4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialReprezentant de marcă al mass-media din Ungaria, fost informator al Securităţii române

Reprezentant de marcă al mass-media din Ungaria, fost informator al Securităţii române

Peter Heltai, o personalitate a mass-media din Ungaria, a fost informator al Securităţii din România comunistă, sub numele conspirativ Hegel, potrivit unor documente şi mărturii apărute în presa ungară, relatează RFI în pagina electronică de marţi, potrivit Mediafax.

Peter Heltai a fost timp de mai mulţi ani redactor-şef al televiziunii publice ungare şi director de creaţie al televiziunii Duna.

El este fondatorul şi proprietarul mai multor organisme de presă (Inforadio, Televiziunea RTL Klub) şi membru în consiliul de administraţie al importantului trust de presă Advenio. Heltai este, de asemenea, fondatorul unei şcoli superioare de mass-media.

“Nu ştiu de ce a făcut-o. Este posibil să fi fost şantajat şi să nu fi fost ceva voluntar, însă cert este că după schimbarea de regim nu m-a contactat niciodată pentru a-şi mărturisi faptele sau pentru a-şi cere iertare”, scrie pentru o publicaţie electronică din Budapesta Tibor Gall, fost disident şi artist plastic din Cluj, care locuieşte în prezent în Germania.

Tibor Gall ceruse în urmă cu doi ani de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii acces la dosarul său din perioada comunistă, cerere care i-a fost aprobată, furnizându-i-se un material voluminos, în care informatorii figurau cu numele lor de cod. La solicitarea sa, CNSAS a deconspirat, în urmă cu câteva zile, diferitele nume în cauză, identificând numele conspirativ “Hegel” cu Peter Heltai.

Potrivit documentelor provenind de la CNSAS, multe dintre ele publicate în facsimil, “Hegel” a scris rapoarte informative despre activitatea disidenţilor şi a presei samizdat din România şi Ungaria. “Hegel” a furnizat informaţii despre revista samizdat “Ellenpontok”, care apăruse la Oradea în 1982.

Heltai, alias “Hegel” a primit din partea Securităţii misiunea de a colecta informaţii, dar şi de a difuza informaţii denigratoare despre cercurile disidente din Transilvania şi Ungaria, despre activitatea lui Gaspar Miklos Tamas, a lui Andras Keszthelyi, Attilla Ara-Kovacs, Ilona Toth, Karoly Toth, Tibor Gall, Geza Szocs, în prezent secretar de stat în Guvernul ungar, sau Marius Tabacu, şef al Filarmonicii de la Cluj. “Hegel” a scris rapoarte şi despre revista studenţească “Aetas” din Seghedin şi despre redactorul acesteia, Attila Greszka.

Peter Heltai neagă că a fost agent al Securităţii, afirmând că a furnizat informaţii sub şantaj şi că acestea erau deja cunoscute de serviciul secret comunist român.

Cele mai citite

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...

Ce este și cum arată “lerul” – Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut

Ce este și cum arată "lerul" - Puțină lume știe ce reprezintă și la ce era utilizat în trecut
Ultima oră
Pe aceeași temă