-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialRevenire la retorica razboiului rece In relaTiile Moscova-Londra

Revenire la retorica razboiului rece In relaTiile Moscova-Londra

Activitatea filialelor British Council din Sankt Petersburg si Ekaterinburg a fost "suspendata" din cauza actiunilor autoritatilor ruse impotriva institutiei, condamnate de ministrul britanic de Externe, presedintia slovena a UE si SUA.
directorul general al british Council, Martin Davidson, a anuntat ieri "suspendarea" activitatii filialelor din Sankt Petersburg si Ekaterinburg ca urmare a actiunilor autoritatilor ruse din ultimele zile, indreptate impotriva personalului britanic si rus. Biroul din Sankt Petersburg fusese inchis inca de miercuri, dupa ce toti angajatii si colaboratorii rusi fusesera convocati la sediul FSB (fostul KGB).
"Pentru a apara cetatenii rusi si a preveni folosirea lor ca unelte in jocurile provocatoare ale britanicilor, organele FSB au inceput munca de lamurire in randul cetatenilor rusi care lucreaza pentru aceasta organizatie", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul serviciului federal rus de securitate. Potrivit variantei FSB, cetatenilor rusi li s-ar fi explicat ca British Council nu opereaza legal in Sankt Petersburg si in Ekaterinburg si, prin urmare, nici contractele lor nu ar fi in ordine.
Cu o seara inainte, directorul filialei British Council din Sankt Petersburg, Stephen Kinnock, fiul lordului Neil Kinnock, fost lider laburist si membru al Camerei Lorzilor, a fost oprit de politisti rusi si retinut timp de 45 de minute in masina sa, sub acuzatia de conducere in stare de ebrietate.
Ieri, in fata Camerei Comunelor, ministrul britanic de Externe, David Miliband, si-a exprimat "furia" si "consternarea" in fata atitudinii "reprobabile si nedemne de un stat mare" a autoritatilor ruse, deplangand actiunile de "intimidare" a personalului British Council. Presedintia slovena a Uniunii Europene a cerut Moscovei sa lase centrul cultural britanic "sa functioneze liber" si "sa nu impiedice" activitatea acestuia. SUA si-au exprimat "regretul" fata de "escaladarea masurilor intreprinse de autoritatile ruse".

 

» Ruperea relatiilor

Presa rusa avertiza ieri asupra riscului ruperii relatiilor diplomatice dintre Londra si Moscova. Potrivit publicatiei "Argumenti nedeli", diplomatia britanica a avertizat deja Moscova ca, in cazul in care autoritatile ruse vor trece la ridicarea documentelor apartinand British Council in Rusia, ambasadorul rus in Marea Britanie va fi declarat persona non grata si expulzat in 24 de ore, ceea ce ar atrage o masura similara impotriva ambasadorului britanic in Rusia, altfel spus, ruperea relatiilor diplomatice. Londra a angajat consultari cu aliatii sai din NATO si din UE, solicitand elaborarea unei pozitii comune a comunitatii euroatlantice, iar reactia presedintiei UE nu a intarziat. "Acesta risca sa fie cel mai mare scandal diplomatic intre Occident si Rusia pe teritoriul unei foste republici sovietice", avertiza ieri si "Vremia Novostei"

Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă