2.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI: Cum a cheltuit Guvernul în 2013 „bugetul paralel"

REVISTA PRESEI: Cum a cheltuit Guvernul în 2013 „bugetul paralel”

În Adevărul citim că o ”Călătorie cu trenul Paris-Barcelona, în doar şase ore şi jumătate. Viteza maximă atinge 320 km/h”. Oricine va călători între cele două oraşe, unele dintre cele mai vizitate din lume, va fi uimit acum să afle că o călătorie se va realiza în jur de 6 ore şi jumătate, TGV-urile urmând să atingă viteza de 320 km/h. Iniţial, SNCF şi Renfe, companiile feroviare de stat din cele două ţări, vor asigura două curse zilnice între cele două capitale, urmând ca din luna martie 2014 să se ajungă la un număr dublu de trenuri. Noua linie de mare viteză va permite şi alte trei curse: de la Toulouse la Barcelona, de la Lyon la Barcelona şi de la Marsilia la Madrid.

Tot din Adevărul aflăm cum ”Codul Penal aruncă USL în haos”. Vâlva provocată de criticile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la amendarea Codului Penal a adus noi contradicţii în USL, motiv pentru care liderii coaliţiei de guvernare au şi convocat, la căderea serii, o şedinţă de urgenţă.

În Evenimentul Zilei citim despre cum Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, trage un semnal de alarmă după modificarea Codului Penal: „Demnitarii corupţi vor deveni de neatins”. Şefa procurorilor anticorupţie a explicat că dacă vor trece modifi cările Codului Penal, cei 28 de parlamentari trimişi în judecată sau cercetaţi de DNA vor fi achitaţi. Laura Codruţa Kovesi mai spune că nu este normal să faci o lege doar pentru o anumită categorie profesională.

Tot din EVZ aflăm că PSD a devenit majoritar în Parlament, fără PNL. Opt parlamentari PP-DD au trecut la UNPR. Ei vor activa în grupurile PSD de la Senat şi Camera Deputaţilor. Patru deputaţi şi patru senatori PPDD s-au înscris în formaţiunea condusă de Gabriel Oprea. În acest moment, Alianţa de Centru-Stânga, formată din PSD şi UNPR, poate guverna susţinută de o majoritate parlamentară din care să nu facă parte liberalii.

În Gândul citim despre Ultima împărţire pe şest a milioanelor din Fondul de Rezervă al lui Ponta spre primării şi biserici. Cum a cheltuit Guvernul în 2013 „bugetul paralel”. Pe final de an, Guvernul Ponta a trecut, după modelul predecesorilor Tăriceanu şi Boc, la împărţirea banilor din Fondul de rezervă al prim-ministrului, aşa-numitul „buget paralel”, îndelung criticat de Consiliul Fiscal şi de Curtea de Conturi pentru că dă posibilitatea alocărilor discreţionare. Ultimii bani rămaşi în rezervele bugetare au ajuns, în cea mai mare parte, la autorităţile locale, cu toate că premierul Victor Ponta îşi lua încă din 2012 angajamentul public că Fondul „va fi folosit numai pentru situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale, nu pentru finanţarea o dată la două luni a propriilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene”.

Jurnalul susţine că Traian Băsescu dă “lovitura de stat”. El consideră că există motive de dizolvare a Parlamentului şi atacă Avocatul Poporului. Cu imaginea afectată dezastruos de scandalul declanşat de achiziţia terenului de la Nana de către Ioana Băsescu,Traian Băsescu ripostează în stilu-i alunecos printr-o diversiune: dizolvarea Parlamentului. Mai mult, plusează demagogic şi anunţă, catastrofic, că România riscă să-i fie suspendat dreptul la vot din Comisia Europeană, Consiliul Europei şi “probabil” din Parlamentul European. Mai mult, zice politicianul de la Cotroceni, “s-ar merge şi la suspendarea fondurilor europene”.

În Cotidianul citim cum Omul de încredere al premierului Ponta se pregăteşte de sărbători: Sebastian Ghiţă mai rade 10 milioane de euro pe sfârşit de an. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Tribunalul Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, toate au o mică contribuţie la acest sfârşit de an la bunul mers al firmelor înfiinţate cu ani în urmă de Sebastian Ghiţă. Chiar dacă acum nu mai sunt pe numele lui, firme ca Asesoft International, Teamnet International sau Asesoft Technologies aparţin familiei deputatului Sebastian Ghiţă.

Din Curentul aflăm că CCR i-a netezit lui Iliescu drumul spre puşcărie: crimele Revoluţiei şi „Mineriadelor” sunt imprescriptibile. Judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât, cu majoritate de voturi, că articolul din Codul Penal prin care a fost înlăturată prescripţia răspunderii penale pentru omor este perfect constituţional. Definitivă şi general obligatorie, această decizie are efect, în primul rând, asupra foştilor comandanţi ai puşcăriilor politice din vremea regimului comunist care, precum Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior sunt, deja, anchetaţi sub acuzaţia de genocid. Cei doi torţionari nu sunt, însă, singurii afectaţi. Alt personaj, aproape la fel de odios, care va avea, cu siguranţă, fiori de gheaţă pe şira spinării este Ion Ilici Iliescu. Iar asta dintr-un motiv simplu: efectele acestei ultime decizii pronunţate de magistraţii constituţionalişti se întind şi asupra crimelor petrecute atât la Revoluţia din Decembrie 1989 cât şi la „Mineriada” din 13-15 iunie 1990. Crime cumplite care au pătat cu sânge nevinovat mâinile lui Iliescu şi a tuturor acoliţilor pe care i-a adunat în jurul lui în urmă cu aproape un sfert de secol.

Din Capital aflăm Cât costă să fii pacient abonat la privat. Puţini români s-au lăsat convinşi de abonamentele oferite de clinicile private, iar şi mai puţini şi le permit. Nici asigurările de sănătate nu au prea mult succes, semn că plata per serviciu va dăinui Pentru cel mai ieftin abonament oferit de clinicile private de top din România, pacientul beneficiază de consultaţii nelimitate, de un set de analize de sânge o dată pe an şi de reduceri cuprinse între 10% şi 20% la alte investigaţii medicale.

CE a aprobat 82,7 milioane de euro pentru centura ocolitoare a Braşovului, citim în NewsBV. Proiectul vizează ameliorarea accesibilităţii celui de al şaptelea oraş ca mărime din România, în beneficiul industriei, afacerilor şi turismului. În timpul realizării proiectului ar urma să se creeze 740 de joburi.

Doi parlamentari constanteni au dezertat din PPDD, informează Observator de Constanţa.

Cei patru senatori care au trecut de la PPDD la UNPR sunt: Ionel Agrigoroaei – senator ales din partea PP-DD in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala nr.24 Iasi,  Florina-Ruxandra Jipa – senator ales din partea PP-DD in colegiul uninominal 12 din Circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, Constantin Popa – senator ales din partea PP-DD in colegiul uninominal 3 din Circumscriptia electorala nr.10 Buzau,  Marian Vasiliev – senator ales din partea PP-DD in colegiul uninominal 2 din Circumscriptia electorala nr.14 Constanta.

Cele mai citite

Kamala Harris, după înfrângere: Nu este momentul să ne ridicăm mâinile, este timpul să ne suflecăm mânecile

Harris a spus că l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita și a promis că îl va ajuta să facă o tranziție pașnică a...
Ultima oră
Pe aceeași temă