Artistul Ai Weiwei, neobosit critic al guvernului chinez, a dispărut din nou şi poliţia refuză să dea explicaţii privind arestarea lui, pe fondul unui val de represiune a disidenţei în China.
Ai Weiwei, în vârstă de 53 de ani, care a participat la elaborarea celebrului „Cuib de pasăre”, situl central al JO de vară de la Beijing din 2008 şi care recent a calificat „inuman” guvernul chinez, a fost arestat duminică în momentul când încerca să se îmbarce pentru Hong Kong. În aceeaşi zi, poliţia i-a percheziţionat locuinţa, potrivit soţiei acestuia. Neexistând nici o veste despre Ai Weiwei după arestare, Washingtonul, Parisul, Londra şi Bruxelles s-au declarat preocupate de soarta artistului, care în ultimii ani a avut probleme cu regimul comunist chinez din cauza criticilor sale vehemente, şi au cerut eliberarea sa imediată. Arestarea lui intervine într-un context dificil pentru opozanţii chinezi: în ultimele săptămâni, zeci de avocaţi şi militanţi au dispărut, au fost arestaţi sau consemnaţi la domiciliu, Beijingul temându-se de o molipsire a revoltelor din lumea arabă, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.
Ai Weiwei, fiul unuia dintre cei mai celebri poeţi moderni ai Chinei, este probabil artistul chinez cel mai cunoscut în străinătate şi recent a expus la Muzeul Tate Modern din Londra. Criticile dure faţă de liderii chinezi – „gangsteri” – şi faţă de regimul comunist „inuman”, ca şi faptul că apără numeroase cazuri umanitare l-au transformat într-un duşman al Beijingului.
Ieri, partidul comunist aflat la putere în China a declanşat un adevărat atac asupra disidentului Ai Weiwei şi a Occidentului pentru că a criticat arestarea acestuia. Global Times, primul ziar oficial chinez care a recunoscut arestarea militantului pentru drepturile omului, estima că reacţionând la soarta lui Weiwei occidentalii „nu înţeleg complexitatea” sistemului legal chinez şi „atacă” China.
Ai Weiwei a fost bătut şi reţinut în 2008, în decembrie trecut nu i s-a permis să plece la Oslo pentru a asista la decernarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez închis Liu Xiaobo. În China i s-a anulat o expoziţie, iar în ianuarie atelierul din Shanghai i-a fost demolat şi artistul a fost plasat trei luni în arest la domiciliu.