5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodSWAT de Romania: salariu ca la sectie si echipament de imprumut

SWAT de Romania: salariu ca la sectie si echipament de imprumut

» Litoralul ocupa unul din primele locuri in tara la capitolul violenta. Case de schimb valutar jefuite, vanzatori macelariti, reglari de conturi, batai intre clanurile interlope. Statisticile politiei nu arata decat o fata a situatiei reale din strada. Atunci cand toate incercarile oamenilor legii de restabilire a ordinii esueaza, ramane o singura solutie: interventia DIAS. Prost platiti in comparatie cu riscurile la care se  expun, "mascatii" duc in fiecare zi greul operatiunilor speciale la malul marii. In spatele fiecarei masti se ascunde o poveste de viata: greutati, copii, saptamani petrecute pe patul de spital.

Baza "mascatilor" este departe de standardul intalnit in filmele americane. O cladire mica, amenajata chiar de luptatorii Departamentului de Interventii si Actiuni Speciale. Comandantul, comisar- sef Emanoil Moraru, iesit din tura de noapte, isi bea cafeaua alaturi de luptatorii sai. Imbracat lejer, converseaza destins cu "trupa". A fost o noapte linistita, toti sunt bine-dispusi. Luptatorii se amuza copios pe seama unei adrese venite pe numele unuia dintre ei. Omul a cerut aprobare sa-si cumpere un pistol si i s-a cerut sa demonstreze ca utilizeaza arme de foc la munca. Altul isi aduce aminte ca a avut nevoie de o adeverinta de la doctorul de familie cum ca este sanatos, desi la DIAS este supus periodic la teste fizice extreme. Fiecare membru din echipa are studii superioare. Comandantul Moraru ma pofteste in birou. De la prima vedere iti dai seama ca ai de-a face cu un ofiter iesit din tiparele politiei romane. Cere din capul locului sa-i spui pe numele mic, iar subordonatii nu iau pozitia de drepti in fata lui. Atmosfera de la DIAS Constanta aminteste de vestiarul unei echipe de fotbal american. Biroul comandantului, care de altfel ii este casa si masa pe timpul misiunilor, este mic. Pe pereti sunt expuse doua sabii. Una romana si o katana japoneza, 100% originala, cadou primit de la primarul din Tokio. Intr-un colt, o chitara electrica si doua boxe mari. "Cant la chitara", marturiseste comisarul. Pe biroul sau, o multime de dosare si pistolul Glock 19, cu incarcatorul plin langa ele. Spune ca modul de operare al SWAT (serviciul de interventie al politiei americane) se potriveste cel mai bine situatiei din Romania si ca structura DIAS este subdimensionata la nivelul judetului Constanta.

Pustile lunetistilor, trimise la casare
Departamentul a renuntat la pustile semiautomate cu luneta (PSL), fabricate in Romania dupa modelul sovietic Dragunov. "Le-am trimis la casat. Aveau peste 30 de ani vechime. Se dereglau mereu", precizeaza comandantul. Lunetistii riscau sa loveasca victima in locul ostaticului.

Omul presedintelui
La 44 de ani, comisarul Emanoil Moraru participa la interventii. "Nu poti sa-i intelegi daca nu stai in mijlocul lor", sustine comisarul. Are o intreaga cariera in fortele speciale. A inceput ca sef al pregatirii de lupta al Corpului 9 Operational Infanterie Marina (structura de dinainte de 1989, similara actualului Grup Naval Forte Operatii Speciale – echivalentul SEAL-ului american), dupa care a urmat politia militara, SPP (in garda presedintelui Iliescu), fosta "doi si un sfert" si de la inceputul anilor 2000, e "parintele" DIAS Constanta. Isi aminteste ca in 1994 viata de SPP-ist nu era deloc usoara: "A fost greu. Stateam impreuna cu sotia si copilul intr-o camera de hotel".

Ranile nu se vindeca niciodata
DIAS-ul constantean s-a nascut cu probleme. La inceputul anilor 2000, majoritatea ma-gazinelor din centru plateau taxa de protectie structurilor mafiote. Departamentul a fost supus la nenumarate pre-siuni. Insusi comandantul a fost atacat in plina zi. S-a intamplat la fostul hotel Continental. "Erau doi. M-au amenintat sa ma cumintesc. I-am scos prin geamurile hotelului", se amuza comisarul. A mai fost si episodul de la Mangalia. Aproximativ o suta de indivizi inarmati au plecat de la Constanta spre Mangalia pentru o rafuiala cu clanul rival. "Mascatii" erau doar 18. S-au dus lupte grele. "Toti eram loviti si taiati. Pana la urma, atacatorii au fugit", isi aminteste comandantul. Comandantul DIAS Constanta este singurul negociator autorizat din Dobrogea. A urmat cursuri speciale si are la activ sase cazuri. "Trei s-au stropit cu benzina, au vrut sa-si dea foc, unul a vrut sa se arunce de pe bloc, altul ameninta ca isi omoara copilul, iar ultimul a vrut sa arunce un bloc in aer", mai spune comisarul.

Sapte ani fara veste antiglont
Desi nu o considera cea mai grea misiune, comisarul nu a uitat niciodata de cazul Sibioara. Un agent de paza al unui depozit de explozibili a impuscat un sofer. Asupra luptatorilor DIAS sositi la fata locului s-au tras noua focuri. Comandantul, aflat in prima linie a primit trei gloante de 7,62 in piept. "Imprumutasem o vesta antiglont de la societatea privata de paza. Am vrut sa le-o returnez, dar mi-au lasat-o amintire. O am pe undeva pe aici", spune comisarul. Pana in momentul vizitei fostului presedinte Bush la Constanta, in 2008, departamentul nu a avut in dotare veste antiglont.

Luptatorul
"Bunicul", asa cum este poreclit de colegi, activeaza in DIAS din 2001. Este mana dreapta a comisarului. Absolvent al cursurilor pe care le urmeaza trupele SWAT, el are 34 de ani si un baiat. Castiga cat un agent de strada.
Comparativ cu americanii, unde luptatorii SWAT beneficiaza de o dublare a veniturilor fata de politistii obisnuiti, romanii nu au nici un avantaj. "Pasiune", imi raspunde sec la intrebarea de ce a ramas timp  de opt ani in DIAS.

Mireasa si Crocodilul
Pregatirea fizica incepe in fiecare zi cu alergare de 5-6 kilometri. Urmeaza deplasarea in poligon. O vila in marime reala este locul de antrenament al luptatorilor. Stau cel putin doua ore si se antreneaza cu manechine care imita atacatorii si ostaticii. Unele dintre cele mai dure probe sunt "Crocodilul" si "Mireasa". Luptatorul trebuie sa parcurga pe burta un tunel ingust si  lung, unde nu se poate folosi decat de palme si varfurile picioarelor. "Mireasa" este, in fapt, o proba de transport pe distanta mare a unui luptator ranit de catre colegul sau. Antrenamentele sunt grele, iar misiunile la fel. Noua luptatori s-au retras din cadrul departamentului special de la infiintarea acestuia.

» Combat LifeSaver
Luptatorii constanteni sunt specializati in acordarea primului-ajutor pe timpul interventiilor. Fiecare echipa pleaca in misiune cu doi "Combat LifeSaver" (salvator de vieti pe campul de lupta), unul destinat grupei DIAS, iar celalalt pregatit sa acorde primul-ajutor eventualilor raniti din randul civililor sau al agresorilor. Procedura si-a dovedit din plin utilitatea,
in lipsa unor mijloace de ultima ora pentru protectia corpului luptatorilor, acestia riscand la fiecare interventie rani grave. De altfel, la una din ultimele misiuni unul dintre "mascati" a primit o lovitura de topor in umar care a necesitat cateva saptamani de spitalizare.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă