19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialReţetă tradiţională din Crişana: Gimicuş

Reţetă tradiţională din Crişana: Gimicuş

Gimicuşul este un preparat tradiţional din Crişana, care se găteşte cu mălai, slănină afumată şi caltaboş sau sângerete, conform unui comunicat al Russenart Communications, într-un comunicat remis redacţiei.

Citeşte şi Reţetă tradiţională veche din Banat: Cici cu mac

Ingrediente

· Mălai copt

· Slănină afumata (sau costiţă afumată)

· Cârnat afumat

· Sângerete sau caltaboş afumat

· Ulei pentru prăjit

Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.

Cum să preparaţi Gimicuş

Slănina sau costiţa afumată se feliază şi se pune la prăjit. Se adaugă caltaboşul sau sângeretele tăiat felii se adaugă peste costiţă, după ce începe să se rumenească.

Se prepară mălaiul copt: din mălai, apă, sare, o lingură de zahăr şi puţină drojdie se face un aluat, care se pune la cuptor până se coace.

Citeşte şi Reţetă bănăţeană de Mălai copt (mâncare de post)

După ce s-a răcit mălaiul copt, se taie în felii, care se adaugă peste preparatele din carne. Mălaiul copt va absorbi grăsimea care a rămas în urma prăjelii. 

Gimicuşul se serveşte cu murături.

Dacă nu vreţi să preparaţi mălai copt, puteţi folosi nişte mămăligă veche, pe care trebuie să o adăugaţi în tigaie şi să o amestecaţi cu grăsimea lăsată de slănina şi caltaboşul prăjite.

Reţeta tradiţională din Crişana face parte din proiectul „Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Reţeta ”Gimicuş” a fost primită de la Pensiunea La Bade Ioane, Comuna Bata, Judeţul Arad (Crişana) şi preparată de Gelu-Marian Jilavu.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă