Ziarele de miercuri scriu despre remanierea guvernamentală decisă de premierul Cioloş, dar şi despre ansarea Proiectului România competitivă.
Sub titlul „Bancherul inelelor: bijuterii şi excursii pentru nevastă şi amantă pe bani publici”, Adevărul scrie despre o nouă anchetă a DNA: „Luxul pe banii statului în care a vrut să trăiască l-a trădat în cele din urmă pe Radu Frîncu, fostul preşedinte al Care România, compania de asigurări care are ca acţionar majoritar, cu 93,78%, Eximbank – bancă cu capital majoritar de stat. Nu mai puţin de 53 de infracţiuni de abuz în serviciu şi 7 de uz de fals a reuşit să strângă bancherul în dosarul penal prin care tocmai a fost trimis în judecată. În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii arată printre altele cum pe 6 septembrie 2012 Radu Frîncu cobora din maşină în faţa luxosului hotel „Le Meridien”, din Monte Carlo (Monaco). La braţul său era o tânără elegantă, manechinul Oana Marica”.
Gândul titrează „Remanierea-fulger a lui Cioloş. Cine a plecat şi cine sunt noii miniştri din Guvern” şi prezintă propunerile ce vor fi transmise la Cotroceni miercuri dimineaţă. Acelaşi subiect este abordat pe prima pagină şi de Jurnalul Naţional, care face bilanţul remanierilor Guvernului.
Sub titlul Klaus Iohannis a lansat o nouă și amplă campanie de Trăncăneală nesfîrșită, editorialistul Evenimentului Zilei Ion Cristoiu analizează cu ironie lansarea Proiectului România competitivă: „Cînd a mai avut România Proiect de ţară lansat public, în sunete de alămuri propagandistice? Niciodată. Nici pe vremea lui Ştefan cel Mare, nici pe vremea lui Carol I, nici pe vremea Mareşalului Antonescu, nici pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Domnitori, regi, mareşali, secretari generali, premieri, preşedinţi au condus România cum au putut şi mai ales cum i-au lăsat vremurile. Fiecare a făcut şi el ce a putut. Ştefan cel Mare s-a bătut cu turcii. Carol I a obţinut Independenţa. Ferdinand a făcut România Mare. Mareşalul Antonescu ne-a trecut Prutul. Nicolae Ceauşescu ne-a făcut metrou. Toţi conducătorii de pînă acum au făcut cîte ceva pentru România. Nu i-au făcut un Proiect de ţară. A venit Klaus Iohannis după aproape doi ani de mandat petrecuţi cu Soţia şi s-a gîndit că n-are nici un rost să ne facă autostrăzi, W.C.-uri în casă, trenuri care să nu întîrzie, softuri care să meargă, spitale în care să nu mori cu zile. Toate aceste lucruri sînt prea mici. Convins de asta, Klaus Iohannis a socotit că românii au nevoie nu de autostrăzi, nu de trenuri, nu de subvenţii în agricultură, ci de un Proiect de ţară. Şi marţi, 5 iulie 2016, acest Proiect s-a lansat cu huiet. Se numeşte România competitivă”.
Cotidianul observă „O recomandare a FBI crucială pentru campania prezidențială din SUA”, pentru că Hillary Clinton scapă de acuzații în cazul e-mailurilor secrete, iar Hotnews scrie că „România va obţine la summitul NATO de la Varşovia o dezvoltare a planului de contingenţă”, explicând „Ce se întâmplă cu ideea unei flote aliate la Marea Neagră”.
Ziarul Financiar face o analiză critică a celor „5.000 de cuvinte ‘istorice’ care vor face România mai competitivă şi vor aduce prosperitate” şi detaliază: „4,5 milioane de români se duc oficial în fiecare zi la muncă înghesuindu-se în autobuze, metrouri, sau pe drumuri, pentru un salariu din care statul ia 80% prin taxe şi impozite (pentru a plăti un salariu net de 1.000 de lei, impozitele şi taxele aferente sunt de 800 de lei). La polul opus, patru lideri „au produs” 5.000 de cuvinte, goale, fără cifre, fără ţinte, fără nimic, prin care se angajează să facă România mai competitivă şi mai prosperă.
Ca o ironie a istoriei, patru lideri politici ai României – preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi unul dintre vicepremieri, Costin Borc, au venit în faţa ţării, în clădirea Casei Poporului, pentru a prezenta documentul strategic „România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă”.
Wall Street titrează „Romania Profesionista are nevoie de doua generatii de doctori adevarati pentru a repune sistemul medical pe picioare”, citându-l pe Ovidiu Palea, directorul general al unui centru medical, care crede că „Sistemul medical din Romania are mai multe neajunsuri, de la regulile de igiena care nu sunt respectate, pana la lipsa de incredere a pacientilor in mediul sanitar, iar rezolvarea acestora se regaseste, in primul rand, in reformarea sistemului de invatamant medical”.
Gazeta Sporturilor prezintă „Toate detaliile legate de noul selecționer”, pentru care se luptă şi alte federații. Este vorba de un tehnician neamț, care nu va primi un salariu mai mare de 500.000 de euro, dar va fi un străin la nivelul lui Mircea Lucescu. La rândul său, Prosport scrie în exclusivitate că „Dinamo şi-a trimis oamenii să ia lecţii de marketing la PAOK Salonic”.
Click constată că „Alina Borcea continuă să-i dea peste cap planurile soţului său. Timişoreanca a ratat din nou sosirea în România, după ce anunţase că se întoarce din America chiar în prima zi a acestei luni. Şi asta după ce Cristi Borcea o aşteptase în zadar şi luna trecută pentru a semna actele de divorţ la notar”.
Libertatea titrează „Cursele morții se grăbesc să pornească din oră în oră. Neregulile din transportul rutier de persoane”, constatând că „Peste 200 de milioane de pasageri se urcă anual într-un microbuz, autobuz sau autocar pentru a ajunge mai repede la destinație decât cu trenul. Pentru că mijloacele de transport sunt vechi, iar șoferii sunt grăbiți și obosiți, multe călătorii se termină tragic”.
Cancan prezintă înregistrări cu momentele în care „Mezina familiei Băsescu a dat nas în nas, la mare, în weekend, cu doi dintre foştii ei iubiţi! Elena Băsescu s-a relaxat, weekendul trecut, alături de familia ei în staţiunea Mamaia”.