaţionali ai firmei Taylor Jones Public Affairs. După ce Severin le-a răspuns că e interesat, a urmat întâlnirea. „Au venit apoi un tip şi o tipă: Richard Calvert şi Victoria Newell, amândoi directori la Taylor Jones. Mi-au dat cărţile lor de vizită”.L-am întrebat pe Adrian Severin dacă, înainte de discuţie, nu era normal să verifice cu cine intră în afacere. „Ba da, am verificat. Îşi făcuseră cărţi de vizită, aveau un site, numere de telefon… Am sunat şi la numerele alea. Întotdeauna răspundea cineva – îmi spunea că mă caută ei, că Richard şi Victoria sunt într-o şedinţă”. Au urmat întâlniri, iar momentul-cheie a fost atunci când s-a invocat „posibilitatea” depunerii unui amendament la o lege. Potrivit lui Adrian Severin, cei doi au spus încă de la început: „S-ar putea să vă rugăm să depuneţi un amendament”. Răspunsul lui Severin: „Vom vedea…Adrian Severin n-a luat bani, pentru că, după ce le-a facturat „lobbyiştilor” 12.000 de euro pentru servicii de consultanţă, editorul general de la The Sunday Times l-a sunat pentru a-i transmite că a fost subiectul unei investigaţii jurnalistice. Adrian Severin a negat că ar fi făcut lobby, ci doar consultanţă, „ceea ce e perfect legal”. Care este diferenţa? „Contractul de consultanţă înseamnă că vă dau un sfat despre cum trebuie să procedaţi. Contractul de lobby înseamnă că mă duc în folosul dumneavoastră la un terţ şi-l determin să facă un lucru”, a răspuns el pentru Gândul.
ZF scrie despre piața de electro-IT, care a înregistrat creșteri de 2,3 miliarde de euro, anul trecut, astfel că se apropie de nivelul din 2008.
„Anul trecut motorul de creştere al pieţei electro-IT au fost telefoanele mobile şi gadget-urile, în timp ce în 2008 piaţa era susţinută de livrările de echipamente IT. Vânzările de echipamente electro-IT de pe plan local s-au situat anul trecut la aproximativ 2,3 mld. euro, aproape de nivelul înregistrat în 2008, înainte de declanşarea crizei economice, când piaţa de profil s-a ridicat la circa 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă GfK. Cea mai mare pondere în totalul livrărilor de echipamente electro IT de anul trecut (31%) i-a revenit sectorului telecom, vânzările de telefoane mobile şi gadget-uri devenind astfel motorul de creştere al pieţei de profil. În 2008, piaţa era susţinută de echipamentele IT, care generau 35% din produsele electro-IT comercializate în România. Vânzările din sectorul telecom au ajuns anul trecut la 719 mil. euro, în creştere cu peste 23% faţă de 2014. În ultimul trimestru al anului s-au înregistrat cele mai mari vânzări de telefoane mobile şi gadget-uri din tot anul, valoarea acestora situându-se la 263 mil. euro”, scrie ZF.
Wall Street scrie despre specialiștii români în energie nucleară ar putea migra spre Statele Unite, dacă nu se vor constri reactoarele 3 și 4.
„Dacă nu se vor construi reactoarele 3 și 4, România va pierde o generație de specialiști în industria nucleară, unii alegând deja să plece să lucreze în companii de pe continentul nord-american. Formarea unui specialist în energie nucleară durează până la 15 ani. „Realizarea reactoarelor 3 și 4 este ultima șansa pentru păstrarea unei generații de specialiști și a unei industrii. Unii pleacă din țara să muncească în America de Nord”, a mai spus ministrul. România încearcă de zece ani să construiască unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare din Cernavodă, fiecare guvern din ultimul deceniu susținând că aceste este un „proiect strategic”. În 2006, România avea deja selectați șase investitori puternici în acest sector, dar aceștia au plecat rând pe rând din proiect, nemulțumiți de unele decizii ale statului român”, scrie Wall Street.
În Prosport citim despre sportiva Dana Haralambie, care a terminat pe locul 4 concursul de sărituri cu schiurile, la Campionatul Mondial de schi nordic pentru juniori şi tineret.
„România a fost la un pas de a obţine o medalie istorică la Campionatul Mondial de Schi Nordic pentru juniori şi tineret, organizat în această săptămână la Cheile Grădiştei şi Râşnov. Dana Haralambie (18 ani) a terminat marţi pe locul 4 concursul de sărituri cu schiurile de la Râşnov, într-un concurs câştigat de austriaca Chiara Hoelzl. Dana Haralambie se află în faţa celui mai bun sezon din carieră, după ce a reuşit să obţină şi puncte în Cupa Mondială. Sportiva de la CS Dinamo a ocupat locurile 20 şi 21 la două etape din cadrul Cupei Mondoiale de sărituri cu schiurile”, scrie Prosport.