11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăLifestyleFoodTopless-ul, domeniul în care România a cucerit lumea

Topless-ul, domeniul în care România a cucerit lumea

Plaja fără sutien reprezintă de mulţi ani o obişnuinţă pentru România, fie că vorbim de litoral sau de ştrandurile din marile oraşe. Totuşi, în majoritatea ţărilor occidentale, expunerea sânilor pe plajă este o practică nepopulară sau chiar interzisă de lege.

 

Aproape oriunde vrei să faci plajă, în staţiunea Mamaia, poţi fi aproape sigur că vei fi vecin cu o doamnă sau domnişoară care se bronzează fără sutien. Obiceiul este foarte răspândit atât printre femeile tinere cu vârste între 20 şi 30 de ani, cât şi printre doamnele trecute de mult de prima tinereţe. Multe dintre doamnele care fac plajă topless sunt însoţite de copii mici.


„Sutienul lasă urme„

Cea mai întâlnită explicaţie în rândul tinerelor care aleg să se bronzeze cu sânii goi este faptul că sutienul le lasă urme, care sunt apoi vizibile pe tot parcursul anului. „Nu-mi place să mă bronzez cu sutien. Nu mai pot să port nimic tot timpul anului, pentru că pielea arată foarte urât”, spune Georgiana, de 22 de ani. „Dacă te duci la o nuntă şi porţi o rochie de seară, se vede că ai stat pe plajă cu sutien”, explică şi Cristina, o tânără care nu a vrut să-şi dezvăluie vârsta, dar care susţine că face topless doar ocazional.

O problemă de confort

Alte doamne cu care am stat de vorbă spun că au ales să facă plajă fără sutien deoarece se simt mult mai confortabil aşa. „Stau toată ziua cu sutien, şi la muncă, şi la cumpărături, de multe ori şi acasă. Măcar când vin aici, pe plajă, să mă simt bine. Nu deranjez pe nimeni. Cui nu-i place, să nu se uite”, ne-a explicat o doamnă trecută de a doua vârstă, care se bronza ieri topless pe plaja din staţiunea Mamaia.

Obişnuiţi cu această modă, bărbaţii trec nepăsători pe lângă femeile fără sutien. „Nu este prima dată când vin în Mamaia. De fiecare dată văd femei cu sânii goi. Nu pot să spun că îmi face plăcere sau nu, m-am obişnuit. Mă deranjează însă faptul că sunt şi unele mai bătrâne, care ar face bine totuşi să stea acoperite”, spune Marius, de 34 de ani. Familiile cu copii par totuşi destul de nemulţumite de moda topless. Asta pentru că, spun oamenii, de multe ori trebuie să le explice celor mici de ce unele femei nu au sânii acoperiţi. Cu toate acestea, românii par extrem de permisivi în ceea ce priveşte topless-ul. De fapt, România pare a fi o adevărată oază pentru acest fel de plajă, nu atât printre ţările vecine, cât mai ales pentru restul Europei. 

România, o ţară permisivă

Cristian Bărhălescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, regiunea SE, şi patronul unei agenţii de turism importante, a călătorit în multe ţări. „Sunt destul de puţine destinaţiile unde se face plajă topless, iar România în felul acesta se dovedeşte a fi o ţară extrem de permisivă şi de liberală în gândire, un loc unde putem spune că, în limitele bunul simţ, te poţi aşeza pe plajă (n.r. – topless) fără să fii agresat vizual sau verbal de către alţi vecini de plajă. Acest lucru nu se poate întâmpla în destinaţii ca Egipt, Turcia, Tunisia, chiar în Grecia, Italia sau Spania, care sunt destinaţii de top”, spune Bărhălescu.

Româncele şi rusoaicele, recunoscute pentru bikini

O turistă din Sibiu, care obişnuieşte să-şi petreacă vacanţele departe de litoralul românesc, în Turcia (de obicei Antalya) şi Grecia, spune că acolo aproape nimeni nu face topless, iar oamenii sunt îmbrăcaţi decent pe plajă. De exemplu, la bărbaţi este o regulă să poarte pantaloni scurţi şi nu slipuri. „Dacă vezi vreo femeie cu bikini, poţi fi sigur că este fie româncă, fie rusoaică”, a spus turista din Sibiu.

În România da, în străinătate nu

Multe dintre femeile care fac topless în România sunt nevoite să poarte sutien, atunci când ajung în străinătate. „Am prietene care în străinătate nu fac topless. Nu ştiu foarte bine care sunt regulile şi amenzile acolo şi le este frică. Plus că în ţară se simt admirate, acolo lumea nu face decât să se uite ciudat la ele”, mai spune Roxana. Există însă şi persoane care nu se jenează nici în străinătate. „De obicei merg la plajă în Cipru şi fac tot topless. Este drept, nu suntem multe, două-trei pe toată plaja, dar nu m-a deranjat nimeni până acum”, a mărturisti Georgiana.

Topless-ul, brand de ţară?

Toleranţa care există în România faţă de această modalitate de a face plajă ar putea fi speculată comercial după cum cred experţii în turism.

„Topless-ul este o diferenţă care poate să situeze România într-o nişă de piaţă, pentru că nici în ţări ca Ucraina sau Bulgaria nu îţi este uşor să faci plajă fără sutien. Există un procent destul de mare în România de femei care preferă să facă plajă topless şi nimeni nu le împiedică să facă acest lucru pe litoralul românesc”, a mai spus Bărhălescu. 

Preşedintele ANAT SE are şi o explicaţie pentru faptul că în România este permis topless-ul. „Cred că diferenţa aceasta se întâmplă din cauză că noi suntem oarecum liberi de prejudecăţi, nu avem idei preconcepute despre doamnele sau domnişoarele care fac topless. Mie, cel puţin, mi se pare un lucru normal”, a precizat Bărhălescu. Ideea este susţinută de o turistă. „Multe femei fac plajă topless pentru că se simt aşa mai libere. După părerea mea, este o prostie”, spune Roxana, de 28 de ani.

Cum este în alte ţări

Expunerea în public a sânilor a constituit un subiect de dezbatere în multe ţări europene. Până nu demult, topless-ul era interzis de lege chiar în ţări considerate liberale. Danemarca şi Suedia au legalizat această practică, la presiunea unor organizaţii neguvernamentale, relativ recent, în 2008, respectiv 2009.

În prezent, expunerea sânilor pe plajă este interzisă de lege în multe ţări de religie islamică dar chiar şi în Europa, în state precum Franţa sau Italia (doar în oraşul Pavia) sau în statul american Texas.

În majoritatea ţărilor occidentale topless-ul este totuşi permis de autorităţi dar nu este foarte popular în rândul localnicilor.

Curios, o asemenea atitudine se înregistrează şi în ţări considerate mai lipsite de prejudecăţi.  Astfel spre exemplu, în ciuda legendelor create în jurul braziliencelor, pe celebra plajă Copacabana din Rio de Janeiro, topless-ul este mai degrabă o excepţie. 

„Topless se face de obicei în destinaţii exotice, pe plaje private”, spune şi expertul în turism Bărhălescu. 

Avertismentele doctorilor

Medicii le sfătuiesc pe femeile care vor să se bronzeze după-amiaza şi pe deasupra au şi aluniţe pe sâni să renunţe la moda topless. Un motiv pentru care ele ar trebui să nu facă acest lucru este că pielea din zona sânilor nu este expusă la lumina soarelui decât foarte puţin timp într-un an calendaristic şi, din cauză că pielea în aceste zone este mult mai albă, este evident că este şi mai sensibilă şi se arde mai uşor.

„În primul rând, este important ca ele să facă plajă doar în anumite intervale orare, pentru că la nivel mamar pielea este mult mai sensibilă. Totuşi, în cazul în care s-au expus, este recomandat ca în următoarele zile să folosească o loţiune cu factor de protecţie 30. În caz contrar, prin expunerea pe termen lung la soare, există riscul transformării aluniţelor în cancer de piele. Totodată, expunerea topless a sânilor la soare creşte şi riscul apariţiei melanomului”, a declarat dr. Andrei Teodor Dimancea. Cadrele medicale sunt de părere că expunerea îndelungată la soare şi mai ales topless poate duce la apariţia multor boli de piele, pornind de la mici iritaţii şi până la precancer cutanat şi cancer de piele.

Cele mai citite

O delegație condusă de ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a vizitat sediul Hanwha Aerospace din Coreea de Sud

Oficialii români se află în Coreea de Sud, unde discută detaliile unei eventuale cooperări cu industria de apărare a națiunii asiatice, potrivit defenseromania.ro. Parteneriatul strategic...

Endrick, la doar 17 ani, are o iubită model. Momente inedite după Spania – Brazilia

Tânărul fotbalist Endrick, în vârstă de doar 17 ani, a reușit să strălucească din nou în tricoul naționalei Braziliei, de această dată într-un meci...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă