32 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialRestante de 70 de miliarde la plata TVA

Restante de 70 de miliarde la plata TVA

Mai multe fabrici din cadrul Siderca au fost taiate dupa ce au fost trecute prin mai multe maini, pana au fost taiate ca fier vechi, in mare parte, din mana-n mana. In contul creantei de 32 milioane de dolari, obtinuta prin „umflarea” in instanta a datoriei initiale, Lemtrans a obtinut o serie de fabrici, printre care Uzina cocsochimica si Fabrica de oxigen. Acestea au parcurs traseul Sindicat Siderca Ð asociere intre Sindicat si Lemtrans Ð firme cu actionari Sindicatul Siderca si Lemtrans. Unele dintre ele au ajuns, in cele din urma, in mainile unei firme care-i apartine lui Bercaru in proportie de 50%. Toata tranzactia s-a soldat si cu neincasarea a 70 de miliarde de lei la bugetul de stat.
Din creanta umflata de 32 milioane de dolari, Lemtrans a cesionat 3 milioane de dolari catre sindicatul Siderca, la data de de 8 iunie 2004.
La data de 4 octombrie 2004, sindicatul Siderca a adjudecat la licitatie mai multe active din cadrul combinatului Siderca SA. A adjudecat la acea licitatie 8 imobile, intre care fosta uzina cocsochimica, fabrica de oxigen si sectorul refractare si cel de intretinere. Doua zile mai tarziu, executorul judecatoresc a emis si facturi pe numele sindicatului pentru bunurile respective, evaluate la 75% din valoarea istorica (cea din 1992). Adjudecarea acestora de catre sindicat ar fi garantat, practic, ca respectivele imobile nu mai puteau ajunge pe mana magnatilor fierului vechi. Potrivit legii, sindicatele nu pot desfasura activitati comerciale, nu aveau voie deci sa instraineze cladirile.
Poate ca aceasta sa fi fost si logica executorilor, atunci cand au anulat toate facturile emise pe numele sindicatului si le-au refacut pe numele „Lemtrans International SA Ð Sindicatul Siderca”(?!). Probabil in temeiul asocierii, fara personalitate juridica, dintre sindicat si Lemtrans (15% sindicatul, restul Lemtrans), care avea drept scop, printre altele, „preluarea in proprietate si administrare comuna a unor active ale SC Siderca SA”. Cert este ca adunarea generala extraordinara a actionarilor (n.r. – a asocierii fara personalitate juridica) a aprobat vanzarea acestora catre societati comerciale in care actionari erau chiar Lemtrans si sindicatul.
Astfel, Lemsid SRL Calarasi a „cumparat” sectorul intretinere, Refrasidlem pe cel de refractare, Sindlem a luat uzina cocsochimica iar Oxilem a preluat fabrica de oxigen. Actele de vanzare nu au fost incheiate in forma autentica, fabricile fiind vandute din mana-n mana. Atat lichidatorul, cat si liderul de sindicat spun ca unul dintre ultimii proprietari ar fi Berto Prest SRL, unde actionari erau, cu cate 50%, Constantin Bercaru in persoana si Titi Petroesc. Cel din urma este actionar si la Metalexportimport, societate care figureaza in informarea Autoritatii Nationale de Control ca „pagubita”, ea avand dreptul la o parte importanta din creanta reclamata de Geomin si preluata de Lemtrans asupra Siderca.

Adjudecarea s-a facut fara plata TVA

Desi facturile emise de executorul Victor Serban sunt cu TVA evidentiata, mai bine de 89 de miliarde de lei reprezentand taxa pe valoarea adaugata nu au mai fost platite la buget in contul Siderca SA, asa cum prevede legea. Asa reiese dintr-un control efectuat de „Finantele” din Calarasi la sediul executorului. Executorul spune ca suma ar fi mai mica de circa 70 de miliarde.
Intrebat de ce a intocmit actele de adjudecare in favoarea Sindicat Ð Lemtrans fara ca acestea sa fi platit TVA-ul, Serban a sustinut ca a procedat in mod legal. Codul de Procedura Civila in vigoare la data tranzactiei prevedea ca actul de adjudecare se va face „dupa plata integrala a pretului” (art. 516) si ca, daca cel care castiga licitatia (adjudecatarul) nu depune pretul in 30 de zile de la data vanzarii, imobilul se va scoate din nou la vanzare. Victor Serban a recunoscut in discutia purtata cu redactorii de la „Romania libera” ca plata integrala a pretului inseamna si plata TVA, dar continua sa sustina ca a emis legal actele de adjudecare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă