17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialReteaua de contrabanda cu tigari "Taifunul", spulberata

Reteaua de contrabanda cu tigari „Taifunul”, spulberata

» O noua grupare de contrabanda a creat un prejudiciu de trei miliarde de lei vechi a fost anihilata.

» Contrabandistii transportau tigari pe cai si foloseau statii de emisie-receptie pentru a nu fi interceptati.

» Aceasta este cea de-a patra retea de contrabanda cu tigari capturata de politistii de la IJPF Galati in acest an.

Politistii de frontiera au capturat o retea de trafic de tigari din Republica Moldova si Ucraina, care alimenta cu tigari pietele negre din Constanta si Tulcea. Cazul cu numele de cod Operatiunea "Taifunul" a fost investigat timp de sase luni de politistii de frontiera din Galati si Tulcea, care au lucrat in colaborare cu lucratori ai SRI de la Galati si Tulcea si sub coordonarea unui procuror de la DIICOT Galati. Din grupare faceau parte opt persoane, cinci romani si trei straini. Pe 6 august, politistii de frontiera si trupele de "mascati" de la Inspectoratul de Jandarmerie Galati au efectuat trei descinderi simultane la domiciliile membrilor retelei din comuna tulceana Garvan, situata pe malul Dunarii, in zona Cotul Pisicii.

 

"Investigatiile s-au derulat pe parcursul mai multor luni, rezultand faptul ca reteaua este formata din cetateni romani si straini, din Republica Moldova si Ucraina, coordonatorii retelei fiind trei tulceni, Dumitru P., Viorel P. si Mihaita P., cu varste intre 22 si 28 ani, membri ai aceleiasi familii. Pentru probarea activitatii infractionale au fost monitorizate mai multe transporturi de tigari, care au fost trecute ilegal in Romania, din Moldova si Ucraina, de catre membrii gruparii cu ajutorul unor barci pneumatice", ne-a declarat seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati, comisarul-sef Didel Badarau. Tigarile erau preluate de pe malul Prutului si Dunarii, din zona porturilor Giurgiulesti si Reni, erau aduse in "depozitele" de la Garvan, de unde erau distribuite spre Constanta si Tulcea.

 

Cei trei capi ai retelei sunt frati si sunt cunoscuti ca lideri ai interlopilor din zona. "Liderii gruparii aveau un comportament deosebit de recalcitrant, erau cunoscuti in zona ca sefi ai lumii interlope. Ei foloseau la transportarea tigarilor persoane care nu aveau venituri. Ei, liderii, erau creierul retelei", ne-a declarat unul din politistii de frontiera care au investigat cazul. Reteaua functiona dupa reguli foarte stricte, fiecare transport era constituit din fix 15.000 de pachete de tigari, comunicatiile intre membri se faceau prin statii de emisie-receptie cu raza scurta, nu prin telefon, iar dupa transportarea tigarilor pe Dunare urmau trasee prin mlastinile si padurile din preajma Garvanului.

 

"Acesti contrabandisti foloseau din plin posibilitatile de a se sustrage urmaririi prin utilizarea unor mijloace de care noi nu dispunem, e vorba de caii pe care ii foloseau pentru a transporta marfa, strecurandu-se prin padure si prin zonele de mlastina", a adaugat comisarul-sef Didel Badarau. Valoarea prejudiciului creat prin introducerea ilegala a tigarilor in tara este de 300.000 de lei. Instanta de la Tribunalul Galati a dispus arestarea preventiva, pentru 29 de zile, a celor trei frati interlopi care conduceau reteaua.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă