20 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăSpecialRepublica Moldova: Liberalii, democraţii şi grupul Leancă ar putea forma o majoritate...

Republica Moldova: Liberalii, democraţii şi grupul Leancă ar putea forma o majoritate parlamentară cu deputaţii care au părăsit Partidul Comunist

Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) și grupul Leancă ar putea purta discuţii pentru formarea unei majorităţi parlamentare în Republica Moldova, alături de cei 14 deputaţi care au părăsit Partidul Comunist, informează Agerpres.

Decizia vine după ce şedinţa specială a Parlamentului de la Chişinău, la care urma să fie supusă la vot echipa guvernamentală a prim-ministrului desemnat Ion Sturza nu a mai avut loc, luni.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că vor avea loc discuţii pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi a explicat că „orice guvern care se formează trebuie să aibă în perioada sa de activitate sprijinul unei majorități parlamentare”.

Cu toate acestea, PL, PD și grupul Leancă nu pot forma însă o majoritate pentru că dispun doar de 35 de parlamentari din cei 101 ai legislativului de la Chișinău. În aceste condiţii, cei 14 deputați care au părăsit Partidul Comuniștilor, la 21 decembrie, pentru a forma platforma social-democratică ‘Pentru Moldova’ ar putea face parte din această majoritate, vicepreședintelui liberalilor, Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului.

Citeşte şi: R. Moldova: Guvernul Sturza NU a fost votat, din lipsă de cvorum

”Din majoritate ar putea face parte Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal, pe care-l reprezint, grupul fostului premier Iurie Leancă și nu este exclus să fie, dacă nu vor participa, cel puțin să susțină indirect, cei 14 foști comuniști”, a afirmat Chirtoacă.

Liderul democraților, Marian Lupu, a declarat că, până la 11 ianuarie, va fi formată o nouă majoritate parlamentară care va propune un nou candidat la funcția de premier.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, șeful statului urmează să poarte noi consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de premier. Dacă grupurile parlamentare nu cad de acord asupra unui candidat, președintele Nicolae Timofti are dreptul să desemneze un premier, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ion Sturza. În același timp, conform unei decizii recente a Curții Constituționale, dacă se formează o majoritate parlamentară șeful statului este obligat să accepte candidatul propus de aceasta.

Citeşte şi: Republica Moldova: Ce soluție au găsit parlamentarii pentru a scoate ţara din criză

Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații ce făceau parte din coaliția guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.

În prezent, Republica Moldova are un guvern interimar condus de liberalul Gheorghe Brega.

Cele mai citite

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

Aproape 4.400 de ucraineni au cerut azil în România

De la începerea conflictului din țara vecină, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. În ultimele 24 de ore a fost depusă o...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 172: Zelenski spune că armata lui Putin bombardează constant zona centralei nucleare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, seara trecută, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă