36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialRetelele ucrainene de contrabanda din Delta, anihilate de DIICOT

Retelele ucrainene de contrabanda din Delta, anihilate de DIICOT

» Procurorii din Galati au anihilat o retea de traficanti de tigari si de persoane care activa de mai mult timp in zona Isaccea.
» Protectorii acestei retele erau doi politisti locali.
» Ucrainenii au organizat astfel de retele in mai multe localitati din Delta unde detin proprietati imobiliare.

Grupari bine organizate, dotate cu ambarcatiuni de mare viteza si autovehicule de transport marfa sunt din ce in ce mai active in contrabanda cu tigari din Ucraina si Moldova.  Acesta a devenit "modelul" contrabandistilor de la granita de est. In cadrul unei operatiuni nocturne, a fost capturata cea de-a cincea retea de contrabanda cu tigari descoperita in acest an de politistii de frontiera din Galati. "Noutatea" in acest caz este ca reteaua era coordonata de agentul-sef Nicolae Milosevici, de la Politia de Frontiera Tulcea. Gruparea "lucra" pe Dunare, in zona granitei comune dintre Romania, Republica Moldova si Ucraina.

La capturarea retelei, politistii din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati au colaborat cu cei de la Sectorul Politiei de Frontiera Isaccea, din cadrul IJPF Tulcea si directiile SRI din Galati si Tulcea, intreaga operatiune fiind coordonata de procurorii de la DIICOT Galati. Pentru a fi stranse suficiente date pentru organizarea flagrantului si punerea sub acuzare a contrabandistilor, timp de sase luni au fost "filate" toate miscarile celor noua membri ai retelei, iar transporturile de tigari de contrabanda au fost urmarite si capturate de la "detailisti", inainte de a fi vandute.

Modul de operare
Tigarile erau livrate la malul Dunarii de "partenerii" moldoveni si ucraineni si erau preluate de membrii gruparii, care, la adapostul intunericului, le transportau cu barci pneumatice pe malul romanesc, in zona Isaccea, de unde le duceau in mai multe "depozite" amenajate la domiciliile lor. Dupa aceea, erau livrate pe piata neagra. In cursul flagrantului, politistii de frontiera din Galati si Isaccea au urmarit transportul pe Dunare si i-au capturat pe trei dintre membrii gruparii in timp ce transportau marfa de la malul Dunarii spre Isaccea, cu un microbuz.

"Cu aceasta ocazie, a fost  descoperita asupra a trei cetateni romani, domiciliati in judetul Tulcea, cantitatea de 70.145 pachete de tigari, diferite marci, de provenienta din Republica Moldova si Ucraina, in valoare de 50.000 euro, pe care acestia o transportau cu ajutorul unui microbuz de marfa", a declarat seful IJPF Galati, Didel Badarau. Procurorii DIICOT au retinut pe noua dintre membrii gruparii, pentru care instanta de la Tribunalul Galati a emis mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Din grupare mai faceau parte si alti localnici din Isaccea. Au fost indisponibilizate in vederea confiscarii atat cele peste 70.000 de pachete de tigari, cat si mijloacele de transport folosite la transportarea marfii: o autoutilitara Fiat Ducato, un Opel Astra, un BMW si un Matiz. Prejudiciul creat statului roman este cifrat la aproape 550.000 lei.  

Retea mult mai ampla
Procurorul Victor Grigoras, seful Biroului DIICOT Tulcea, a afirmat, in mai multe randuri, ca "pe granita ucraineana de la Dunare se face frecvent contrabanda si trafic de persoane. Acest fenomen a fost posibil pentru ca la gruparile de infractori din Ucraina au aderat si cetateni romani din localitatile limitrofe granitei ucrainene, ceea ce face mai dificila prinderea contrabandistilor".

Exista informatii ca astfel de grupuri de draficanti ar exista in majoritatea localitatilor din judetul Tulcea riverane granitei cu Ucraina. Procurorii DIICOT mai au in supraveghere si alti politisti de frontiera, de la posturile de politie din Delta, care sunt supectati ca ar proteja retelele de traficanti ucraineni. Potrivit anchetatorilor, contrabandistii din Ucraina au cumparat sau au inchiriat terenuri si imobile in satele romanesti de granita pentru a justifica drumurile foarte dese pe care le fac in Romania. Din aceste imobile ei coordoneaza actiunile de contrabanda cu tigari si trec ilegal peste granita persoane care doresc sa ajunga in Uniunea Europeana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă