15.2 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022
AcasăSpecialRepublica Moldova: Ce soluție au găsit parlamentarii pentru a scoate ţara din...

Republica Moldova: Ce soluție au găsit parlamentarii pentru a scoate ţara din criză

34 de parlamentari din Republica Moldova au semnat, joi, Declaraţia de constituire a Platformei Social-Democrate „Pentru Moldova” (PSDM), care intenţionează să scoată ţara din criză. Astfel, zilele viitoare vor propune preşedintelui Nicolae Timofti un candidat pentru funcţia de prim-ministru, potrivit Moldpres, citat de Mediafax.

Dintre parlamentarii semnatari, 14 sunt deputaţi care au părăsit grupul comuniştilor, iar restul aparţin Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM).

„În zilele următoare, cei 34 deputaţi vor veni și vor propune șefului statului un candidat la funcția de prim-ministru, pentru ca Republica Moldova să poată depăşi actuala situaţie de criză şi să reuşim implementarea reformelor în domeniul economic, juridic şi cel social. Reprezentanţii PSDM îi invită și pe ceilalți deputați să se alăture nouă şi să contribuie la soluționarea problemelor”, a declarat fostul deputat comunist Igor Vremea.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a precizat că scopul acestei construcţii politice este de a contribui la stabilizarea ţării şi de a constitui un Guvern consistent. Mai mult, el a precizat că PSDM a devenit cea mai mare formaţiune politică din Parlament, care va „mobiliza celelalte forţe, pentru a vota Guvernul”.

Citeşte şi:  Scenariu negru descris de premierul desemnat de la Chişinău. Ion Sturza vorbeşte despre întârzierea pensiilor şi salariilor, începând din februarie

„Avem semnale că şi alţi deputaţi vor să adere la noi. Reprezentanţii PSDM deţin astăzi 34 de mandate, mai avem nevoie de 17 voturi pentru a vota un Guvern, există toate şansele să le găsim. Mai mult, avem semnale că vom aduna 61 de voturi, care vor fi necesare pentru alegerea preşedintele ţării în luna martie. Zilele următoare, PSDM va nominaliza un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi îl vom prezenta preşedintelui ţării”, a adăugat Sîrbu.

Paisprezece deputaţi comunişti au anunţat luni că părăsesc formaţiunea, precizând că vor forma propria platformă parlamentară, Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”. În aceeaşi zi, reprezentanţi ai PDM au avut o întâlnire cu cei 14 deputați în vederea iniţierii discuțiilor privind formarea unei Platforme Parlamentare Social Democratice, care urma să reprezinte nucleul unei majorități parlamentare pro-europene.

Citeteşte şi: Premierul desemnat al Republicii Moldova, la consultări cu partidele parlamentare

Partidul Democrat (PDM, 19+1 deputaţi) şi cei 14 deputaţi care au părăsit luni grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor (PCRM), dar şi Partidul Socialist (PSRM, 24 de deputaţi) au anunţat încă de luni că nu vor susţine candidatul propus de preşedintele Nicolae Timofti pentru funcţia de premier. Pentru instaurarea noului Guvern, este nevoie de votul majorităţii simple în Parlament, adică 51 de voturi pentru, din totalul de 101 membri ai Legislativului. În condiţiile în care cele trei grupuri întrunesc un număr de 58 de mandate în Legislativ, Guvernul Ion Sturza ar putea să obţină maximum 43 de voturi.

Preşedintele Nicolae Timofti l-a propus pe fostul premier şi actual om de afaceri Ion Sturza la funcţia de prim-ministru, după ce PDM, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal-Democrat (PLDM) şi grupul Leancă nu au reuşit să ajungă la un numitor comun în privinţa desemnării unui candidat din partea acestor partide.

 

 

Cele mai citite

Nici ceai de tei nu ne mai permitem! BNR scumpește iar creditele și pare că a făcut destul. Oare?

În timp ce inflația este la cote mari, iar prețurile nu se opresc din creșteri, Banca Națională a României (BNR) încearcă să ia măsuri...
00:01:34

VIDEO: Truss face apel la partid să susțină planul economic

Prim-ministrul Liz Truss a cerut miercuri Partidului Conservator să aibă încredere în ea, angajându-se să conducă Marea Britanie prin "zile furtunoase" și să transforme...

La mulți ani Educației!

Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Educației În România anului 2022 trebuie să ne bucurăm că încă mai există Educație, iar pentru acest lucru trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă