Ziarele de marţi scriu despre Consiliul Naţional de Etică, care nu va mai avea ca atribuţie analizarea tezelor de doctorat, potrivit unui Proiect de ordonanţă, dar şi despre noul proiect la legea salarizării bugetarilor.
În HotNews citim despre un Proiect de ordonanţă, publicat de Ministerul Educaţiei, care prevede ca tezele de doctorat să nu mai fie analizate de Consiliul Naţional de Etică. Astfel, de acum înainte, acuzaţiile de plagiat vor fi gestionate de universităţi, care vor putea retrage o diplomă de doctor.
„In Nota de Fundamentare, Ministerul Educatiei sustine ca „pentru intarirea autonomiei universitare si uniformizarea atributiilor si responsabilitatilor la toate nivelurile de studii universitare, inclusiv doctorat, este necesara modificarea prevederilor legii”. Executivul noteaza ca sanctiunile abrogate – care prevad retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare sau retragerea titlului de doctor – „nu pot fi aplicate de Consiliului National de Etica, prin retragerea acestor calitati”, pentru ca CNE nu are printre atributii acordarea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare, respectiv acordarea titului de doctor. In consecinta, mentinerea prevederii potrivit careia CNE ar putea sa retraga titlul de doctor sau calitatea de conducator de doctorat „incalca principiul simetriei actelor adminstrative (cine emite si retrage)”, se arata in Nota de Fundamentare”, potrivit HotNews.
Evenimentul Zilei scrie despre grupul de lucuru interministerial care discută, marţi, noul proiect al legii salarizării bugetarilor.
„Până acum, din cauza restrângerilor bugetare, vechea lege a salarizării dată de Boc a fost aplicată pe bucăți, astfel că a dus la inechități pe care liderii de sindicat din Educație le vor acum eliminate. Ei spun că, după majorarea cu 25% de anul trecut, un dascăl debutant câștigă 1.100 lei pe lună, iar unul la final de carieră 2.400 de lei. „Nu suntem împotriva introducerii criteriilor de performanță. Dar vrem să le vedem și noi pe cele ale Guvernului și Parlamentului”, ne-a declarat și Constantin Rada, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Acesta a adăugat că, în ceea ce-i privește, principalul indicator ar trebui să fie performanța elevului corect cuantificată, dar că este foarte greu de găsit principii universal valabile pentru că una este o școală bună dintr-un oraș, și alta o școală din rural. „Este performanță să duci un elev la nota 4 la nota 5 sau nu?”, informează Evz.
Din Adevărul aflăm poveştile a nouă foşti spioni care l-au trădat pe Nicolae Ceauşescu, iar apoi au fugit din ţară. Ulterior, ei au fost condamnaţi la moarte de regimul comunist, astfel că dacă li se afla noua identitate şi domiciliul, o echipă pleca după ei pentru a-i ucide.
„Mandache D. Gheorghe, fost căpitan de Securitate şi lucrător operativ în cadrul Direcţiei Germania, a dezertat în RF Germania în 1959, în timp ce se afla într-o misiune. De profesie strungar, era căsătorit şi avea în ţară un copil. În 1951 a fost încadrat la MI cu gradul de plutonier. După doi ani a fost mutat în DGIE, apoi a fost trimis în URSS la curs de specializare. După ce a revenit în ţară, consilierul sovietic, care „l-a recomandat ca fiind un om capabil şi cu aptitudini pentru munca nelegală“ a propus ca lui Mandache să i se facă o pregătire de câteva luni şi apoi să fie trimis în RDG, sub o alt identitate, unde să înveţe limba şi modul de viaţă al nemţilor, pentru ca ulterior, să fie trimis în RFG, evident sub o nouă identitate. Întregul plan a fost pus la punct împreună cu Securitatea din RDG. Numai că românul nostru le-a dat tuturor planurile peste cap. Ajuns în RDG cu numele de Rudolf Bauman, în 1959, împreună cu logodnica sa Bruntsch Kathe, au dispărut în RFG, unde s-au predat Serviciului de contrainformaţii, trădând misiunea şi adevărata lui biografie. În 1973, o sursă externă a descoperit că românul nostru trăieşte sub numele de Bruchner Rudolf, în oraşul Neuss. I se ştiau domiciliul, locul de muncă, localuri frecventate, date despre cei doi copii. Securitatea a tras concluzia că el a fost pregătit de sovietici pentru această misiune”, potrivit Adevărul.
În Gândul citim despre cum vede un profesor universitar şi medic neurolog, Dumitru Constantin Dulcan, fericirea.
„Profesorul Constantin Dulcan consideră că starea de fericire poate fi obţinută de oricine. Sfaturile sale pentru oameni se referă la atitudinea pe care aceştia o adoptă faţă de propria persoană şi faţă de viaţă în general. Toţi oamenii ar trebui să fie împăcaţi cu ei înşişi, să accepte că sunt diferiţi şi că fiecare om are dreptul la deminitate şi respect şi să înţeleagă că sunt veniţi pe lume cu un scop. Depinde de ei să descopere acea chemare. Păstrarea în suflet a unui ideal, gândurile pozitive şi, cel mai important, credinţa – sub orice formă ar fi ea – sunt, de asemenea, elemente din reţeta fericirii dată de medicul Constantin Dulcan pacienţilor săi: „Concluzia mea este că fericirea este un drept natural, pe care îl am prin faptul că exist şi cel mai bun reper pentru a avea linişte şi pace interioară este să ştii că dincolo de tine există o raţiune care te protejează. Eu lucrul ăsta l-am învăţat singur. Sigur că la ţară, în copilările, mama mă ducea la Biserică. Dar experienţa mea, căutările mele, m-au făcut să simt asta, să experimentez şi să ştiu că există Dumnezeu. Pe mine nu mă pot convinge nici toţi marxiştii lumii, toţi capitaliştii că venim din maimuţe. Pentru că de când e maimuţa maimuţă ea nu s-a transformat în om. Şi dacă din întâmplare maimuţa aia s-a tranformat în om, înseamnă că există o raţiune care vine din alt plan şi iată demonstraţia divinului. Dacă materia evoluează, înseamnă că e raţională. Vin fizicienii şi spun că atomul acela nu are raţiune. Păi dacă el nu are şi eu am, eu de unde am? Înseamnă că sunt eu încă ceva, un spirit. Atunci, de unde vine spiritul? Dacă corpul meu fizic este format numai din atomi neutri, de unde gândirea? De unde sentimentele? Înseamnă că e altceva pus în materie”, susţine Constantin Dulcan, citar de Gândul.
Ziarul Financiar scrie despre deprecierea leului în faţa euro, în ultimii nouă ani,
„Leul a pierdut constant teren în faţa euro în ultimii nouă ani, depreciindu-se cu 25%, dobânzile la credite şi depozite au atins minime istorice, în timp ce inflaţia şi-a continuat declinul şi a intrat anul trecut pentru prima oară în teritoriu negativ. Însă ce corelaţie există între aceşti indicatori? Moneda naţională s-a depreciat constant pe parcursul ultimilor nouă ani în faţa euro, de la o paritate de 3,61 lei la finele anului 2007 la 4,52 lei în decembrie anul trecut, în timp ce dobânzile la creditele în lei şi în euro s-au înjumătăţit. Dobânzile la depozite sunt chiar şi de patru ori mai mici. Pe de altă parte, economia românească a încheiat anul 2015 cu inflaţie negativă, fiind pentru prima oară în istoria post decembristă când inflaţia intră în teritoriul negativ. „Corelaţia trebuie observată în mişcările pe termen lung, la nivel de ani. Există o tendinţă de depreciere a leului în ultimii ani în raport cu euro, dar este moderată şi este perfect în linie cu ce se întâmplă cam cu toate ţările din zona noastră. România a avut tot timpul inflaţie mai mare decât cea din Uniunea Europeană“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia, citat de Zf.
