Reţetă de clătite Ana Lugojana este specifică din Banat şi este foarte delicioasă.
Ingrediente (pentru 8 clatite):
Aluat pentru clatite
3 oua
300 de grame de faina
300 de ml. de lapte
250-300 de ml. de apa minerala sau lapte
3 linguri de unt topit (optional)
1 praf de sare
1-3 linguri zahar (opţional)
1 plic de zahar vanilat,
coaja rasa de lamaie (optional)
aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prajit
Citeşte şi Reţetă bucovineană: Tocinei
Umplutură
250 de grame de brânză de vaci
5 ouă
2 linguri de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
200 grame de smântână dulce2
50 de grame de zahăr
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil opţional,
coaja rasă de la 1 portocală
Mod de preparare:
Vizulizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Se pregateste aluatul de clatite folosind ingredientele necesare si se prajesc 8 clatite, cat mai subtiri.
Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puţină coajă rasă de portocală (opţional) şi 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.
Se pregăteşte sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenuşurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna.
Clătitele se umplu cu amestecul de brânză şi se împachetează ca sarmalele.
Clătitele astfel pregătite se aşează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt şi pe deasupra. (O altă opţiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porţie.)
Se toarnă peste clătite crema de gălbenuşuri si smântână şi se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Citeşte şi Reţeta dobrogeană: Plachie ca în Delta Dunării
Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albuşurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) şi se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat şi se obţine o bezea fermă, lucioasă.
După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenuşuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor şi se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poş pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferinţă. Tot opţional, se poate presăra desupra bezelei puţină coajă rasă de portocală.
Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua şi se servesc imediat, fierbinţi.
Clătitele bănăţene se pot monta în porţii individuale de câte două persoane sau pe platou, socotind câte două clătite pentru fiecare mesean (varianta preferată şi atunci când se fac clătitele acasă) şi se pot, deasemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă.
Citeşte şi Amator de whisky? Află cum poţi să îl foloseşti în bucate
Reţeta a fost lansată de Hanul Ana-Lugojana şi s-a răspândit in tot Banatul, fiind promovată de Laura Laurenţiu pe blogul Retete ca la mama. Această reţetă a fost inclusă în proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis. Proiectul îşi propune să promoveze în perioada februarie-noiembrie reţetele culinare româneşti din diferite regiuni istorice în restaurantele din Bucureşti.
Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti.