11.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialReţetă tradiţională din Muntenia: Puricei

Reţetă tradiţională din Muntenia: Puricei

Ca multe alte mâncăruri cu specific tradiţional, „Puriceii” sunt un fel de mâncare făcut la ţară şi încropit din resturi: de friptură şi de mămăligă, încălzite şi amestecate, mâncate cu mâna.

Există mai multe reţete de „Puricei”, cu diferite ingrediente, în funcţie de perioada în care erau pregătite: vara – o reţetă mai uşoară, cu mai multă brânză şi mai puţină carne şi grăsime; iarna – o reţetă mai grasă, cu jumări, carne şi cârnaţi, toate prăjite în untură sau ulei.

Ingrediente:

1kg de mălai

200-300 g cârnaţi

2-3 linguri ulei

Piper

Opţional:

300 g brânză de burduf / telemea oaie

3-4 ouă

lapte bătut

Mod de preparare:

Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.

Varianta 1

Se pregăteşte o mămăligă vârtoasă din mălai şi se lasă să se răcească (preferabil până a doua zi).

Se prăjesc cârnaţii tăiaţi mărunţi, peste care se pot adăuga resturi de friptură şi jumări, într-un ceaun sau tigaie.

Peste cârnaţi, se fărâmiţează mămăliga şi se frământă toată amestecătura timp de câteva minute, pe foc, cât să se topească untura şi să pătrundă, odată cu bucăţile de jumări, carne, cârnaţi, în bucăţile de mămăligă.

Mod de servire: Se mănâncă cu varză acră tocată şi stropită cu ulei.

Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Muntenia: Vinete umplute

Varianta 2

Se prepară o mămăligă normală şi se lasă să se răcească (preferabil până a doua zi). Mămăliga rece se fărâmiţează cu furculiţa ca să se usuce. Se pune mămăliga în uleiul încins şi se amestecă fără încetare, cu lingura, ca să nu se ardă.

Când mămăliga s-a sfărâmat, devenind iar mălai şi începe să îşi schimbe culoarea se pune brânza de burduf fârâmiţată cu furculiţa şi se amestecă repede în continuare până brânza se înglobează în mălaiul copt. Împreuna cu brânza se adaugă şi cârnaţii tăiaţi foarte mic.

Opţional, se adaugă ouăle bătute bine continuând să amestecăm până când acestea se înglobează în mălaiul îmbunătăţit, fără să se facă „omletă”.

Se adaugă piper după gust.

Mod de servire: Se servesc calzi, de preferat, cu laptele bătut, pentru a tăia greaţa.

Citeşte şi: Reţetă tradiţională din Muntenia: Mâncare de conopidă

Pont:

Adevărata savoare a mâncării stă în prepararea ei cu mâinile goale. Puriceii sunt de fapt cocoloaşele de mămăligă cu carne pe care le strângi între degete şi le mănânci.

Tradiţii culinare:

Reţeta tradiţională ”Puricei” a fost oferită de Dolores Benezic, autor al blogului www.dollo.ro şi preparată de Daimon Trattoria, în cadrul proiectului ”Descoperă tradiţiile culinare româneşti!”. Proiectul, derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis, îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă