10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodSuferinţă şi marketing într-o ceaşcă cu cea mai scumpă cafea din lume

Suferinţă şi marketing într-o ceaşcă cu cea mai scumpă cafea din lume

Într-o cuşcă de doi metri lungime şi un metru lăţime, o pisică ciudată se frământă speriată de colo-colo, privind cu groază la zecile de oameni care trec pe alee, se opresc în dreptul ei, fac nişte poze, vorbesc ceva, apoi pleacă mai departe.  Suntem pe plantaţia “Tebasari Agrotourism” din insula Bali, iar animalul înspăimântat din spatele gratiilor este responsabil pentru cea mai scumpă cafea din lume. Probabil, am fi avut puţine şanse să auzim de cafeaua Luwak dacă, în 2007, nu ar fi apărut filmul “The Bucket List”, cu Jack Nicholson şi Morgan Freeman.

Este vorba despre doi bolnavi, aflaţi în fază terminală, care încearcă să-şi satisfacă ultimele dorinţe înainte de a muri, iar una dintre acestea este de a bea cafea Luwak. Ideea unei băuturi produsă din boabele de cafea mâncate de o pisică care trăieşte în junglă şi care apoi, parţial digerate, sunt defecate pe câmp i-a amuzat teribil pe cei doi protagonişti ai filmului, dar totodată a făcut şi o nesperată publicitate acestei “delicatese”.

Datele oficiale arată că, în fiecare zi, în ţările din Asia de Sud-Est (Indonezia, Vietnam, Filipine etc) se produc aproximativ 50 de tone de cafea Luwak. Consumul a explodat în ultimii ani, în condiţiile în care un kilogram de boabe costă în Indonezia cam 130 de dolari, dar ajunge să se vândă mult mai scump în Europa sau SUA.

Astfel, o ceaşcă de cafea se bea în oraşe precum Londra sau New York în schimbul unor sume cuprinse între 30 şi 100 de dolari. Ca în orice industrie exclusivistă, şi în acest domeniu s-au depăşit pe alocuri barierele ridicolului, astfel încât, în unele magazine de lux din Marea Britanie, se vinde cafea Luwak împachetată în ambalaje placate cu aur de 24 de carate, la preţul de…10.000 de dolari. Motivul acestui preţ aberant ar fi acela că respectiva cafea provine doar de la animale care trăiesc în sălbăticie deci, pe cale de consecinţă, este foarte rară, după cum scrie revista Time într-un articol pe această temă.

O poveste cu nişte colonialişti răi şi ţărani exploataţi

Ce-ar fi fost însă cafeaua Luwak dacă nu ar fi avut în spate şi o poveste tristă, despre occidentalii nemiloşi care au stăpânit odată Indonezia? Astfel, se spune că ideea de a face cafea din boabele eliminate pe cale naturală de mangustele Luwak a apărut în perioada colonială, când Indonezia era sub stăpânire olandeză, iar localnicii munceau pe plantaţiile de cafea deţinute de europeni.

Pentru că nu aveau voie să strângă, pentru consum propriu, cafea de pe plantaţiile pe care munceau, ţăranii au găsit în junglă boabe semidigerate în excrementele lăsate de pisicile sălbatice (manguste sau civet), le-au preparat şi şi-au dat seama că sucurile gastrice din aparatul digestiv al animalelelor dau cafelei o savoare deosebită. Personal, cred că este doar o poveste de marketing, ştiută fiind aplecarea unei bune părţi a bogătaşilor şi piţipoancelor din lumea occidentală de a condamna, de regulă în discuţii în restaurante şi cafenele de lux, trecutul colonialist al propriilor ţări …continuarea pe TravelZoom.ro.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă