26.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialResponsabili din invatamant, trimisi in judecata pentru deturnare de fonduri europene

Responsabili din invatamant, trimisi in judecata pentru deturnare de fonduri europene

Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Bacau, a finalizat prin rechizitoriu un dosar de deturnare a fondurilor europene si a trimis in judecata 15 persoane, cele mai multe din judetul Neamt, dar si din judetele Iasi si Bacau, majoritatea responsabili din cadrul Inspectoratului scolar Neamt sau directori de institutii de invatamant.

Printre cele 15 persoane se afla fostul inspector scolar general de la Neamt, Emil Creanga, adjunctii lui, Constantin Spiridonescu, Neculai Ionescu si Rodica Anca Savin, contabili si directori de licee, precum si reprezentanti ai unor societati comerciale. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor s-a constituit parte civila in dosar cu suma de 84.963,07 euro.

In cursul anului 2002, Inspectoratul scolar Judetean Neamt a devenit beneficiarul unui proiect finantat din fonduri PHARE intitulat "Sistem de formare si perfectionare a resurselor umane in vederea practicarii agroturismului in echipa si infiintarii de microferme agroturistice private in zona Nord-Est" . Proiectul trebuia implementat de catre ISJ Neamt in parteneriat cu mai multe institutii de invatamant din judetele Neamt, Bacau, Botosani si Iasi, fiecare avand un grad de implicare diferit si responsabilitati distincte.

 

Conform rechizitoriului DNA, in perioada 25 martie 2003 – 29 martie 2004, cei in cauza au desfasurat "activitati ilicite care au condus la obtinerea sau utilizarea contrar dispozitiilor legale a sumelor de bani alocate acestui proiect, intocmind in fals mai multe inscrisuri oficiale care sa ateste, in mod nereal, cheltuirea in mod corect a sumelor de bani obtinute pentru implementarea proiectului".
Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus luarea masurii sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ale celor acuzati.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă