Marți, bloggerii scriu despre acordul României cu Fondul Monetar Internațional, despre elementele de luat în seamă în achiziționarea unei locuințe, despre românii care luptă Contra ISIS în Siria, dar și despre afacerea EADS.
Moise Guran a scris, pe blogul personal, despre declaratia guvernatorului BNR Mugur Isarescu cu privire la acordul cu Fondul Monetar International (FMI). „Întrebat în acest weekend dacă România ar trebui să continue într-un acord cu FMI, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat un răspuns uşor scăldat şi, cel puţin mie, îmi este greu să înţeleg dacă răspunsul a fost sincer sau nu”, a precizat jurnalistul. El a spus ca, intradevar avem nevoie de FMI însă, în condiţiiile unor reforme fiscale de o asemenea amploare, României îi va fi greu să convingă pieţele internaţionale că bugetul va rămâne echilibrat. Isărescu are în favoarea sa ultima analiză a Comisiei Europene, care consideră că anul viitor deficitul bugetar se va dubla, a subliniat Guran. In acest context, Moise Guran a tinut sa precizeze ca probabil guvernatorul BNR ştie că cei de la FMI nu vor fi de acord cu tăierile de taxe. „La experienţa sa, trebuie că Isărescu mai ştie ceva: FMI-ul este Bau-Baul perfect, el este folosit ca atare de toţi politicienii laşi, care nu au curajul să-şi asume răspunderea pentru măsuri economice ieşite din tipar. Victor Ponta probabil abia aşteaptă să mai vină FMI-ul şi să-i spună: aia n-o poţi face, aia e prea riscantă, stai cuminte, bagă-ţi minţile-n cap, am făcut noi o simulare aritmetică şi uite cam atât îţi mai rămâne din curajosul Cod Fiscal ultra-liberal… Deja Ponta a făcut un aranjament cu parlamentarii propriului partid, iar aceştia au scos tăierea accizelor din Codul Fiscal şi au modificat reducerea impozitului pe dividende”, a subliniat Guran.
De pe blogul Zoso.ro aflam care sunt elementele de luat in seama in momentul in care dorim sa achizitionam o locuinta. Astfel, primul pas e stabilirea imobilului căutat și a zonei. „Foarte mulți români merg pe principiul “noi ne căutăm patru camere, dar ne luăm de cât avem, deci două” sau “zona noastră de interes este Buzău, dar dacă găsim o ofertă bună la Predeal nu zicem nu, ce mai contează 200km în plus la navetă”. Tipul ăsta de cumpărători sunt cei doriți de agenții și vânzători, și ajung cu ștreangul de gât pentru că au făcut alegerea greșită și nu mai au puterea sau tăria să schimbe ceva, așa că merg înainte, triști și supărați pe viață”, a precizat bloggerul. Al doilea pas este așteptarea, precizeaza Zoso. Casele decente nu se găsesc pe toate drumurile, spune bloggerul, care povestit prin ce a trecut el in momentul in care a vrut sa achizitioneze o locuinta. „Nouă ne-a luat un an și ceva să găsim ce voiam, am stat și am așteptat, am râs la case demolabile și la 8 în curte, am vizitat imobile, am făcut screenshoturi cu prețuri, am strâns din dinți și am pândit”, a povestit Zoso.
Adelin Petrisor ne informeaza ca una din gruparile kurde care luptă împotriva ISIS în nordul Siriei susține că are 2 voluntari români. Pozele unor bărbați de 30-40 de ani au fost publicate pe pagina de Facebook a miliției. Fotografiile sunt însoțite de comentarii de susținere în engleză și română. Cei doi se pare că luptă împotriva grupării Stat Islamic din 17 februarie și respectiv 17 aprilie 2015.
Robert Turcescu prezintă un document uluitor despre afacerea EADS. Documentul de 11 pagini este o sinteză uluitoare a jafului numit „afacerea EADS”, a precizat jurnalistul. Primele două pagini ale documentului prezintă contextul favorabil care a făcut că EADS să pună mînă pe contractul de 650 de milioane de euro pentru securizarea frontierelor României. Două personaje important în acest puzzle au fost la acea vreme chestorii- șefi Toma ZAHARIA și Gheorghe CARP. Plus, desigur, premierul aflat în funcție în anul 2004, Adrian NĂSTASE, a subliniat Turcescu. „Intră în scenă „negociatorii”, pentru că statul român părea incapabil să impună discutarea directă a acestui contract cu reprezentanții EADS. Faceți cunostina, așadar, cu reprezentantă EADS în negocieri, firmă MIDOCAR CONSULTING și păstrați în memorie pentru viitorul apropiat două nume: Alexandru (Sandu) GEORGESCU și Cătălin GHIGEA. Niște „baieti destepti” ai anului 2004, care lucrau la acest proiect contra unui comision substanțial”, a precizat jurnalistul. Totu;i, în 2005 s-a schimbat situația politică. Foștii negociatori din perioadă Năstase n-au fost aruncați de EADS, dar era clar nevoie de forțe proaspete. Așa apăr în schema fostul șef SIE, numitul Cătălin Harnagea și fostul consilier prezidențial din mandatul lui Emil Constantinescu, numitul Dorin MARIAN. Plus, firmă lor, ICAR BUSINESS RESEARCH în calitate de consultant EADS. Între timp, deși contractul era deja semnat, proiectul de securizare a frontierelor există doar pe hîrtie, dar statul român deja plătea bani mulți în conturile firmei EADS. „EADS a reușit să-i hipnotizeze pe reprezentanții statului român care au virat bani mulți în conturile marilor specialiști în securizarea frontierelor, fără să pună prea multe întrebări și fără să clipească. Atât de impotenți erau reprezentanții nației române încât nici să obțină penalități de întîrziere de la EADS n-au fost în stare, nemaivorbind de faptul că în mod absolut stînjenitor, deși ei se făceau că lucreazaa€“ iar partea română plătea deja facturi de milioane de euro pentru nimic!- ai noștri că brazii insistau în mod bizar să continue proiectul de securizare a frontierelor cu această firmă”, a spus indignat Turcescu.