Din Wall Street aflăm că peste 250.000 de locuitori din România care nu au, în prezent, nu au acces la electricitate.
„Intr-un interval de aproape 20 de ani, distribuitorii de energie au reusit sa conecteze la retelele de energie electrica doar 0,7% din populatia tarii, potrivit celor mai recente date disponibile, respectiv cele obtinute in urma recensamantului populatiei din 2011. Daca in 1992 procentul persoanelor care locuiau in cladiri neracordate la retele electrice era de 445.000, echivalentul a 2% din populatie, in urma cu cinci ani mai erau in aceasta situatie peste 250.000 de oameni, adica 1,3% din totalul cetatenilor inregistrati in Romania. Comparativ cu perioada 1992-2002, procesul de conectare la retea a fost mai rapid in intervalul 2002-2011. Astfel, din totalul celor 445.000 de locuitori care in 1992 erau fara acces la electricitate, in 2002 se reusise conectarea la retea a mai putin de 14.000 de oameni. Din 2002 pana in 2011 numarul celor fara electricitate in locuinte a scazut de la 430.000 la 255.000. Ministerul Energiei nu a oferit o situatie actualizata a numarului de persoane care inca nu beneficiaza de acest serviciu”, potrivit Wall Street.
Prosport scrie despre jucătorii convocaţi de selecţionerul Anghel Iordănescu, pentru turneul amical din Turcia.
„În perioada 25 ianuarie – 6 februarie, un lot format din 25 de jucători din campionatul intern va efectua un stagiu de pregătire în Antalya sub comanda staff-ului primei reprezentative. În ciuda faptului că Laurenţiu Reghecampf a cerut să aibă cât mai puţini jucători convocaţi, Anghel Iordănescu a luat şase jucători de la gruparea campioană. Din lotul convocat fac parte şase dintre jucătorii Stelei, titulari de drept, dar şi jucători nou veniţi la formaţia pregătită de Laurenţiu Reghecmapf. Paul Papp, Alin Toşca, Mihai Pintilii, Nicolae Stanciu şi Adrian Popa. Selecţionerul Anghel Iordănescu n-a ţinut cont de părerea lui Reghecampf şi a luat jucătorii pe care i-a dorit, chiar dacă unii dintre ei au mai fost convocaţi chiar şi în preliminariile pentru Euro 2016. Toşca şi Niţă sunt debutanţi”, informează Prosport.
Din Gazeta Sporturilor aflăm că Gigi Becali nu e dispus să accepte plecarea celor şase stelişti convocaţi de Anghel Iordănescu, pentru cantonamentul echipei naţionale, în Turcia.
„M-a sunat Reghe şi mi-a zis că nu e în regulă ce se întîmplă. Am luat numărul lui Burleanu, dar nu l-am prins la telefon. În Europa nu se întîmplă aşa ceva. Nu vedeţi că nu avem cu cine să jucăm? Am scăpat de dictatura lui Sandu şi intrăm în alta? Dacă noi am votat contra în şedinţa de la Ligă, de ce s-a mai votat la Comitetul Executiv, unde se face cum vor ei?” Patronul Stelei e supărat şi pe selecţionerul Anghel Iordănescu: „Să mă ierte nea Puiu, dar nu mai merge aşa cum vrea el! Noi ne afiliem Europei şi ne ghidăm după ea, nu mai sîntem pe vremea lui Ceauşescu. Steaua joacă cu echipe tari, iar naţionala nu ştie cu cine joacă. N-are cu cine! Nea Puiu nu înţelege că trebuie să respectăm nişte date FIFA, nu facem noi după ureche”, spune Becali, citat de Gsp.